En fersk undersøkelse viser at tre av fire norske arbeidsgivere sliter med å rekruttere kvalifisert arbeidskraft. Samtidig står 700 000 mennesker utenfor arbeidslivet, noe som skaper et paradoks og tapte muligheter for vekst.
IT-kompetanse er mest etterspurt, men også andre yrkesgrupper er vanskelig å rekruttere. Det påpekes at mange over 55 år ikke er i jobb, og at det er et stort potensial i å få flere til å stå lenger i arbeid.
Innstramminger i innleiereglene har også redusert muligheten for fast ansettelse. Både NHO og Manpower understreker at situasjonen er alvorlig og krever tiltak for å åpne flere veier inn i arbeidslivet.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
NHOs kompetansebarometer for 2024 avdekker at norske bedrifter manglet 34.000 ansatte i fjor, særlig innen yrkesfag, ingeniørfag og IT. Seks av ti bedrifter rapporterer om vanskeligheter med å rekruttere kvalifisert personell, noe som resulterer i tap av kunder, utsatte utvidelser og redusert virksomhet. Mangelen er størst på personer med fagbrev. Samtidig opplever mange bedrifter utfordringer knyttet til implementering og bruk av kunstig intelligens, og etterspør kompetanse innen dette feltet. NHO understreker behovet for at utdanningene bedre tilpasses arbeidslivets krav, og at det legges til rette for kompetanseheving gjennom hele karrieren.
2 måneder siden
Artikkelen belyser den prekære mangelen på fagfolk innen bilskade- og lakkbransjen i Norge. Bedrifter sliter med å fylle stillinger, noe som fører til økte kostnader og lengre ventetider for kundene. Utdanningstilbudet er begrenset, og få søkere fører til at klasser ikke fylles opp og linjer legges ned. Samtidig er det vanskeligere å rekruttere utenlandsk arbeidskraft. Elever som velger denne utdanningen har derimot svært gode jobbmuligheter og stor frihet til å velge hvor de vil jobbe.
3 måneder siden
En stor andel av Norges befolkning, nærmere 240.000 personer, står utenfor arbeidslivet, skole eller trygdeordninger. Dette bekymrer både arbeidsministeren og forskere. Mange i denne gruppen kan være i en sårbar situasjon uten tilgang til helsetjenester, mens andre kan ha valgt å stå utenfor frivillig. Nav mener at mange har valgt å være hjemmeværende, men forskere understreker behovet for en nasjonal kartlegging for å sikre at de som trenger det får hjelp. Arbeidsministeren har innført tiltak for å få flere i jobb, spesielt unge. En av de som har kommet seg ut av statistikken er Rattana Bona, som nå er møbelsnekkerlærling.
3 måneder siden
IT-gründer Ronald Griffin, leder av selskapet Seen, sliter med å rekruttere en viktig medarbeider fra et land utenfor EØS på grunn av manglende formell utdanning, til tross for medarbeiderens spisskompetanse. Dette illustrerer et større problem i Norge, der 74 prosent av arbeidsgivere mangler riktig kompetanse, særlig innen IT. NHO etterlyser et tech-visum og flere studieplasser innen IKT for å løse problemet. Griffin mener at arbeidsgivere som garanterer for lønn burde kunne hente inn nødvendig kompetanse uten hindringer. Et flertall på Stortinget har bedt regjeringen om en egen ordning for visum til utenlandske eksperter.
2 måneder siden
Artikkelen belyser hvordan usikkerhet påvirker unges utdanningsvalg, med mange som ønsker garanti for jobb etter endt utdanning. NHOs kompetansebarometer viser at det er stor mangel på faglært arbeidskraft i flere bransjer, som industri, bygg og anlegg, helse, IT og transport. Dette fører til at bedrifter ikke får utvidet virksomheten sin, og i verste fall må redusere driften. Artikkelen fremhever også at det er et stort behov for frisører, da antallet lærlinger har sunket betraktelig de siste årene. Regjeringen har varslet et mål om å bygge 130.000 nye boliger innen 2030, noe som vil skape et stort behov for murere, taktekkere og tømrere.
1 måned siden
Lars Erik Andersen (57) er uføretrygdet og savner arbeidslivet, men føler seg hindret av systemet som begrenser mulighetene hans. Han opplever skam knyttet til sin situasjon og mener dagens arbeidsliv er for krevende for mange som trenger tilpasninger. Andersen engasjerer seg i frivillig arbeid, men inntektsgrensen for uføre gjør det vanskelig å øke arbeidsmengden. En forsker kritiserer trygdesystemet for å være passiviserende og etterlyser reformer, mens arbeidsministeren understreker arbeidsgivernes ansvar for å inkludere uføre og fremhever nye tiltak for å lette overgangen til arbeidslivet. Artikkelen belyser den økende andelen uføre i Norge, og potensialet for at mange kan bidra i arbeidslivet med riktig tilrettelegging.
18 dager siden
Finansminister Jens Stoltenberg slår alarm om at Norge står overfor en alvorlig mangel på arbeidskraft i helse- og omsorgssektoren. Veksten i antall personer i arbeid vil falle dramatisk, mens behovet for arbeidskraft i helsesektoren fortsetter å øke. Stoltenberg understreker at arbeidskraften er Norges viktigste ressurs, viktigere enn olje og gass. Arbeidsminister Tonje Brenna fremhever behovet for å inkludere flere innvandrere, eldre og personer med helserelaterte problemer i arbeidslivet, samt redusere sykefraværet blant kvinner. Regjeringen vurderer tiltak som regelendringer og pensjonsreform for å møte utfordringen.
1 dag siden
Staten sliter med å rekruttere og beholde høyt utdannede ansatte. Lønn er en viktig faktor for å gjøre staten til en attraktiv arbeidsplass.
2 måneder siden
Ved utgangen av 2024 mottok 373.000 personer i Norge uføretrygd fra NAV, noe som tilsvarer 10,5 prosent av befolkningen mellom 18 og 67 år. Antallet økte med 6400 i løpet av fjoråret, den kraftigste årlige veksten siden før koronapandemien. Arbeids- og velferdsdirektør Hans Christian Holte venter ytterligere økning i årene som kommer. Høyres Henrik Asheim kaller utviklingen veldig alvorlig og mener det er behov for en arbeidsreform av NAV. Han påpeker at andelen unge uføre aldri har vært høyere, og Høyre vil stramme inn på adgangen til uføretrygd for unge under 30 år.
1 måned siden
Karuna Fagerstrøm (27) sliter med å finne jobb i Oslo til tross for mastergrad og relevant erfaring. Hun har søkt over 100 stillinger siden april 2024, men får sjelden svar fra arbeidsgivere, noe som skaper frustrasjon. Rekrutteringsrådgiver Trine Hammer Larsen påpeker at konkurransen er hard og anbefaler kontinuerlig kompetanseutvikling og eventuelt omskolering. Fagerstrøm vurderer omskolering, men manglende rett til dagpenger under studier gjør det økonomisk utfordrende. Situasjonen påvirker hennes mulighet til å spare og etablere seg i boligmarkedet.