En stor andel av Norges befolkning, nærmere 240. 000 personer, står utenfor arbeidslivet, skole eller trygdeordninger. Dette bekymrer både arbeidsministeren og forskere.
Mange i denne gruppen kan være i en sårbar situasjon uten tilgang til helsetjenester, mens andre kan ha valgt å stå utenfor frivillig. Nav mener at mange har valgt å være hjemmeværende, men forskere understreker behovet for en nasjonal kartlegging for å sikre at de som trenger det får hjelp.
Arbeidsministeren har innført tiltak for å få flere i jobb, spesielt unge. En av de som har kommet seg ut av statistikken er Rattana Bona, som nå er møbelsnekkerlærling.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
Antallet personer som mottar sosialhjelp i Norge har økt betydelig i 2024, med en økning på 15 prosent i antall mottakere og 23 prosent i utbetalinger. Arbeids- og velferdsdirektøren slår alarm og påpeker at dette er en trend som har tiltatt siden 2020. Økningen skyldes i stor grad dyrtid og høye boutgifter, som rammer spesielt barnefamilier og unge. Barneombudet uttrykker bekymring for de negative konsekvensene fattigdom har for barns utvikling. Regjeringen understreker at sosialhjelp ikke skal være en varig løsning, og at de jobber for å inkludere flere i arbeidslivet. Nav mener økt deltakelse i arbeidslivet er sentralt for å redusere antall sosialhjelpsmottakere.
3 måneder siden
Nye tall fra Nav viser at rekordmange nordmenn mottar arbeidsavklaringspenger (AAP). Ved utgangen av 2024 var det 158 539 AAP-mottakere, en økning på 9500 personer fra året før. Høyre kritiserer regjeringen for å ha skapt et «hurtigspor ut av arbeidslivet», spesielt i fylkene Vestfold, Østfold, Akershus og Oslo. Arbeids- og velferdsdirektør Hans Christian Holte peker på høyt sykefravær som en mulig årsak. Arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna er bekymret over utviklingen og understreker behovet for å redusere sykefraværet.
2 måneder siden
Ved utgangen av 2024 mottok 373.000 personer i Norge uføretrygd fra NAV, noe som tilsvarer 10,5 prosent av befolkningen mellom 18 og 67 år. Antallet økte med 6400 i løpet av fjoråret, den kraftigste årlige veksten siden før koronapandemien. Arbeids- og velferdsdirektør Hans Christian Holte venter ytterligere økning i årene som kommer. Høyres Henrik Asheim kaller utviklingen veldig alvorlig og mener det er behov for en arbeidsreform av NAV. Han påpeker at andelen unge uføre aldri har vært høyere, og Høyre vil stramme inn på adgangen til uføretrygd for unge under 30 år.
3 måneder siden
En fersk undersøkelse viser at tre av fire norske arbeidsgivere sliter med å rekruttere kvalifisert arbeidskraft. Samtidig står 700 000 mennesker utenfor arbeidslivet, noe som skaper et paradoks og tapte muligheter for vekst. IT-kompetanse er mest etterspurt, men også andre yrkesgrupper er vanskelig å rekruttere. Det påpekes at mange over 55 år ikke er i jobb, og at det er et stort potensial i å få flere til å stå lenger i arbeid. Innstramminger i innleiereglene har også redusert muligheten for fast ansettelse. Både NHO og Manpower understreker at situasjonen er alvorlig og krever tiltak for å åpne flere veier inn i arbeidslivet.
2 måneder siden
Nav melder om en kraftig økning i antall personer som mottar arbeidsavklaringspenger (AAP), med det høyeste nivået siden 2014. Ved utgangen av 2024 var 159 000 personer på AAP, en betydelig økning fra tidligere år. Økningen tilskrives et høyt sykdomstrykk og økt sykefravær i befolkningen. Psykiske lidelser utgjør en stor andel av økningen, spesielt blant unge AAP-mottakere. Høyres Henrik Asheim kritiserer regjeringen for manglende tiltak og tar til orde for en reform av Nav, for å aktivt hjelpe folk tilbake i arbeid.
2 måneder siden
Artikkelen belyser hvordan usikkerhet påvirker unges utdanningsvalg, med mange som ønsker garanti for jobb etter endt utdanning. NHOs kompetansebarometer viser at det er stor mangel på faglært arbeidskraft i flere bransjer, som industri, bygg og anlegg, helse, IT og transport. Dette fører til at bedrifter ikke får utvidet virksomheten sin, og i verste fall må redusere driften. Artikkelen fremhever også at det er et stort behov for frisører, da antallet lærlinger har sunket betraktelig de siste årene. Regjeringen har varslet et mål om å bygge 130.000 nye boliger innen 2030, noe som vil skape et stort behov for murere, taktekkere og tømrere.
2 måneder siden
Nye tall fra Nav viser en betydelig økning i antall uføretrygdede i 2024. Ved utgangen av året mottok 373 000 personer uføretrygd, som er 6400 flere enn året før. Arbeids- og velferdsdirektør Hans Christian Holte uttaler at dette er den kraftigste årlige veksten siden før koronapandemien, og at Nav forventer ytterligere økning fremover. Over ti prosent av befolkningen i aldersgruppen 18-67 år mottar nå uføretrygd. Høyres Henrik Asheim reagerer på tallene og etterlyser en arbeidsreform for å hjelpe flere tilbake i jobb.
2 måneder siden
Nye tall viser at sykefraværet i Norge er det høyeste på 16 år. FHI-forsker Arnstein Mykletun mener den rause norske sykelønnsordningen er en viktig årsak til dette, og argumenterer for å innføre egenandel på sykefravær for å redusere innelåsingseffekter og utenforskap. Arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna avviser forslaget om egenandel og tror heller på IA-avtalen for å løse problemet. Mykletun mener likevel at det er nødvendig med en bredere politisk debatt om sykelønnsordningen, da han mener at IA-partene sine særinteresser kan stå i veien for effektive løsninger.
3 måneder siden
Nye tall fra Nav viser at 158 539 personer mottok arbeidsavklaringspenger (AAP) ved utgangen av 2024, en økning på 6,3 prosent fra året før. Høyre kritiserer regjeringen for å ha skyvet folk ut av arbeidslivet, og hevder at AAP-ordningen er blitt et «hurtigspor ut av arbeidslivet». Arbeids- og velferdsdirektør påpeker at mange går over til uføretrygd etter AAP, og understreker viktigheten av tidlig innsats. Arbeidsministeren uttrykker bekymring over økningen, men fremhever at flere har kommet i jobb under den nåværende regjeringen, og at det er satt av ekstra midler for å få flere i arbeid.
1 måned siden
Regjeringen har sendt et forslag på høring om et nytt ungdomsprogram som skal gi inntekt til unge som står utenfor arbeidslivet, uten at de har en diagnose. Målet er å hjelpe dem inn på arbeidsmarkedet. Arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna understreker at over 100 000 unge i dag er utenfor arbeid og utdanning, noe som er et tap for både den enkelte og samfunnet. Programmet skal gi inntektssikring på nivå med minstesatsen for arbeidsavklaringspenger (AAP), pluss et barnetillegg for de med barn. Det vil innebære aktivitetskrav og arbeidsmarkedstiltak, og skal fungere som et alternativ til sosialhjelp eller ytelser knyttet til diagnose.