Artikkelen hevder at boligmarkedet og boligpolitikken i Oslo gjør det vanskelig for barnefamilier å etablere seg i byen. Utbyggere foretrekker å bygge små leiligheter, mens byrådet ønsker å øke andelen av disse for å møte etterspørselen fra single husholdninger.
Samtidig begrenser låneforskriften hvor mye barnefamilier kan låne, da deres utgifter til livsopphold er høyere. En rapport viser at barnefamilier har råd til en svært liten andel av boligene i Oslo, sammenlignet med barnløse par.
Dette fører til at barnefamilier presses ut av byen og stadig lenger ut på landet.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
Artikkelen omhandler diskusjonen rundt Oslos boligmarked, spesielt leilighetsnormen og tilrettelegging for barnefamilier. Et tidligere byråd praktiserte leilighetsnormen i hele byen uavhengig av lokale forhold, noe det nåværende byrådet ønsker å endre. De vil vurdere hvert område individuelt for å tilpasse boligtyper etter behov. I Bydel Bjerke ønsker de å øke andelen store leiligheter for å bedre tilbudet til barnefamilier. Høye kostnader gjør store leiligheter dyre, og byrådet vil legge til rette for at eldre flytter til mindre leiligheter, slik at barnefamilier kan overta større boliger. Målet er et mangfold av boliger i alle størrelser for å gi lokalbefolkningen mulighet til å bo i sitt nærmiljø gjennom ulike livsfaser.
3 måneder siden
Enslige kjøpere, spesielt i Oslo, sliter med å komme inn på boligmarkedet. Sykepleierindeksen viser at en sykepleier kun har råd til en svært liten andel av boligene i Oslo, mens situasjonen er bedre i andre byer. Ungdomspolitikere er bekymret for et generasjonsgap og mener det er nødvendig å bygge flere boliger, redusere skatter og avgifter, og føre en mer aktiv boligpolitikk. Det er også enighet om at det må stilles nok areal til utbygging og at saksbehandlingstiden i kommunene må reduseres. Forskjellene mellom byene er store, og det er et ønske om at vanlige folk skal ha mulighet til å bo i de store byene.
3 måneder siden
Artikkelen analyserer boligprisutviklingen i Oslo, sammenlignet med Bergen og Trondheim. Boligprisene i Oslo har steget betydelig mer enn i de andre storbyene de siste ti årene, samtidig som det er bygget færre boliger per innbygger. Dette har ført til et stort press i boligmarkedet, spesielt for små leiligheter. Eksperter forventer en fortsatt sterk prisvekst i Oslo i 2025. Redusert egenkapitalkrav for boliglån kan ha begrenset effekt i Oslo på grunn av de høye prisene. Enkelte politikere mener det offentlige må bidra med rimelige boliger for å dempe prisveksten.
2 måneder siden
Artikkelen tar for seg boligmarkedets utfordringer for unge, spesielt i Oslo, der høye priser og egenkapitalkrav gjør det vanskelig å realisere boligdrømmen. Unge mennesker tyr til kreative løsninger som å spise knekkebrød for å spare og bruke Tinder for å finne en partner å kjøpe bolig med. Hovedproblemet er mangel på boliger grunnet kostnadsdrivende og tidkrevende byggeprosesser. Regjeringens reduksjon i skattefradraget på BSU kritiseres, mens Høyre foreslår tiltak for å forenkle bygging og styrke BSU-ordningen. Artikkelen konkluderer med at boligmarkedet må bli mer tilgjengelig, slik at alle har en rettferdig sjanse til å eie sitt eget hjem, uavhengig av sivilstatus eller økonomisk bakgrunn.
4 måneder siden
En artikkel i Nettavisen tar for seg utfordringene med gettofisering i Søndre Nordstrand i Oslo. Regjeringens omfordeling av midler har redusert Oslos handlingsrom, og bydelen sliter med budsjettoverskridelser, spesielt innen sosialhjelp og barnevern. Bydelsadministrasjonen kritiseres for manglende kostnadskontroll. Artikkelen peker på at boligbygging med fokus på blokker forsterker gettofiseringen, og at politikere må kreve sosial infrastruktur fra utbyggere som Obos. Det foreslås at man må tvinge utbyggere til å bygge rekkehus og eneboliger for å justere den demografiske miksen.
1 måned siden
Artikkelen belyser det pressede leiemarkedet i Oslo, der høye priser gjør det vanskelig for mange, inkludert profilerte personer som «Helsesista», å finne bolig. Politikere kritiseres for å ha forverret situasjonen gjennom skatteskjerpelser som gjør det mindre lønnsomt å leie ut, noe som reduserer tilbudet og øker prisene. Skribenten argumenterer for at lønnsomhet for utleiere er nødvendig for å øke tilbudet og senke leiekostnadene. Samtidig påpekes det at staten tjener betydelig på leiemarkedet gjennom ulike skatter, mens leietakere ikke får tilsvarende skattefordeler.
3 måneder siden
Artikkelen hevder at politikere, spesielt regjeringen, er ansvarlige for de høye boligprisene. Sykepleierindeksen viser at svært få boliger i Oslo er tilgjengelige for en sykepleier. Boligprisene fortsetter å stige, og det forventes en kraftig økning i 2025 på grunn av lavt antall ferdigstilte boliger. Artikkelen kritiserer politikernes manglende vilje til å tilrettelegge for billigere boliger, og peker på strenge krav og lange saksbehandlingstider som bidrar til økte byggekostnader. Regjeringens pålegg om å bygge bomberom i nye leilighetsbygg, uten å dekke kostnadene, kritiseres også for å øke boligprisene.
4 måneder siden
Regjeringens reduksjon av egenkapitalkravet for boligkjøp fra 15 til 10 prosent har liten effekt for førstegangskjøpere i Oslo, ifølge Eiendom Norge. Selv med de nye reglene er boligmarkedet i Oslo vanskelig tilgjengelig for de fleste som ikke har foreldrehjelp, da det knapt finnes boliger under 3 millioner kroner. Eiendom Norge mener derfor at markedet forblir uoppnåelig for mange unge som er avhengige av å følge utlånsforskriften.
24 dager siden
Oslo Arbeiderparti ønsker å innføre en ordning der utbyggere av store boligprosjekter må bidra økonomisk til bygging av idrettsanlegg. Partiet mener dette er nødvendig for å sikre barn og unge tilgang til idrett i områder med mye boligbygging, hvor kapasiteten er sprengt. Forslaget møter motstand fra Norske Boligbyggelags Landsforening, som frykter at det vil føre til økte boligpriser for boligkjøpere. Oslo Ap foreslår også endringer i spillemiddelordningen for å prioritere fylker og områder med underdekning av idrettsanlegg, samt levekårsutsatte byområder.
3 måneder siden
Sykepleiere, spesielt i Oslo, har vanskelig for å kjøpe bolig. Sykepleierindeksen viser at kun 31,6 prosent av boligene i Norge er tilgjengelige for en enslig sykepleier. I Oslo er situasjonen spesielt vanskelig, med kun 2 av 100 boliger tilgjengelige. Det er større muligheter utenfor sentrum, for eksempel i Groruddalen. Eksperter anbefaler førstegangskjøpere å slå seg sammen med andre for å øke låneevnen, vurdere boliger utenfor sentrale områder, og benytte seg av Husbankens tilbud om støtte til egenkapital og lavere rente. Boligprisene i Oslo er høye på grunn av befolkningsvekst og lite nybygging.