En video publisert av en israelsk influencer viser to sykepleiere i Sydney som kommer med hatefulle uttalelser om israelske pasienter. Sykepleierne sier de ikke vil behandle, og til og med vil drepe, israelske pasienter.
Videoen har skapt sterke reaksjoner, og Australias statsminister kaller uttalelsene antisemittiske og avskyelige. De to sykepleierne er suspendert, og politiet etterforsker saken.
Helsedepartementet i New South Wales har startet en undersøkelse for å se om israelske pasienter har blitt forskjellsbehandlet. Israels viseutenriksminister krever at saken etterforskes og at sykepleierne straffes.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
24 dager siden
En video publisert av Palestinsk Røde Halvmåne viser et israelsk angrep i Gaza der 15 helsearbeidere ble drept. Hendelsen har skapt sterke reaksjoner, da videoen motsier det israelske militærets forklaring om at de skjøt mot mistenkelige kjøretøy uten lys. Videoen viser ambulanser med blålys og helsepersonell i refleks. FNs menneskerettssjef har bedt om en uavhengig gransking, og mener Israel kan ha begått en krigsforbrytelse. IDF har uttalt at hendelsen er under etterforskning. En menneskerettsekspert påpeker at angrep på merkede ambulanser i utgangspunktet kan være en krigsforbrytelse, men at situasjonen endrer seg dersom ambulansene brukes i fiendtligheter.
23 dager siden
En video fra et israelsk angrep i Rafah viser at palestinske hjelpearbeidere ble drept til tross for at ambulansene var tydelig merket og hadde blålysene på. Israel har hevdet at ambulansene nærmet seg uten lys, men videoen bekrefter det motsatte. Hendelsen har ført til sterke reaksjoner, blant annet fra Norges utenriksminister Espen Barth Eide, som understreker at angrep på humanitære arbeidere er et brudd på folkeretten. FNs høykommissær for menneskerettigheter vurderer hendelsen som en mulig krigsforbrytelse. Etter angrepet skal israelske soldater ha begravet likene og ambulansene i en massegrav.
3 måneder siden
Israelske soldater har i over ett år publisert bilder og videoer fra Gaza på sosiale medier, som viser krigshandlinger, ødeleggelse av nabolag, og ydmykelse av palestinere. Disse bildene, som også inkluderer soldater som poserer med kvinneundertøy og latterliggjør fanger, har skapt sterke reaksjoner og blir nå brukt som bevismateriale for å straffeforfølge israelske soldater for krigsforbrytelser. Israelske myndigheter har oppfordret soldater til å ikke dele slikt materiale, men bildene er allerede spredt og lagret. Midtøsten-eksperter og organisasjoner som Amnesty International mener bildene viser en dehumanisering av palestinere og en svekket dømmekraft hos soldatene, og bruker dem som bevis i anklager om krigsforbrytelser og folkemord mot Israel. Bildene har også ført til at israelske soldater har møtt trusler om arrestasjon i utlandet.
25 dager siden
En video offentliggjort av Palestinsk Røde Halvmåne viser angivelig at israelske styrker drepte palestinske hjelpearbeidere på Gazastripen, og at ambulansene var tydelig merket med blålys. Videoen motsier påstander fra det israelske militæret om at hjelpearbeiderne utgjorde en trussel. New York Times har verifisert videoen, som viser skuddveksling mot hjelpearbeiderne. Drapene har ført til internasjonal fordømmelse, og FNs høykommissær for menneskerettigheter vurderer om det kan dreie seg om krigsforbrytelser. Ifølge FN er minst 1000 helse- og hjelpearbeidere drept av israelske styrker i løpet av den 18 måneder lange krigen.
16 dager siden
Jødiske sykepleiere i Norge opplever det vanskelig å stå frem med sin identitet på arbeidsplassen på grunn av det de oppfatter som en aggressiv antiisraelsk stemning blant både pasienter og kolleger. Denne stemningen tilskrives krigen i Gaza og et generelt antiisraelsk engasjement i Norge. Professor Torkel Brekke mener Norge har en spesiell antiisraelsk kultur som i verste fall kan føre til rasisme og diskriminering. En sykepleier vurderer å melde seg ut av Norsk Sykepleierforbund (NSF) fordi hun mener forbundet har tatt side i konflikten. NSF-lederen understreker at støtte til humanitært arbeid i Gaza ikke er i konflikt med å anerkjenne sikkerheten for israelere, og at de tar medlemmenes opplevelser på alvor.
20 dager siden
En australsk kirurg er straffet for å ha tatt og delt bilder av en komatøs pasients penis, som var tatovert med et hakekors. Hendelsen fant sted i 2019, men ble først kjent for helsemyndighetene i 2020 etter et anonymt tips. Kirurgen hevder å ha blitt sjokkert og krenket av tatoveringen, og sier han har opplevd rasisme. Han ble ilagt en bot, suspendert fra jobben, og har siden sagt opp, skiftet navn og flyttet. Helsemyndighetene fordømte handlingen som et brudd på pasientens rettigheter.
23 dager siden
Israel har endret sin forklaring om drapene på 15 palestinske hjelpearbeidere i Gaza etter at en video dukket opp. Videoen viser at ambulansene og brannbilene var tydelig merket med blinkende lys, i motsetning til Israels tidligere påstander. Hjelpearbeiderne ble drept i Rafah 23. mars, og åtte av de drepte jobbet for Røde Halvmåne. FN bekrefter at de ble nektet adgang til å hente ut likene i flere dager. Utenriksminister Espen Barth Eide har uttalt at videoen er svært opprørende, og FNs høykommissær for menneskerettigheter mener drapene kan være krigsforbrytelser. Over 150 ambulansearbeidere fra Røde Halvmåne og sivilforsvaret er drept av Israel, ifølge FN.
25 dager siden
AUF-leder Gaute Børstad Skjervø har mottatt en rekke hatkommentarer etter at han foreslo full boikott av israelske varer. Kommentarfeltene er fylt med personangrep og referanser til Utøya-terroren, som Skjervø overlevde. Arbeiderpartiets ledelse støtter ikke boikottforslaget, men utenriksminister Espen Barth Eide fordømmer hatkommentarene og understreker viktigheten av toleranse i en sivilisert debatt. Skjervø selv uttrykker bekymring for at polarisering og hat kan hindre folk fra å ytre sine meninger offentlig.
2 dager siden
Britisk antiterrorpoliti etterforsker nå den nordirske rapgruppen Kneecap. Granskningen gjelder to videoer med kontroversielle uttalelser fra konserter.
1 måned siden
En amerikansk influenser har mottatt drapstrusler etter å ha delt en video der hun tar en baby-vombat fra moren sin i Australia. Videoen viser en stresset vombatunge og en mor som følger etter. Influenseren har beklaget hendelsen og hevder hun var bekymret for dyrets helse, og at hun fryktet å bli angrepet av moren. Australias statsminister Anthony Albanese har kritisert influenseren og kalt handlingen en skandale. Australske myndigheter vurderte å trekke tilbake influenserens visum, og hun har forlatt landet.