IT-gründer Ronald Griffin, leder av selskapet Seen, sliter med å rekruttere en viktig medarbeider fra et land utenfor EØS på grunn av manglende formell utdanning, til tross for medarbeiderens spisskompetanse. Dette illustrerer et større problem i Norge, der 74 prosent av arbeidsgivere mangler riktig kompetanse, særlig innen IT.
NHO etterlyser et tech-visum og flere studieplasser innen IKT for å løse problemet. Griffin mener at arbeidsgivere som garanterer for lønn burde kunne hente inn nødvendig kompetanse uten hindringer.
Et flertall på Stortinget har bedt regjeringen om en egen ordning for visum til utenlandske eksperter.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
En fersk undersøkelse viser at tre av fire norske arbeidsgivere sliter med å rekruttere kvalifisert arbeidskraft. Samtidig står 700 000 mennesker utenfor arbeidslivet, noe som skaper et paradoks og tapte muligheter for vekst. IT-kompetanse er mest etterspurt, men også andre yrkesgrupper er vanskelig å rekruttere. Det påpekes at mange over 55 år ikke er i jobb, og at det er et stort potensial i å få flere til å stå lenger i arbeid. Innstramminger i innleiereglene har også redusert muligheten for fast ansettelse. Både NHO og Manpower understreker at situasjonen er alvorlig og krever tiltak for å åpne flere veier inn i arbeidslivet.
2 måneder siden
NHOs kompetansebarometer for 2024 avdekker at norske bedrifter manglet 34.000 ansatte i fjor, særlig innen yrkesfag, ingeniørfag og IT. Seks av ti bedrifter rapporterer om vanskeligheter med å rekruttere kvalifisert personell, noe som resulterer i tap av kunder, utsatte utvidelser og redusert virksomhet. Mangelen er størst på personer med fagbrev. Samtidig opplever mange bedrifter utfordringer knyttet til implementering og bruk av kunstig intelligens, og etterspør kompetanse innen dette feltet. NHO understreker behovet for at utdanningene bedre tilpasses arbeidslivets krav, og at det legges til rette for kompetanseheving gjennom hele karrieren.
2 måneder siden
Artikkelen belyser den prekære mangelen på fagfolk innen bilskade- og lakkbransjen i Norge. Bedrifter sliter med å fylle stillinger, noe som fører til økte kostnader og lengre ventetider for kundene. Utdanningstilbudet er begrenset, og få søkere fører til at klasser ikke fylles opp og linjer legges ned. Samtidig er det vanskeligere å rekruttere utenlandsk arbeidskraft. Elever som velger denne utdanningen har derimot svært gode jobbmuligheter og stor frihet til å velge hvor de vil jobbe.
1 dag siden
Staten sliter med å rekruttere og beholde høyt utdannede ansatte. Lønn er en viktig faktor for å gjøre staten til en attraktiv arbeidsplass.
18 dager siden
Finansminister Jens Stoltenberg slår alarm om at Norge står overfor en alvorlig mangel på arbeidskraft i helse- og omsorgssektoren. Veksten i antall personer i arbeid vil falle dramatisk, mens behovet for arbeidskraft i helsesektoren fortsetter å øke. Stoltenberg understreker at arbeidskraften er Norges viktigste ressurs, viktigere enn olje og gass. Arbeidsminister Tonje Brenna fremhever behovet for å inkludere flere innvandrere, eldre og personer med helserelaterte problemer i arbeidslivet, samt redusere sykefraværet blant kvinner. Regjeringen vurderer tiltak som regelendringer og pensjonsreform for å møte utfordringen.
17 dager siden
Transportbransjen i Norge sliter med å rekruttere nok yrkessjåfører innen gods- og persontransport, til tross for økende popularitet for yrkesfag. Mangelen på sjåfører skyldes blant annet kapasitetsproblemer med førerkortopplæring, få skuleplassar og lang reisevei. Bransjen etterspør tiltak som økt status og bedre økonomiske vilkår for å gjøre yrket mer attraktivt. En nyutdannet sjåfør mener yrket har et ufortjent stigma og oppfordrer media til å skrive mer positivt om yrkessjåfører. Samtidig ser bransjen et lyspunkt i økte søkertall til yrkesfag, men understreker behovet for flere skuleplassar.
2 måneder siden
Milos Tanasijevic fra Serbia har ventet i ni måneder på arbeidsvisum for å begynne som bilskadereparatør i Bodø. Auto 8–8 Imaas bil, som ansatte ham, sliter med mangel på fagfolk, noe som fører til lengre ventetider og økte kostnader for kundene. Norges Bilbransjeforbund bekrefter en prekær mangel på arbeidskraft i hele bransjen. Rekrutteringsbyrået Wiisda mener de lange behandlingstidene i UDI skyldes avsløringer om falske fagbrev. De foreslår at Norge vurderer en ordning som i Danmark, hvor utenlandske arbeidere kan starte i jobben mens visumet behandles.
3 måneder siden
Samfunnsøkonom Martin Bech Holte mener det «knaker i landet» og foreslår minusskatt for lavtlønte for å få flere i arbeid. Han argumenterer for at dagens system ikke fungerer og at et nytt belønningssystem er nødvendig. Tuva Moflag fra Arbeiderpartiet er enig i målet om å få flere i arbeid, men er uenig i Holtes forslag om kutt i offentlig sektor. Høyre-leder Erna Solberg støtter skattelettelser for lavtlønte og peker på mangel på kompetanse som en viktig årsak til at mange står utenfor arbeidslivet. Både Arbeiderpartiet og Høyre ønsker å øke kompetansen, spesielt innen realfag, for å møte arbeidslivets behov.
1 måned siden
Asker kommune sliter med en bemanningskrise i barnehagene, der ansatte bruker fritiden sin for å kompensere for manglende ressurser. En kartlegging viser at bemanningen sjelden oppfyller normen, noe som fører til at ansatte føler seg utilstrekkelige og vurderer å slutte i yrket. Kommunen ber nasjonale myndigheter om å sikre bedre bemanning og økte ressurser. Kunnskapsministeren anerkjenner utfordringene, men mener dagens bemanningsnorm er et godt utgangspunkt og vil fokusere på å redusere sykefravær og rekrutteringsproblemer.
4 måneder siden
Styreleder i ABG, Knut Brundtland, etterlyser en plan for å utvikle finansnæringen i Norge. Han mener at særnorske regler skaper ulemper for norske aktører og fører til utflagging. Både Brundtland og Finans Norge understreker at næringen ønsker like konkurransevilkår som internasjonale aktører, og at finansnæringen er en lønnsom næring som bidrar med betydelige skatteinntekter. De mener at myndighetene vektlegger risiko for mye, og at det er behov for å tilrettelegge for vekst og eksport. Finans Norge jobber for å tydeliggjøre næringens bidrag og forklare sammenhengen mellom kapital og verdiskapning.