Venstre har vedtatt et forslag om å skjerpe reglene for hvor flyktninger kan bosettes, for å unngå parallellsamfunn og fremme integrering. Landsmøtet vedtok å nekte bosetting i levekårsutsatte områder eller bydeler med høy andel ikke-norskspråklige.
Abid Raja argumenterte for at fortsatt bosetting i slike områder er en bjørnetjeneste.
Oslo-politikere uttrykte bekymring for overstyring fra nasjonale myndigheter, og understreket at de kjenner lokale forhold best.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
Abid Raja (Venstre) uttrykker bekymring for parallellsamfunn og tar til orde for en ny integreringspolitikk. Han vil begrense bosetting av flyktninger i levekårsutsatte områder, som deler av Oslo øst, Lillestrøm og Drammen. Raja mener mange elever med innvandrerbakgrunn går på skoler der få snakker norsk, og foreslår tiltak som å legge ned drabantbyskoler. Forslagene har skapt debatt, og Oslo-byråd Julianne Ferskaug er uenig i at man sentralt skal bestemme hvilke bydeler som skal motta flyktninger.
3 måneder siden
Høyre-leder Erna Solberg varsler innstramminger i innvandringspolitikken, da hun mener dagens nivå ikke er bærekraftig. Partiet frykter økte flyktningstrømmer og vil gjøre det mindre attraktivt å søke asyl i Norge. De foreslår blant annet å utrede asylsentre i tredjeland, strengere krav for familiegjenforening, og å unngå bosetting i områder med høy innvandrerandel. Solberg understreker at integreringen har sviktet og at det er en grense for hvor mange flyktninger Norge kan ta imot, selv om de anser ukrainske flyktninger som en særskilt forpliktelse. Hun avviser at forslagene er et forsøk på å demme opp for Frp, og hevder det er en del av Høyres egen politikk.
3 måneder siden
Høyre ønsker å stramme inn innvandringspolitikken og mener at de siste 20 årenes innvandring ikke kan fortsette. Partiet foreslår strengere vilkår for familiegjenforening, utredning av asylsentre i tredjeland, og vil unngå å bosette flyktninger i områder med levekårsutfordringer eller høy innvandrerandel. Høyre-leder Erna Solberg uttrykker bekymring for at Norge kan bli et annerledesland med høyere ytelser og mer liberal innvandringspolitikk enn nabolandene, og frykter økt flyktningpress i fremtiden. Hun mener også at integreringen har sviktet og at dette kan svekke tilliten i samfunnet.
18 dager siden
Frp ønsker å stramme inn reglene for familiegjenforening, og viser til at antallet familiegjenforeninger i Norge de siste årene har oversteget folketallet i Drammen. Partiet mener den totale innvandringen er for høy, noe som fører til integreringsproblemer og økte kostnader. SV mener på sin side at regelverket allerede er strengt nok, og at ytterligere innstramming vil hemme integreringen. De understreker at god integrering er nøkkelen til å forebygge kriminalitet og fremme et velfungerende samfunn.
2 måneder siden
Stortinget har vedtatt et forslag om å innføre visitasjonssoner, som gir politiet utvidede fullmakter til å visitere personer i utsatte områder uten konkret mistanke. Vedtaket har skapt sterke reaksjoner. Venstre kritiserer manglende utredning og mener forslaget er for inngripende, mens Likestillings- og diskrimineringsombudet advarer mot etnisk profilering. Høyre, som først ønsket en utredning, støtter nå forslaget og mener det er nødvendig for å bekjempe økende kriminalitet og gi politiet de verktøyene de trenger. Forslaget skal nå sendes på høring.
16 dager siden
Artikkelen belyser uenighet mellom borgerlige partier om Norges ansvar for å ta imot FN-flyktninger. Frp ønsker ingen kvoteflyktninger, Venstre vil ha minst 5.000, mens KrF er splittet. Samtidig presser høye asylankomster og integreringsutfordringer innvandringsdebatten. Regjeringen har kuttet i antallet kvoteflyktninger, noe som skaper ytterligere spenning mellom partiene. Uenigheten kompliseres av KrFs landsmøte, hvor spørsmålet om antall kvoteflyktninger skal vedtas.
2 måneder siden
Artikkelen fremhever at innvandring er en viktig faktor i økningen av ulikhet i Norge, ifølge en SSB-rapport. Høyre argumenterer for en strengere innvandringspolitikk med fokus på integrering, inkludert språkkrav og selvforsørgelse. De kritiserer venstresiden for å unngå å diskutere innvandringens konsekvenser og mener at løsningen ligger i en strengere innvandrings- og integreringspolitikk, fremfor økte sosiale ytelser. Høyres forslag inkluderer strengere norskkrav for statsborgerskap, krav til selvforsørgelse ved familiegjenforening, og aktivitetsplikt for sosialhjelpsmottakere, med mål om å få flere innvandrere i arbeid og redusere ulikhet.
3 måneder siden
Kommunene i Norge opplever nå en betydelig økonomisk belastning knyttet til bosetting og integrering av flyktninger. Tidligere kunne kommunene tjene penger på å ta imot flyktninger, men nå må de dekke en stor del av kostnadene selv. Statens dekningsgrad for integreringskostnader har falt, og kommunene må nå betale en større andel av utgiftene. Dette har ført til at flere kommuner vurderer å redusere antall flyktninger de tar imot. Regjeringen har lovet økte tilskudd for 2025, men det er usikkert om dette vil dekke kommunenes faktiske utgifter. Manglende integrering og økte kostnader til sosialhjelp bidrar også til den økonomiske belastningen for kommunene. Kommunepolitikere frykter at den gode dugnadsånden kan smuldre opp dersom staten ikke bidrar mer.
1 måned siden
Unge Høyre (UH) foreslår en kraftig innstramming i innvandringspolitikken, inkludert full stans i mottak av kvoteflyktninger, for å unngå "svenske tilstander". UH-leder Ola Svenneby understreker at integrering handler om deltakelse i det norske verdifellesskapet. UH ønsker tettere samarbeid med Europa for å samkjøre innvandringspolitikken. Selv om Erna Solberg er uenig, ser UH en restriktiv utvikling i Høyre og håper på støtte fra Venstre, som de mener beveger seg i samme retning.
3 måneder siden
Justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) strammer inn reglene for familiegjenforening ved å øke inntektskravet fra 335.000 til 400.000 kroner fra 1. februar. Dette tiltaket er ment å redusere antall familieinnvandrere og lette presset på kommunene, som opplever stor tilstrømning av flyktninger. Norsk organisasjon for asylsøkere (NOAS) uttrykker bekymring for at dette kan ha negative konsekvenser for integreringen. De nye reglene vil også gjelde for nordmenn som ønsker å hente ektefelle fra land utenfor EØS. I tillegg vurderer departementet å endre reglene for gjenforening av eldre, enslige foreldre, etter kritikk i høringsrunden.