Karuna Fagerstrøm (27) sliter med å finne jobb i Oslo til tross for mastergrad og relevant erfaring. Hun har søkt over 100 stillinger siden april 2024, men får sjelden svar fra arbeidsgivere, noe som skaper frustrasjon.
Rekrutteringsrådgiver Trine Hammer Larsen påpeker at konkurransen er hard og anbefaler kontinuerlig kompetanseutvikling og eventuelt omskolering. Fagerstrøm vurderer omskolering, men manglende rett til dagpenger under studier gjør det økonomisk utfordrende.
Situasjonen påvirker hennes mulighet til å spare og etablere seg i boligmarkedet.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
Vilde (25) har slitt med å finne jobb etter endt utdanning innen digital markedsføring. Hun har sendt mellom 60 og 70 søknader, men har fått avslag etter intervjuer. Konkurransen om jobbene er hard, og mange stillinger har flere hundre søkere. En rekrutteringsekspert påpeker at bedrifter ofte stiller unødvendig høye krav til erfaring. Vilde har begynt å dele sine erfaringer på TikTok, hvor hun får støtte fra andre i samme situasjon. For å dekke utgiftene har hun nå tatt en deltidsjobb på en kafé.
1 måned siden
Artikkelen tar for seg utfordringene høyt utdannede møter i arbeidsmarkedet. Maia Birtles (32) forteller om vanskelig jobbsøking til tross for mastergrad. Hun har sendt 70 søknader uten hell, og stiller spørsmål ved verdien av utdanningen. Eksperter som Mona Mathisen påpeker at mangelfull informasjon fører til feil utdanningsvalg og risiko for overproduksjon innenfor visse felt. Vilde Claussen (25) deler lignende erfaringer etter fullført bachelorgrad. Kjell Gunnar Salvanes mener utdanningsinstitusjoner overselger mulighetene, mens Høyskolen Kristiania understreker sitt ansvar for å gi et realistisk bilde av studiene.
2 måneder siden
Kristin Lilletvedt Roti (30) sliter med å komme inn på boligmarkedet i Bergen, til tross for fast jobb og 800.000 kroner i egenkapital. Som alenemor får hun avslag på boliglån på grunn av bankenes krav om betjeningsevne. DNB og Sparebanken Vest tilbyr lån, men med hennes budsjett er det kun fire boliger i Bergen med mer enn ett soverom hun har råd til. Arbeiderpartiet og Fremskrittspartiet foreslår tiltak for å hjelpe folk i hennes situasjon, som økt boligbygging, styrking av Husbanken og endringer i utlånsforskriften.
1 dag siden
Eva Marthea Carlsen (30) med cerebral parese (CP) ønsker sterkt å jobbe. Til tross for utdanning opplever hun at arbeidsgivere sier nei.
2 måneder siden
Artikkelen belyser de vanskelige boligutsiktene for studenter, preget av høye boligpriser og begrensede sparemuligheter. Dagens inntektsgrense for studiestøtte og en utdatert BSU-ordning gjør det vanskelig for studenter å spare nok egenkapital. Samtidig bidrar økonomiske ulikheter til at noen får hjelp hjemmefra, mens andre sliter. Forfatteren etterlyser tiltak fra regjeringen for å bedre studentenes situasjon på boligmarkedet, uten å øke gjeldsbyrden.
3 måneder siden
Sykepleiere, spesielt i Oslo, har vanskelig for å kjøpe bolig. Sykepleierindeksen viser at kun 31,6 prosent av boligene i Norge er tilgjengelige for en enslig sykepleier. I Oslo er situasjonen spesielt vanskelig, med kun 2 av 100 boliger tilgjengelige. Det er større muligheter utenfor sentrum, for eksempel i Groruddalen. Eksperter anbefaler førstegangskjøpere å slå seg sammen med andre for å øke låneevnen, vurdere boliger utenfor sentrale områder, og benytte seg av Husbankens tilbud om støtte til egenkapital og lavere rente. Boligprisene i Oslo er høye på grunn av befolkningsvekst og lite nybygging.
3 måneder siden
En fersk undersøkelse viser at tre av fire norske arbeidsgivere sliter med å rekruttere kvalifisert arbeidskraft. Samtidig står 700 000 mennesker utenfor arbeidslivet, noe som skaper et paradoks og tapte muligheter for vekst. IT-kompetanse er mest etterspurt, men også andre yrkesgrupper er vanskelig å rekruttere. Det påpekes at mange over 55 år ikke er i jobb, og at det er et stort potensial i å få flere til å stå lenger i arbeid. Innstramminger i innleiereglene har også redusert muligheten for fast ansettelse. Både NHO og Manpower understreker at situasjonen er alvorlig og krever tiltak for å åpne flere veier inn i arbeidslivet.
1 måned siden
Boligprisene fortsetter å stige, spesielt i Oslo, ifølge ferske tall fra Obos. En masterstudent opplevde et hett marked da han kjøpte sin første bolig, med mange førstegangskjøpere som bydde høyt. Sjeføkonom i Nordea mener at stillestående rente, lønnsvekst og redusert egenkapitalkrav bidrar til prisveksten. Han spår en kraftig vekst i boligprisene i år, kanskje mer enn ti prosent. Mange førstegangskjøpere opplever situasjonen som frustrerende, da mindre boliger i det lavere prissjiktet går over takst.
3 måneder siden
Enslige kjøpere, spesielt i Oslo, sliter med å komme inn på boligmarkedet. Sykepleierindeksen viser at en sykepleier kun har råd til en svært liten andel av boligene i Oslo, mens situasjonen er bedre i andre byer. Ungdomspolitikere er bekymret for et generasjonsgap og mener det er nødvendig å bygge flere boliger, redusere skatter og avgifter, og føre en mer aktiv boligpolitikk. Det er også enighet om at det må stilles nok areal til utbygging og at saksbehandlingstiden i kommunene må reduseres. Forskjellene mellom byene er store, og det er et ønske om at vanlige folk skal ha mulighet til å bo i de store byene.
2 måneder siden
Artikkelen tar for seg boligmarkedets utfordringer for unge, spesielt i Oslo, der høye priser og egenkapitalkrav gjør det vanskelig å realisere boligdrømmen. Unge mennesker tyr til kreative løsninger som å spise knekkebrød for å spare og bruke Tinder for å finne en partner å kjøpe bolig med. Hovedproblemet er mangel på boliger grunnet kostnadsdrivende og tidkrevende byggeprosesser. Regjeringens reduksjon i skattefradraget på BSU kritiseres, mens Høyre foreslår tiltak for å forenkle bygging og styrke BSU-ordningen. Artikkelen konkluderer med at boligmarkedet må bli mer tilgjengelig, slik at alle har en rettferdig sjanse til å eie sitt eget hjem, uavhengig av sivilstatus eller økonomisk bakgrunn.