En 23 år gammel kvinne forteller om hvordan unge i Søndre Nordstrand rekrutteres til kriminalitet på grunn av manglende jobbmuligheter. Hun ble selv tilbudt 50. 000 kroner i uken for å drive med telefonsvindel i Thailand.
Et jobbsenter i bydelen har hjulpet flere unge ut av arbeidsledighet og kriminalitet, men senteret risikerer nedleggelse grunnet manglende finansiering. Flere unge opplever å bli avvist av arbeidsgivere, og søker seg derfor til kriminelle miljøer. Arbeidsgivere oppfordres til å gi unge en sjanse, da de har stort potensial.
Jobbsenteret gir en lønn på 457. 000 kroner i året for å konkurrere med kriminelle nettverk.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
Politiet advarer om en økende trend der kriminelle nettverk bestiller voldsoppdrag i Norge, ofte utført av unge svensker. Disse voldshandlingene, inkludert drap, utføres for summer fra 150.000 til 250.000 kroner. Nå bestiller også norske kriminelle vold mot hverandre. Politiet frykter at norsk ungdom kan bli rekruttert til slike oppdrag. Bakgrunnen i Sverige er dårlige fremtidsutsikter, lavt straffenivå og raske penger. Politiet styrker det nordiske samarbeidet og jobber med å overvåke digitale plattformer for å forebygge og avdekke voldskriminaliteten.
2 måneder siden
En kartlegging fra NRK viser at minst 11 svenske tenåringer er hyret inn for å begå alvorlige draps- og voldsoppdrag i Norge. Disse ungdommene, noen under kriminell lavalder, rekrutteres av kriminelle nettverk som en del av en 'gig-økonomi' der de utfører oppdrag mot betaling. En far forteller om sin sønns vei inn i kriminalitet, til tross for en tilsynelatende normal oppvekst. Han beskriver hvordan sønnen ble lokket av en kriminell livsstil med dyre klær og status. Forskere peker på at svenske ungdommer er mer villige til å utføre voldshandlinger enn ungdommer i nabolandene, og at dette kan skyldes et ønske om å oppnå respekt og anerkjennelse i det kriminelle miljøet. De unge kriminelle kommer fra ulike sosioøkonomiske bakgrunner, og mange har problemer med skole og rus.
2 måneder siden
Trøndelag politidistrikt rapporterer om økende tilstedeværelse av svenske kriminelle nettverk i regionen. Disse nettverkene er involvert i narkotikahandel, frihetsberøvelse og pengeinnkreving. Konflikter i Sverige gjør Norge mer attraktivt for disse grupperingene, grunnet høyere narkotikapriser og enklere grensepassering. Politiet er bekymret for en økende "gangsterkultur" blant ungdom, hvor raske penger og statussymboler lokker til rekruttering. Politiet etterlyser bedre internasjonalt samarbeid og mer bruk av teknologi for å bekjempe utviklingen, samt advarer mot forherligelse av kriminelle miljøer.
1 måned siden
Kripos etterforsker en ny trend der unge nordmenn er involvert i alvorlige drapsplanlegginger, både i Norge og i utlandet. En 18-åring ble nylig pågrepet i Storbritannia for å ha planlagt et drap, og Kripos ser en mulig kobling til svenske kriminelle nettverk. Dette er første gang Kripos ser at norske bakmenn rekrutterer unge nordmenn til å utføre voldsoppdrag. De siktede i sakene er mellom 16 og tidlig 20-årene, og flere har tidligere strafferegister. Kripos ser på dette som et økende problem, der sårbare unge mennesker rekrutteres inn i kriminelle miljøer for å utføre vold.
2 måneder siden
Agder-politiet har slått alarm om en økende taushetskultur blant ungdom, noe som gir kriminelle nettverk større handlingsrom. Frykt for represalier og selvinkriminering bidrar til at færre melder fra om straffbare forhold. Agder er attraktivt for kriminelle på grunn av sin geografiske beliggenhet, og politiet kjenner til 25 aktive nettverk i regionen. I 2024 har Agder opplevd alvorlige hendelser som knivdrap, bortføring og omfattende narkotikabeslag. Politiet ser også en økning i digitale bedragerier, spesielt investeringssvindel og direktørbedragerier.
2 måneder siden
Høyre-leder Erna Solberg presser på for å innføre visitasjonssoner i Oslo for å bekjempe ungdomskriminalitet. Oslos byrådsleder, Eirik Lae Solberg (H), er mer forsiktig og understreker viktigheten av å følge opp ungdommene. Justisminister Astri Aas-Hansen (Ap) har hatt møte med Lae Solberg om situasjonen i Oslo, og sier politiet ikke ønsker visitasjonssoner da de mener det kan virke mot sin hensikt. Hun vil likevel følge opp Stortingets vedtak om å utrede muligheten, men understreker at det ikke må stride mot menneskerettighetene. Lae Solberg tok også opp underfinansiering av barnevernet og behovet for økte ressurser til Oslo-politiet.
1 måned siden
En gjeldsrådgiver i NAV advarer om at stadig flere unge sliter med gjeldsproblemer grunnet lett tilgang til kreditt og manglende impulskontroll. Mange unge har vanskelig for å spare og tyr raskt til kredittkort for å finansiere forbruket sitt. Rådgiveren påpeker at det er for enkelt å få kredittkort som 18-åring, og at mange skjemmes over pengebruken sin. Hun oppfordrer unge til å bli mer bevisste på egen økonomi og søke hjelp ved behov. Den samlede forbruksgjelden i Norge er høy, og NAV tilbyr gratis gjeldsrådgivning.
4 måneder siden
Artikkelen diskuterer hvordan unge mennesker, som Marius Høiby, kan bli involvert i kriminelle miljøer og destruktive livsstiler. Det fremheves at det er stadig vanligere at personer fra de øvre samfunnslag omgås kriminelle, og at narkotikahandel i sosiale settinger kan føre til betalingsproblemer og tvang. Unge mennesker med narkotikagjeld kan bli presset til å yte seksuelle tjenester eller utføre kriminelle handlinger. Artikkelen konkluderer med at narkotikagjeld er vanskelig å slette, og kan føre til en ond sirkel som er vanskelig å komme seg ut av.
1 måned siden
Aldri før har så mange unge nordmenn mottatt uføretrygd. Ved utgangen av 2024 mottok 22 400 personer mellom 18 og 29 år uføretrygd, en økning fra året før. Psykiske lidelser er en vanlig årsak, men utviklingsforstyrrelser er de vanligste diagnosene. En ung ufør mener høyt press i arbeidslivet bidrar til økningen, og etterlyser bedre tilrettelegging. Hun forteller at det er skambelagt å være ung og ufør, og at stønadene ligger på fattigdomsgrensen. Likevel forsøker hun å jobbe tilpasset sin helsetilstand, som mange andre uføre gjør.
1 måned siden
Vilde (25) har slitt med å finne jobb etter endt utdanning innen digital markedsføring. Hun har sendt mellom 60 og 70 søknader, men har fått avslag etter intervjuer. Konkurransen om jobbene er hard, og mange stillinger har flere hundre søkere. En rekrutteringsekspert påpeker at bedrifter ofte stiller unødvendig høye krav til erfaring. Vilde har begynt å dele sine erfaringer på TikTok, hvor hun får støtte fra andre i samme situasjon. For å dekke utgiftene har hun nå tatt en deltidsjobb på en kafé.