Sykepleierindeksen for 2024 viser at boligmarkedet fortsatt er utfordrende for enslige med vanlige inntekter, spesielt i Oslo. Selv om det var en liten forbedring i 2023, har boligprisveksten i Bergen og Stavanger redusert sykepleieres kjøpekraft i disse byene.
Eiendom Norge forventer en betydelig boligprisvekst i 2025 på grunn av boligkrise og lav boligbygging, noe som vil svekke sykepleieres muligheter for å kjøpe bolig, til tross for lettelser i utlånsforskriften.
Det er en bedring i områdene rundt Oslo, men hovedstaden er fortsatt vanskelig.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
En ny sykepleierindeks viser at det er store forskjeller i boligmarkedet i Norge. I Oslo kan en sykepleier kun kjøpe 2,3 prosent av boligene, mens det på landsbasis er enklere å komme inn på boligmarkedet. Boligprisene har steget mye i Bergen og Stavanger, og Eiendom Norge forventer en prisvekst på 10 prosent i 2024. De mener lav boligbygging vil forverre situasjonen i 2025, og gjøre det vanskeligere for enslige med normal inntekt å kjøpe bolig.
3 måneder siden
En sykepleier har kun råd til 2 prosent av boligene i Oslo, ifølge sykepleierindeksen fra Eiendom Norge. Indeksen viser at boligmarkedet er mer tilgjengelig i resten av landet, men at prisene har steget særlig i Bergen og Stavanger. For å kjøpe en hensiktsmessig bolig i Oslo, bør man ha en årslønn på 760.000 kroner. Eiendom Norge forventer en boligprisvekst på 10 prosent i 2024, og en ytterligere svekkelse for sykepleieres boligkjøpsmuligheter i 2025 på grunn av boligkrisen.
3 måneder siden
Sykepleiere, spesielt i Oslo, har vanskelig for å kjøpe bolig. Sykepleierindeksen viser at kun 31,6 prosent av boligene i Norge er tilgjengelige for en enslig sykepleier. I Oslo er situasjonen spesielt vanskelig, med kun 2 av 100 boliger tilgjengelige. Det er større muligheter utenfor sentrum, for eksempel i Groruddalen. Eksperter anbefaler førstegangskjøpere å slå seg sammen med andre for å øke låneevnen, vurdere boliger utenfor sentrale områder, og benytte seg av Husbankens tilbud om støtte til egenkapital og lavere rente. Boligprisene i Oslo er høye på grunn av befolkningsvekst og lite nybygging.
3 måneder siden
Enslige kjøpere, spesielt i Oslo, sliter med å komme inn på boligmarkedet. Sykepleierindeksen viser at en sykepleier kun har råd til en svært liten andel av boligene i Oslo, mens situasjonen er bedre i andre byer. Ungdomspolitikere er bekymret for et generasjonsgap og mener det er nødvendig å bygge flere boliger, redusere skatter og avgifter, og føre en mer aktiv boligpolitikk. Det er også enighet om at det må stilles nok areal til utbygging og at saksbehandlingstiden i kommunene må reduseres. Forskjellene mellom byene er store, og det er et ønske om at vanlige folk skal ha mulighet til å bo i de store byene.
3 måneder siden
En ny sykepleierindeks fra Eiendom Norge viser at en sykepleier kun har råd til 2 prosent av boligene i Oslo. Indeksen måler hvor stor andel av boligene som er tilgjengelig for enslige med vanlige inntekter. Boligmarkedet er generelt tilgjengelig i Norge, men Oslo skiller seg ut med høye priser. For å finansiere en bolig i Oslo, bør man ha en årslønn på 760.000 kroner, mens det i Porsgrunn/Skien er tilstrekkelig med 395.000 kroner. Det har vært en bedring i boligmarkedet rundt Oslo de siste årene, spesielt i Follo og Romerike.
3 måneder siden
En ny sykepleierindeks viser at det er svært vanskelig for sykepleiere å kjøpe bolig i Oslo, hvor de kun har råd til 2,3 prosent av boligene. Dette står i sterk kontrast til andre byer og landsgjennomsnittet, hvor en sykepleier har råd til en betydelig større andel av boligene. Boligprisene i Oslo skaper problemer med mobilitet og kan hindre sykepleiere i å ta jobber andre steder. Norsk Sykepleierforbund mener situasjonen er kritisk og at mange sykepleiere er tvunget til å leie eller bo i kollektiv. De understreker at den gjennomsnittlige lønnen i indeksen er basert på mye overtid, og at mange sykepleiere tjener mindre, noe som gjør boligsituasjonen enda vanskeligere.
4 måneder siden
Eiendom Norge spår en betydelig oppgang i boligprisene i Norge i 2025, med en forventet nasjonal vekst på 10 prosent. Særlig Oslo, Stavanger og Bergen forventes å oppleve en sterkere vekst. Prisveksten sees som en korreksjon etter moderat utvikling i 2022 og 2023. Lavt tilbud av brukte boliger og få nye boliger, kombinert med effekten av rentenedsettelser, er de viktigste årsakene. Samtidig er det en bekymring for fallende byggeaktivitet og et svakt nyboligsalg, som kan føre til en boligkrise med færre ferdigstilte boliger i årene som kommer.
3 måneder siden
LO advarer om at boligkrisen i storbyene kan føre til mangel på samfunnskritisk arbeidskraft. En ny boligindeks viser at boligkjøpskraften faller i Oslo, Bergen, Trondheim og Tromsø, mens den er høyere i distriktene. Enslige helsefagarbeidere har råd til en svært liten andel av boligene, mens husholdninger med to inntekter har noe bedre, men fortsatt begrenset, kjøpekraft. LO mener det er behov for en aktiv boligpolitikk for å sikre at arbeidsfolk har råd til å bo der arbeidsplassene er.
3 måneder siden
Eksperter spår en kraftig boligprisvekst i 2025, etter at prisene steg mer enn forventet i 2024. Lav ledighet, bedre inntekter og forventninger om rentekutt er blant årsakene. Det forventes spesielt sterk vekst i Oslo, muligens med tosifrede prosentvise økninger. Redusert egenkapitalkrav for boliglån vil trolig ha begrenset effekt, da prisstigningen forventes å spise opp denne fordelen. Lav byggeaktivitet og begrenset tilbud av nye boliger bidrar også til å presse opp prisene i bruktboligmarkedet. Det uttrykkes bekymring for unge som vil inn på boligmarkedet, da prisveksten gjør det vanskeligere å komme inn uten hjelp fra foreldre.
4 måneder siden
Eiendom Norge spår en solid oppgang i boligprisene på 10 prosent i 2025, med enkelte byer som Stavanger, Bergen og Oslo som vil oppleve en enda sterkere vekst. De viktigste årsakene til den forventede prisøkningen er et historisk lavt antall fullførte nye boliger, forventede rentenedsettelser og god lønnsvekst. Selv om lettelser i utlånsforskriften vil gi en viss stimulans, er effekten størst i mellomstore byer og distrikter. Eiendom Norge mener boligkrisen vil slå inn for fullt i 2025, med fallende byggeaktivitet og et markant fall i antall ferdigstilte boliger.