En svensk sportskommentator har reist spørsmål om USAs deltakelse i internasjonal idrett, på bakgrunn av Donald Trumps oppførsel og den usikkerheten som knytter seg til USAs fremtidige rolle. Kommentatoren stiller spørsmål ved om utestengelse av utøvere fra nasjoner med kontroversielle ledere er den rette veien å gå.
Han uttrykker også tvil rundt tidligere beslutninger om å utestenge Russland, og stiller spørsmål ved om idretten bør ta stilling til politiske konflikter. Norges Skiforbund står fast ved sin tidligere beslutning om russisk utestengelse.
Amerikanske utøvere i ski-VM har blitt spurt om Trumps oppførsel, der Jessie Diggins uttrykte skam.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
Artikkelen analyserer Donald Trumps inntreden i internasjonal idrettspolitikk og de mulige følgene for store arrangementer i USA, som fotball-VM 2026 og OL 2028. Kirsty Coventrys valg som ny IOC-president kompliseres av Trumps politiske agenda. Trump har allerede brukt idretten for å fremme sine synspunkter, og det er bekymring for hvordan hans presidentskap vil påvirke idrettens autonomi og antidopingarbeid. Et investeringsfond knyttet til Trump jr. støtter et "doping-OL", noe som skaper ytterligere kontrovers. Trumps tidligere engasjement i konflikter rundt amerikansk idrett forsterker bekymringene for politisk innblanding.
3 måneder siden
Den norske landslagstreneren i skiskyting, Siegfried Mazet, har vakt oppsikt i russiske medier etter en Instagram-post der han kommenterte Donald Trumps uttalelser om Grønland og Panama-kanalen. Mazet antydet at USA burde behandles likt som Russland ved eventuell utestengelse fra internasjonal idrett. Russiske medier har tolket dette som en oppfordring til å utestenge USA, mens Mazet selv sier at han stiller spørsmål ved dobbeltmoral. Han er usikker på om det er riktig å utestenge russiske utøvere, men mener de bør se hvordan Europa oppfatter situasjonen. Tidligere OL-vinner Dmitrij Vasiljev mener Israel bør utestenges før USA.
1 måned siden
Ståle Solbakken ble spurt om sin mening om Donald Trump i lys av Norges mulige VM-deltakelse i USA, men unngikk å svare direkte av frykt for å bli utestengt fra landet. Han har tidligere kritisert FC København-eier Lars Seier Christensen for hans støtte til Trump. Midtstopper Stian Gregersen, som bor i USA, ønsket ikke å kommentere den politiske situasjonen. Solbakken uttrykte også bekymring for situasjonen i Gaza og fremhevet Norges Fotballforbunds arbeid i området.
1 måned siden
Under ski-VM i Trondheim ble amerikanske langrennsløpere konfrontert med spørsmål om Donald Trumps politikk. Løper Zak Ketterson uttrykte skam over presidentens oppførsel, spesielt et møte med Ukrainas president Zelenskyj som endte i krangel og uten signert mineralavtale. Ketterson understreket sin stolthet over å representere USA, men håpet folk forstår at utøverne ikke nødvendigvis støtter presidentens handlinger.
2 måneder siden
Artikkelforfatteren stiller spørsmål ved om Donald Trump fortsatt kan anses som «kul» i lys av dagens verdenssituasjon. Det hevdes at Trumps politikk har isolert USA internasjonalt, og at Europa nå forbereder seg på å handle uten amerikansk innblanding. Forfatteren kritiserer også Trumps beundring for diktatorer og spredning av konspirasjonsteorier, samt hans angrep på pressen og meningsmotstandere. Det stilles spørsmål ved om norske medier fortsatt bør skrive positivt om Trump, og om man skal ignorere de negative aspektene ved hans lederskap.
3 måneder siden
Norges skytetrener Siegfried Mazet har skapt debatt ved å stille spørsmål ved utestengelsen av russiske utøvere. Han mener de kanskje burde få delta igjen for å se hvordan verden oppfatter situasjonen, og kritiserer idrettens dobbeltmoral. Den svenske skiskytteren Sebastian Samuelsson reagerte sterkt på dette, og forlot et intervju. Flere norske skiskyttere støtter Mazets poeng om lik behandling av alle land, men er skeptiske til å slippe russiske utøvere tilbake. De norske utøverne har også vist sin støtte til Ukraina ved å holde det ukrainske flagget sammen med en ukrainsk konkurrent.
1 måned siden
Den amerikanske langrennsløperen Jessie Diggins uttrykker sin misnøye med Donald Trumps oppførsel mot Ukrainas president Zelenskyj under et møte i Det hvite hus. Flere amerikanske langrennsløpere, inkludert Zak Ketterson og Julia Kern, har også kommentert saken i forbindelse med ski-VM i Trondheim. Ketterson oppfordrer til å være snill og mener Trump ikke oppfører seg ordentlig, mens Kern understreker at utøverne har en stemme og ikke kan ignorere det som skjer i verden.
3 måneder siden
Artikkelen diskuterer bekymringer og ulike perspektiver knyttet til Donald Trumps andre periode som USAs president. Tidligere USA-korrespondent Anders Magnus beskriver Trump som en farlig og autoritær leder, og mener at USAs sikkerhetsgaranti ikke lenger er pålitelig. Ukraina-kommentator Jørn Sund-Henriksen frykter en mer aggressiv verdensorden under Trump. Nettavisen-journalist Henrik Heldahl argumenterer for at Norge bør fokusere på å opprettholde et godt forhold til USA, og mener at moralsk fordømmelse av Trump er kontraproduktivt. Artikkelen inviterer leserne til å delta i en åpen debatt om hvorvidt det er grunn til å frykte en ny Trump-periode.
2 måneder siden
Russiske utøvere er på vei tilbake til internasjonal idrett etter utestengelse, men norske langrennsløpere og Antidoping Norge er skeptiske til det russiske antidopingarbeidet. Utøvere som Aleksandr Bolsjunov deltar i konkurranser i Europa, samtidig som flere idrettsforbund vurderer å tillate russisk deltakelse under nøytralt flagg. Norske utøvere krever garanti for rettferdige dopingtester, og Antidoping Norge understreker behovet for åpenhet rundt tidligere dopingskandaler. Det internasjonale skiforbundet ønsker russerne tilbake under nøytralt flagg, mens andre er mer skeptiske. Avgjørelsen om russisk deltakelse i OL vil trolig påvirkes av hvem som blir valgt til ny IOC-president.
3 måneder siden
Professor i statsvitenskap, Tore Wig, mener Donald Trumps uttalelser om Grønland skaper usikkerhet rundt USAs forpliktelser overfor sine allierte. Wig påpeker at Trump kan se på Svalbard som en forhandlingsbrikke, muligens med Russland. Statsminister Jonas Gahr Støre understreker at Svalbard er norsk og at alle traktatparter har like rettigheter der. Seniorforsker Andreas Østhagen tror det er urealistisk at Trump er interessert i Svalbard, og at et forsøk på overtakelse vil møte sterk internasjonal motstand. Han mener Trumps uttalelser om Grønland er hårreisende og undergraver den vestlige verdensorden.