Antall nabokrangler har økt betydelig, spesielt relatert til snørydding om vinteren. Advokatutgiftene knyttet til nabotvister har steget med 13,3 prosent.
Vanlige konflikttemaer er snøfresing over tomtegrenser og plassering av snøhauger. Naboloven forbyr å måke snø over på naboens eiendom, men kommunen har rett til å deponere snø på private tomter.
Det anbefales å løse konflikter tidlig gjennom dialog og kompromisser for å unngå at de eskalerer. Nabokrangler kan gå i arv gjennom generasjoner.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
En markant økning i nabokrangler har blitt registrert av forsikringsselskapene. Tall fra Finans Norge viser en økning på 13 prosent i advokatutgifter knyttet til rettshjelpssaker som følge av nabokrangler. De vanligste årsakene til konfliktene er knyttet til snøfresing, høye trær, støy, og uenighet om snørydding på privat vei. Det understrekes at mange krangler oppstår på grunn av manglende kommunikasjon og at det er viktig å prøve å se ting fra hverandres perspektiv. Det er også påpekt at nabokrangler kan gå i arv gjennom generasjoner, noe som gjør det vanskelig å løse konfliktene.
6 dager siden
En undersøkelse fra NOVA Spektrum i forkant av Hagemessen 2025 viser at nærmere 30 prosent av de spurte har irritert seg over naboens upleide hage. Over halvparten mener at egen hage holder høyere standard enn andres i nabolaget. Hagen oppleves som en forlengelse av hjemmet og et uttrykk for personlig stil, og mange lar seg inspirere av TV-programmer som viser at enkle og rimelige grep kan forbedre uterommet. Nabokonflikter knyttet til hage oppstår ofte på grunn av trær som skygger, støyende trampoliner eller snø som dumpes i naboens hage. Advokater anbefaler bedre kommunikasjon for å unngå slike konflikter. Undersøkelsen viser også at 33 prosent planlegger å bruke eksterne hagerådgivere i 2025. Artikkelen gir også en oversikt over regler i naboloven om trær, hekker og rettigheter ved beskjæring.
4 måneder siden
En nabokrangel på Nordstrand om renovering og en støttemur har eskalert til en kostbar rettssak. Et ektepar krevde 800.000 kroner i erstatning fra naboen for påståtte skader og en 'klagevendetta'. Oslo tingrett avviste imidlertid deres krav. Ekteparet risikerer nå å måtte betale rundt 1 million kroner i advokatutgifter for begge parter. Retten avviste også deler av naboens krav, men dømte han til å betale 15.000 kroner for en ekspertrapport. Saken illustrerer hvordan nabokonflikter kan føre til store økonomiske konsekvenser.
23 dager siden
En nabokrangel i et sameie i Brattlien har ført til advokatkostnader på nesten én million kroner over to år. Konflikten startet med uenighet om felleskostnader, der tre naboer nektet å betale og krevde innsyn i regnskapet. Styret, med flertall i alle saker, svarte med å begjære tvangssalg av boligene til de tre naboene. Lagmannsretten har gitt naboene medhold i kravet om innsyn i timelister, og kritisert sameiet for unødvendig fordyrende prosessatferd. Saken om tvangssalg er likevel ikke avgjort, og begge parter opplever konflikten som en stor belastning.
4 måneder siden
Artikkelen omhandler vanlige årsaker til arvekonflikter og gir råd for å unngå dem. Advokater peker på manglende testamente ved sammensatte familier, uklarhet rundt forskudd på arv, og manglende arvepakter som store fallgruver. Det understrekes viktigheten av åpenhet, samtaler om arv, og tydelig dokumentasjon. Særeie på arv anbefales, spesielt ved flere ekteskap. Det advares også mot å involvere ektefeller i arveoppgjøret. Artikkelen belyser også utfordringer knyttet til deling av hytte og generasjonsskifte i familiebedrifter.
3 måneder siden
Artikkelen omhandler huseieres plikt til å rydde snø og is fra fortau utenfor eiendommene sine. I Bergen og Trondheim har flere huseiere blitt bøtelagt for manglende snørydding, da dette skaper farlige situasjoner for fotgjengere. Kommunene prioriterer bøtelegging for å sikre trygge forhold, spesielt med tanke på barnevogner og rullestoler. I Oslo og Stavanger har ingen huseiere fått bøter for manglende snørydding. Enkelte huseiere mener kommunen burde ta ansvaret for snørydding på fortauene.
3 måneder siden
Et kraftig snøfall har ført til en markant økning i salget av snøutstyr. Biltema rapporterer om en salgsvekst på 50 prosent for snørelaterte produkter sammenlignet med fjoråret. Hos Clas Ohlson har etterspørselen vært så stor at de solgte 20 snøfresere på bare en time og gikk tomme. De har en salgsøkning på 300 prosent sammenlignet med samme periode i fjor. If Skadeforsikring advarer om at store snømengder kan føre til skader på tak, spesielt for hytteeiere, og oppfordrer til å være oppmerksomme på skjev belastning.
1 måned siden
Artikkelen omhandler vanlige arvestrider og hvordan de kan unngås. Advokat Johannes Andersen i Dalan advokatfirma DA, forteller om utfordringer knyttet til arveoppgjør, som ofte oppstår mellom søsken eller mellom barn og en gjenlevende ektefelle. Konflikter kan oppstå rundt tidligere gaver, testamentets gyldighet eller fordeling av eiendom. Artikkelen belyser også situasjoner der arven testamenteres til utenforstående, som hjelpepleiere eller frivillige, og hvordan dette kan føre til rettslige etterspill. Arvinger bør være oppmerksomme på avdødes gjeld og forpliktelser, og vurdere nøye før de aksepterer arven.
2 måneder siden
Vinterferien kan bli en dyr affære for mange familier på grunn av høye priser i skibakkene. Prisene på dagskort og sesongkort i alpinanleggene har økt betraktelig, og en familie kan fort bruke flere tusen kroner på en dag. Forbrukerøkonom Elisabeth Landsverk i SpareBank 1 Østlandet påpeker at mange kan bli overrasket over prisnivået, spesielt i en tid med økte levekostnader og rentehevinger. Hun anbefaler å undersøke muligheter for rabatter, billigere alternativer eller familiebilletter for å redusere kostnadene. Det er også viktig å snakke med barna om økonomi før man drar i bakken for å unngå unødvendig kjøpepress.
1 måned siden
Et ektepar på Snarøya i Bærum risikerer å måtte rive deler av boligen og garasjen sin etter en nabokonflikt. Naboen oppdaget ulovlige påbygg fra 1980-tallet, noe som førte til at kommunen avslo ekteparets søknad om ettergodkjenning. Ekteparet hevder å ha fått muntlige tillatelser fra kommunen, men dette blir avvist. Kommunen understreker at det er tiltakshavers ansvar å følge regelverket. Planutvalget støttet kommunedirektørens innstilling om å opprettholde avslaget. Saken skal nå behandles av Statsforvalteren.