Norsk plastavfall som sendes til Litauen for gjenvinning, skaper store luktproblemer og helseplager for innbyggerne i Skaidiskes. En fabrikk som behandler avfallet, har ført til at barn må holdes innendørs på skoler og barnehager på grunn av stanken.
Lokale myndigheter har avdekket flere lovbrudd knyttet til fabrikkens drift, mens fabrikkledelsen avviser at de skader miljøet. Samtidig planlegger det norske selskapet Polymertrade å etablere et gjenvinningsanlegg i Norge for å redusere behovet for å sende avfall utenlands.
Innbyggerne i Skaidiskes frykter likevel at problemene vil fortsette.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
Vikersund er plaget av en sterk stank fra 800 tonn kloakkslam spredt på et jorde nær sentrum, bare uker før Raw Air-arrangementet. Innbyggere beskriver lukten som svært ubehagelig og frykter at den vil skade bygdas omdømme. Kommunen har forsøkt å redusere lukten med kompost, men uten hell. Både Modum kommune og leverandøren Veas beklager situasjonen, men understreker at alle retningslinjer for lagring av slammet er fulgt. Likevel er innbyggerne bekymret for hvordan stanken vil påvirke arrangementet og turister som besøker Vikersund.
4 måneder siden
Plastgravlys utgjør en stor forsøplingskilde på norske kirkegårder. De lette plastlyktene blåser lett bort, og fugler sprer dem ytterligere ved å fly av gårde med dem for å få tak i stearinen. Dette fører til at plast havner i naturen. Flere kommuner har innført forbud mot plastlys, men det er vanskelig å håndheve. Elektroniske alternativer kan også skape problemer med elektronisk avfall. Hold Norge Rent anbefaler å bruke tunge lykter, naturlig dekorasjon og å rydde opp etter bruk. Butikkjeder vurderer å fase ut tradisjonelle plastlys.
3 måneder siden
Norsk skattepolitikk på avfallsforbrenning kan føre til at mer søppel sendes til Sverige for å brennes, ifølge forskere og renovasjonsselskaper. Norge har en høy forbrenningsavgift, mens Sverige ikke har det, noe som gjør det billigere å brenne søppel der. Dette kan føre til økte transportutslipp og gjøre norske anlegg mindre konkurransedyktige. Avgiften i Norge er ikke øremerket klimatiltak, og det er bekymring for at den kan føre til økte kommunale avgifter for husholdninger. Det er også en diskusjon om hvorvidt avgiften faktisk er et godt insentiv for å redusere utslipp, da mye av avfallet uansett må brennes.
3 måneder siden
Phuket opplever en alvorlig avfallskrise som følge av økt turisme. Store mengder søppel, opptil 1000 tonn daglig, overbelaster øyas eneste fyllplass, og stanken er så ille at beboere må bruke maske. Turistveksten har ført til at avfallsmengdene overstiger nivåene fra før pandemien, og det forventes en ytterligere økning. Myndighetene planlegger å utvide fyllplassen og bygge et nytt forbrenningsanlegg, men eksperter understreker behovet for avfallsreduksjon og kildesortering som en mer bærekraftig løsning.
1 måned siden
Innbyggerne i Hurum er bekymret for planene om en ny sprengstoffabrikk i Hurummarka, og frykter økt risiko for sabotasje, forurensning og redusert trygghet. Den britiskeide bedriften Chemring Nobel ønsker å utvide sin produksjon av høyeksplosiver, men møter motstand fra lokalbefolkningen som frykter inngrep i naturen og begrensninger i friluftslivet. PST bekrefter at de er i kontakt med selskapet angående sikkerhet, og vurderer at produksjon av materiell til Ukraina kan være utsatt for sabotasje. Lokalbefolkningen stiller spørsmål ved plasseringen av fabrikken og mangelen på åpenhet rundt risikoanalyser, og flere vurderer å flytte.
3 måneder siden
Avfallsselskapet Avfall Sør i Kristiansand bytter ut 30.000 søppeldunker på grunn av ny teknologi med databrikker for registrering av tømminger. De gamle dunkene, hvorav mange er i god stand, sendes for det meste til utlandet for resirkulering. Naturvernforbundet og andre miljøorganisasjoner kritiserer utskiftningen som sløseri og lite miljøvennlig, og mener det er mulig å oppgradere de gamle dunkene. Avfall Sør hevder at utskiftningen er nødvendig for å møte nasjonale standarder og for å forbedre arbeidsforholdene for renovatørene. Beboere har reagert på utskiftningen og mener de gamle dunkene er fullt brukbare. Kostnaden for utskiftningen er estimert til mellom 2 og 3 millioner kroner.
3 måneder siden
Nye krav om innsamling av plastavfall kan føre til en kraftig økning i renovasjonsgebyrer for norske huseiere. Huseiernes Landsforbund uttrykker bekymring for at kommunale gebyrer kan stige til over 40 000 kroner årlig, og mener dette vil være svært krevende for mange husholdninger. De nye kravene innebærer at kommunene må sortere ut feilsortert plast fra restavfallet, noe som krever bygging av nye sorteringsanlegg. Ifølge beregninger kan dette føre til kostnadsøkninger på over to milliarder kroner årlig. Plastretur oppfordrer kommunene til å samarbeide om regionale løsninger for å håndtere de nye kravene. For Oslo kommune kan dette innebære å gå bort fra fargede poser og heller bygge et sentralsorteringsanlegg.
2 måneder siden
Frederik II skole sliter med omfattende forsøpling som har ført til stengte fellesarealer, noe som skaper frustrasjon blant elever og ansatte. Problemet beskrives som mangel på folkeskikk, der enkelte elever ikke rydder opp etter seg og forventer at andre skal gjøre det. Skolen iverksetter tiltak som ansvarliggjøring av enkeltelever gjennom ukentlige ryddeaksjoner og endringer i fellesområdene, inkludert fjerning av kunstgress og etablering av aktivitetsområder. Rektor understreker viktigheten av å involvere både elever og ansatte i prosessen for å skape et bedre miljø og langsiktige løsninger.
2 måneder siden
Et stort skogsområde i Asker risikerer å bli brukt til bygging av en sprengstoffabrikk for Chemring Nobel, for å øke produksjonen av militært sprengstoff grunnet underskudd i Europa. Forslaget har utløst sterk motstand fra lokalbefolkningen og Naturvernforbundet, som frykter store konsekvenser for dyreliv og friluftsliv. Over 3000 personer har signert et opprop mot planene. Samtidig argumenteres det med at fabrikken vil gi 400 arbeidsplasser og nærhet til eksisterende anlegg. En mulighetsstudie skal presenteres for politikerne i Asker kommune for å belyse konsekvensene.
22 dager siden
Mange kunstgressbaner i Norge er i så dårlig stand at de er farlige å spille på, noe som fører til avlysninger og flytting av kamper. En undersøkelse viser at nærmere 400 baner trenger rehabilitering, men et kommende EU-forbud mot gummigranulat skaper usikkerhet om hvilke løsninger som skal velges. Norges Fotballforbund venter på regjeringens plan for utfasing av gummigranulat, mens klubber og kretser sliter med å opprettholde aktiviteten. I Nordland har banemangel ført til at mange kamper er flyttet og turneringer avlyst, noe som går utover tilbudet til barn og unge.