Enslige kjøpere, spesielt i Oslo, sliter med å komme inn på boligmarkedet. Sykepleierindeksen viser at en sykepleier kun har råd til en svært liten andel av boligene i Oslo, mens situasjonen er bedre i andre byer.
Ungdomspolitikere er bekymret for et generasjonsgap og mener det er nødvendig å bygge flere boliger, redusere skatter og avgifter, og føre en mer aktiv boligpolitikk. Det er også enighet om at det må stilles nok areal til utbygging og at saksbehandlingstiden i kommunene må reduseres.
Forskjellene mellom byene er store, og det er et ønske om at vanlige folk skal ha mulighet til å bo i de store byene.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
Sykepleiere, spesielt i Oslo, har vanskelig for å kjøpe bolig. Sykepleierindeksen viser at kun 31,6 prosent av boligene i Norge er tilgjengelige for en enslig sykepleier. I Oslo er situasjonen spesielt vanskelig, med kun 2 av 100 boliger tilgjengelige. Det er større muligheter utenfor sentrum, for eksempel i Groruddalen. Eksperter anbefaler førstegangskjøpere å slå seg sammen med andre for å øke låneevnen, vurdere boliger utenfor sentrale områder, og benytte seg av Husbankens tilbud om støtte til egenkapital og lavere rente. Boligprisene i Oslo er høye på grunn av befolkningsvekst og lite nybygging.
2 måneder siden
Artikkelen hevder at boligmarkedet og boligpolitikken i Oslo gjør det vanskelig for barnefamilier å etablere seg i byen. Utbyggere foretrekker å bygge små leiligheter, mens byrådet ønsker å øke andelen av disse for å møte etterspørselen fra single husholdninger. Samtidig begrenser låneforskriften hvor mye barnefamilier kan låne, da deres utgifter til livsopphold er høyere. En rapport viser at barnefamilier har råd til en svært liten andel av boligene i Oslo, sammenlignet med barnløse par. Dette fører til at barnefamilier presses ut av byen og stadig lenger ut på landet.
3 måneder siden
Sykepleierindeksen for 2024 viser at boligmarkedet fortsatt er utfordrende for enslige med vanlige inntekter, spesielt i Oslo. Selv om det var en liten forbedring i 2023, har boligprisveksten i Bergen og Stavanger redusert sykepleieres kjøpekraft i disse byene. Eiendom Norge forventer en betydelig boligprisvekst i 2025 på grunn av boligkrise og lav boligbygging, noe som vil svekke sykepleieres muligheter for å kjøpe bolig, til tross for lettelser i utlånsforskriften. Det er en bedring i områdene rundt Oslo, men hovedstaden er fortsatt vanskelig.
3 måneder siden
En ny sykepleierindeks viser at det er store forskjeller i boligmarkedet i Norge. I Oslo kan en sykepleier kun kjøpe 2,3 prosent av boligene, mens det på landsbasis er enklere å komme inn på boligmarkedet. Boligprisene har steget mye i Bergen og Stavanger, og Eiendom Norge forventer en prisvekst på 10 prosent i 2024. De mener lav boligbygging vil forverre situasjonen i 2025, og gjøre det vanskeligere for enslige med normal inntekt å kjøpe bolig.
2 måneder siden
Artikkelen tar for seg boligmarkedets utfordringer for unge, spesielt i Oslo, der høye priser og egenkapitalkrav gjør det vanskelig å realisere boligdrømmen. Unge mennesker tyr til kreative løsninger som å spise knekkebrød for å spare og bruke Tinder for å finne en partner å kjøpe bolig med. Hovedproblemet er mangel på boliger grunnet kostnadsdrivende og tidkrevende byggeprosesser. Regjeringens reduksjon i skattefradraget på BSU kritiseres, mens Høyre foreslår tiltak for å forenkle bygging og styrke BSU-ordningen. Artikkelen konkluderer med at boligmarkedet må bli mer tilgjengelig, slik at alle har en rettferdig sjanse til å eie sitt eget hjem, uavhengig av sivilstatus eller økonomisk bakgrunn.
3 måneder siden
En ny sykepleierindeks fra Eiendom Norge viser at en sykepleier kun har råd til 2 prosent av boligene i Oslo. Indeksen måler hvor stor andel av boligene som er tilgjengelig for enslige med vanlige inntekter. Boligmarkedet er generelt tilgjengelig i Norge, men Oslo skiller seg ut med høye priser. For å finansiere en bolig i Oslo, bør man ha en årslønn på 760.000 kroner, mens det i Porsgrunn/Skien er tilstrekkelig med 395.000 kroner. Det har vært en bedring i boligmarkedet rundt Oslo de siste årene, spesielt i Follo og Romerike.
3 måneder siden
Artikkelen analyserer boligprisutviklingen i Oslo, sammenlignet med Bergen og Trondheim. Boligprisene i Oslo har steget betydelig mer enn i de andre storbyene de siste ti årene, samtidig som det er bygget færre boliger per innbygger. Dette har ført til et stort press i boligmarkedet, spesielt for små leiligheter. Eksperter forventer en fortsatt sterk prisvekst i Oslo i 2025. Redusert egenkapitalkrav for boliglån kan ha begrenset effekt i Oslo på grunn av de høye prisene. Enkelte politikere mener det offentlige må bidra med rimelige boliger for å dempe prisveksten.
3 måneder siden
LO advarer om at boligkrisen i storbyene kan føre til mangel på samfunnskritisk arbeidskraft. En ny boligindeks viser at boligkjøpskraften faller i Oslo, Bergen, Trondheim og Tromsø, mens den er høyere i distriktene. Enslige helsefagarbeidere har råd til en svært liten andel av boligene, mens husholdninger med to inntekter har noe bedre, men fortsatt begrenset, kjøpekraft. LO mener det er behov for en aktiv boligpolitikk for å sikre at arbeidsfolk har råd til å bo der arbeidsplassene er.
3 måneder siden
En ny sykepleierindeks viser at det er svært vanskelig for sykepleiere å kjøpe bolig i Oslo, hvor de kun har råd til 2,3 prosent av boligene. Dette står i sterk kontrast til andre byer og landsgjennomsnittet, hvor en sykepleier har råd til en betydelig større andel av boligene. Boligprisene i Oslo skaper problemer med mobilitet og kan hindre sykepleiere i å ta jobber andre steder. Norsk Sykepleierforbund mener situasjonen er kritisk og at mange sykepleiere er tvunget til å leie eller bo i kollektiv. De understreker at den gjennomsnittlige lønnen i indeksen er basert på mye overtid, og at mange sykepleiere tjener mindre, noe som gjør boligsituasjonen enda vanskeligere.
4 måneder siden
Regjeringens reduksjon av egenkapitalkravet for boligkjøp fra 15 til 10 prosent har liten effekt for førstegangskjøpere i Oslo, ifølge Eiendom Norge. Selv med de nye reglene er boligmarkedet i Oslo vanskelig tilgjengelig for de fleste som ikke har foreldrehjelp, da det knapt finnes boliger under 3 millioner kroner. Eiendom Norge mener derfor at markedet forblir uoppnåelig for mange unge som er avhengige av å følge utlånsforskriften.