Ingvild Gulla (23) jobber hardt for å unngå studielån, og utfordrer stereotypen om at «Gen Z» er lat. Hun finansierer mastergraden sin gjennom to deltidsjobber, og mener hennes generasjon er mer bevisst på sine rettigheter i arbeidslivet.
En undersøkelse viser at mange bedriftsledere oppfatter generasjon Z som vanskeligere å lede, men Gulla mener dette skyldes at de stiller krav til arbeidsgiverne.
Eksperter påpeker at samfunnet og arbeidsgivere har en viktig rolle i å forme og integrere unge arbeidstakere, og at det er viktig å fokusere på styrkene til hver generasjon.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
Norske ledere opplever generasjon Z som vanskelig å lede, og beskriver dem som late og krevende, ifølge en undersøkelse fra NHO. BI-studenter kjenner seg ikke igjen i denne beskrivelsen, og mener at de jobber hardt og er opptatt av å levere. De påpeker også at eldre generasjoner ofte har kritisert de yngre for å være late. En organisasjonspsykolog mener at ledere må tilpasse seg de nye generasjonene, og se på generasjonsforskjeller som en mulighet. Han understreker at behov for tilbakemelding, fleksibilitet og tettere oppfølging er viktig for de unge. Studentene mener at deres generasjon har et annet syn på jobb, og at det skal være et sted for personlig utvikling, samt at de er gode på bruk av teknologi.
2 måneder siden
Artikkelen handler om studenter som kombinerer studier med jobb for å finansiere hverdagen. Maria Dammyr (25) har seks deltidsjobber ved siden av masterstudier i sosialt arbeid, og jobber mellom 70 og 80 timer i måneden. Ingvild Jonsrud Gulla (23) har valgt å jobbe ved siden av sine masterstudier i samfunnskommunikasjon, og har to deltidsjobber og to frivillige verv. Hun har også valgt å ikke ta studielån. En undersøkelse viser at flere unge jobber ved siden av studiene etter pandemien. Lisa Vaagan Moen fra NTNU forsker på arbeidsliv og organisasjon, og sier at deltidsjobber kan øke fleksibiliteten i arbeidsmarkedet, men også være problematisk om det blir en permanent tilstand. Studentene understreker viktigheten av å trives i jobbene og å balansere jobb med studier og sosialt liv.
3 måneder siden
Artikkelen utforsker hvordan generasjon Z endrer arbeidslivet med sine krav om høy lønn, fleksibilitet, medbestemmelse og en god balanse mellom jobb og fritid. Unge arbeidstakere er mindre lojale og bytter jobb raskt hvis forventningene ikke innfris. Emilie Stordalen fra Strawberry understreker at bedrifter må tilpasse seg for å tiltrekke og beholde denne generasjonen, som snart vil utgjøre en stor del av arbeidsstyrken. Strawberry har innført tiltak som fokus på mental helse, likestilling og digitale verktøy for å møte de unges behov. Artikkelen konkluderer med at de unges krav kan føre til et mer inkluderende og fleksibelt arbeidsliv for alle generasjoner.
3 måneder siden
Emilie Anker Stordalen mener ledere må forstå Generasjon Z bedre, da de snart utgjør en stor del av arbeidsstyrken. Hun påpeker at denne generasjonen forventer høy lønn, fleksibilitet og et godt arbeidsmiljø. Samtidig viser en rapport at mange i Gen Z opplever psykiske utfordringer knyttet til jobb. Stordalen understreker at arbeidsgivere må tilpasse seg ved å tilby moderne verktøy, være tydelige på sine verdier og legge til rette for tettere oppfølging. Hun nevner også at bedrifter vurderer å ansette bedriftspsykologer for å støtte denne generasjonen.
3 måneder siden
En undersøkelse viser at mange ledere opplever generasjon Z som mer krevende å lede enn tidligere generasjoner, og beskriver dem som krevende med dårligere arbeidsmoral. Malene Nilsen Sunde (18) fra generasjon Z bekrefter at hennes generasjon er mer hårsår og har store forventninger om å bli sett og hørt. Hun mener også at foreldrene har pakket inn tilbakemeldinger, og at de unge er opptatt av balanse mellom jobb og fritid. En rapport viser at mange i generasjon Z opplever psykiske utfordringer knyttet til jobb. Professor Ole Jacob Madsen mener at manglende arbeidserfaring og endringer i skolen kan være medvirkende årsaker. Han påpeker også at kritikk av arbeidsmoral ikke er nytt, og at hver generasjon har en tendens til å kritisere den neste.
1 måned siden
Artikkelen argumenterer mot stereotypen om at Generasjon Z er apatisk og krevende. Den fremhever at unge arbeidstakere stiller spørsmål ved utdaterte ledelsesmodeller og søker fleksibilitet, autonomi og meningsfylt arbeid. Generasjon Z har vokst opp i en verden preget av usikkerhet og raske endringer, og ønsker å bidra med sine digitale ferdigheter og nye perspektiver. Artikkelen understreker behovet for at ledere tilpasser seg et hybridarbeidsliv og gir hyppige tilbakemeldinger for å skape en arbeidsplass hvor Generasjon Z trives og kan utvikle seg.
2 måneder siden
Artikkelen utforsker hvordan generasjon Z endrer arbeidslivet med sine krav om fleksibilitet, meningsfulle oppgaver og balanse mellom jobb og fritid. De ser på jobbintervjuet som en gjensidig vurdering, og er ikke villige til å akseptere arbeidsvilkår som går på bekostning av deres verdier. Ledere oppfordres til å tilrettelegge for et godt arbeidsmiljø og utviklingsmuligheter for å tiltrekke seg denne generasjonen. Artikkelen understreker at generasjon Z trenger veiledning, men at deres krav kan være en styrke som bidrar til en sunnere og mer fremtidsrettet arbeidskultur.
1 måned siden
Norske næringslivsledere oppfatter generasjon Z som mer krevende arbeidstakere, ifølge en NHO-undersøkelse presentert i NRK Debatten. Lederne mener denne generasjonen har større forventninger til fleksibilitet og balanse mellom jobb og fritid, men også at de viser lavere arbeidsmoral. Representanter fra generasjon Z påpeker at det er viktig å ta hensyn til de økonomiske realitetene dagens unge møter, og at de ønsker å bidra, men trenger fleksibilitet og forståelse. Noen ledere har også uttalt at unge arbeidstakere er mer «skjøre» og krever en annen type oppfølging enn tidligere generasjoner.
3 måneder siden
Malin Moe Neeraas (26), innovasjonsdirektør, hevder at utfordringer med å lede generasjon Z ofte skyldes manglende lederegenskaper. Hun påpeker at Gen Z er vant til individuell tilpasning og stiller derfor høye krav til ledere. En undersøkelse viser at en betydelig andel av Gen Z opplever psykiske vansker relatert til jobb. Malin Oppedal (26), leder i Sats, understreker viktigheten av å anerkjenne og respektere unge ansatte. Gen Z ønsker å være seg selv på jobb, og har verdifull kunnskap om endringsledelse. Begge lederne mener at fremtidens ledere må være mer medmenneskelige og personlige.
3 måneder siden
Artikkelen tar for seg utfordringene knyttet til generasjon Z i arbeidslivet. Arbeidsgivere opplever at de unge har lavere arbeidsmoral og for høye forventninger, samtidig som de ønsker fleksibilitet, hjemmekontor og myke ledere. Generasjon Z er formet av en tøffere hverdag med store endringer og sliter med psykisk helse. De har mindre lojalitet til arbeidsplassen og søker mening i jobben. Det er et gap mellom de unges forventninger og arbeidslivets realiteter, spesielt i helse- og omsorgssektoren, hvor det er mangel på arbeidskraft. Artikkelen konkluderer med at arbeidsgivere må møte noen av de forventningene generasjon Z har for å sikre fremtidig arbeidskraft.