Vilde (25) har slitt med å finne jobb etter endt utdanning innen digital markedsføring. Hun har sendt mellom 60 og 70 søknader, men har fått avslag etter intervjuer.
Konkurransen om jobbene er hard, og mange stillinger har flere hundre søkere. En rekrutteringsekspert påpeker at bedrifter ofte stiller unødvendig høye krav til erfaring.
Vilde har begynt å dele sine erfaringer på TikTok, hvor hun får støtte fra andre i samme situasjon. For å dekke utgiftene har hun nå tatt en deltidsjobb på en kafé.
1 måned siden
Karuna Fagerstrøm (27) sliter med å finne jobb i Oslo til tross for mastergrad og relevant erfaring. Hun har søkt over 100 stillinger siden april 2024, men får sjelden svar fra arbeidsgivere, noe som skaper frustrasjon. Rekrutteringsrådgiver Trine Hammer Larsen påpeker at konkurransen er hard og anbefaler kontinuerlig kompetanseutvikling og eventuelt omskolering. Fagerstrøm vurderer omskolering, men manglende rett til dagpenger under studier gjør det økonomisk utfordrende. Situasjonen påvirker hennes mulighet til å spare og etablere seg i boligmarkedet.
1 måned siden
Artikkelen tar for seg utfordringene høyt utdannede møter i arbeidsmarkedet. Maia Birtles (32) forteller om vanskelig jobbsøking til tross for mastergrad. Hun har sendt 70 søknader uten hell, og stiller spørsmål ved verdien av utdanningen. Eksperter som Mona Mathisen påpeker at mangelfull informasjon fører til feil utdanningsvalg og risiko for overproduksjon innenfor visse felt. Vilde Claussen (25) deler lignende erfaringer etter fullført bachelorgrad. Kjell Gunnar Salvanes mener utdanningsinstitusjoner overselger mulighetene, mens Høyskolen Kristiania understreker sitt ansvar for å gi et realistisk bilde av studiene.
1 dag siden
Eva Marthea Carlsen (30) med cerebral parese (CP) ønsker sterkt å jobbe. Til tross for utdanning opplever hun at arbeidsgivere sier nei.
2 måneder siden
Ingvild Gulla (23) jobber hardt for å unngå studielån, og utfordrer stereotypen om at «Gen Z» er lat. Hun finansierer mastergraden sin gjennom to deltidsjobber, og mener hennes generasjon er mer bevisst på sine rettigheter i arbeidslivet. En undersøkelse viser at mange bedriftsledere oppfatter generasjon Z som vanskeligere å lede, men Gulla mener dette skyldes at de stiller krav til arbeidsgiverne. Eksperter påpeker at samfunnet og arbeidsgivere har en viktig rolle i å forme og integrere unge arbeidstakere, og at det er viktig å fokusere på styrkene til hver generasjon.
4 måneder siden
En 23 år gammel kvinne forteller om hvordan unge i Søndre Nordstrand rekrutteres til kriminalitet på grunn av manglende jobbmuligheter. Hun ble selv tilbudt 50.000 kroner i uken for å drive med telefonsvindel i Thailand. Et jobbsenter i bydelen har hjulpet flere unge ut av arbeidsledighet og kriminalitet, men senteret risikerer nedleggelse grunnet manglende finansiering. Flere unge opplever å bli avvist av arbeidsgivere, og søker seg derfor til kriminelle miljøer. Arbeidsgivere oppfordres til å gi unge en sjanse, da de har stort potensial. Jobbsenteret gir en lønn på 457.000 kroner i året for å konkurrere med kriminelle nettverk.
4 måneder siden
Navs statistikkdirektør Ulf Andersen kritiserer bedrifter for å stille urealistiske krav i jobbannonser, noe som ekskluderer mange potensielle kandidater. Han mener mange stillingsannonser krever nærmest overmenneskelige egenskaper og har et lavt nivå. LinkedIn-ekspert Fredrik Fornes påpeker at bedrifter ofte gjenbruker gamle annonser og bruker lite tid på utforming. Han mener også at mange annonser er diskriminerende, spesielt mot eldre jobbsøkere. En anonym hodejeger anbefaler kortere og mer konsise annonser som fokuserer på hva bedriften kan tilby arbeidssøkeren, i stedet for å liste opp selvfølgelige personlige egenskaper.
7 dager siden
Sommeren nærmer seg, og mange unge søker sommerjobber i ulike bransjer. En ny undersøkelse fra NHO viser at flere bedrifter ansetter sommervikarer i 2025, og at unge i alderen 18–22 år er flinke til å ta direkte kontakt med arbeidsgivere. Ragnhild Wright Ousland, daglig leder ved Ekebergrestauranten i Oslo, opplever stor pågang med over 150 søkere, hvor rundt 30 prosent møter opp personlig med CV og søknad, noe hun mener viser initiativ. Samtidig opplever 17 år gamle Tobias Larsen fra Mo i Rana utfordringer med å få svar på søknader, til tross for aktiv innsats. NHO oppfordrer unge til å fortsette å ta direkte kontakt med bedrifter, da 60 prosent av de som får sommerjobb, har gjort nettopp dette. Undersøkelsen viser også at mange får jobb gjennom nettverk, særlig ved å være barn av ansatte i bedriften. Generasjon Z overrasker med sin aktive tilnærming til jobbsøking, til tross for stereotypier om dem.
1 måned siden
Vilde Gylterud (23) og samboeren kastet seg på oppussingstrenden og totalrenoverte et dødsbo fra 1964 på Nøtterøy, uten tidligere erfaring. Inspirert av sosiale medier rev de vegger, flyttet kjøkken, isolerte og la nytt gulv. Boligprisveksten gjør at flere unge velger å kjøpe boliger som trenger oppussing for å komme inn på markedet. Kommunikasjonsrådgiver i DNB, Vidar Korsberg Dalsbø, ser positivt på dette. Stine Skoli, programleder for et oppussingsprogram, deler tips på sosiale medier, men anbefaler å bruke fagfolk til elektrisk arbeid og rørleggerarbeid. Etter ett år med utfordringer og hardt arbeid står Vildes drømmehus ferdig, og hun er stolt over resultatet.
3 måneder siden
Camilla (27) opplevde ensomhet på nyttårsaften og delte sine følelser i en TikTok-video som fikk stor respons. Hun forteller om en følelse av å være alene, selv om sosiale medier viser et annet bilde. Mange har kommentert og delt lignende erfaringer, noe som tyder på at ensomhet er et utbredt problem. Camilla mener nordmenn kan være egoistiske og at jenter kan være 'styggere' mot hverandre. Hun har opplevd avvisning og skuffelser som har ført til sosial angst, og hun sliter med å knytte nye kontakter. Hun understreker viktigheten av å snakke om ensomhet og be om hjelp, og at måten man inviterer andre på kan ha stor betydning for hvordan de føler seg.
4 dager siden
Julie Thorsen (25) jobber som some-journalist i TV 2 og har blitt en kjent profil i sosiale medier, noe som har gitt henne kjendisstatus og mye oppmerksomhet. Opprinnelig planla hun å bli lege, men valgte å satse på mediebransjen etter flere avslag på jobbsøknader. Hun startet med en sommerjobb i 2023, som utviklet seg til et forlenget vikariat og fast jobb. Thorsen opplever rørende tilbakemeldinger fra unge følgere som gjenkjenner henne på gaten, noe hun ikke hadde forventet. Hun jobber i TV 2s Hub2-avdeling, som har økt følgertallene betydelig og har som mål å nå unge med nyheter via sosiale medier. Redaksjonssjef Karen Anna Kleppe mener Thorsens popularitet er et tegn på at TV 2 lykkes med å bygge tillit og kjennskap blant unge nyhetsbrukere.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!