Sikkerhetskonferansen i München samler ledende aktører midt i usikkerhet rundt Ukraina-krigen og USAs rolle i NATO. Donald Trump og Vladimir Putin har avtalt samtaler om Ukraina, men det er uvisst om Ukraina inkluderes.
USAs signaler om sikkerhetsgarantier er blandede, noe som bekymrer europeiske allierte. Statsminister Støre understreker behovet for dialog for å forstå USAs politikk, mens utenriksminister Eide fremhever Europas samlede respons.
Konferansen samler sentrale ledere for å diskutere disse utfordringene.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
Sikkerhetskonferansen i München ble overskygget av usikkerhet rundt USAs rolle i Ukraina-krigen, spesielt etter signaler om mulige forhandlinger mellom Trump og Putin uten Ukrainas deltakelse. Samtidig uttrykte USAs forsvarsminister at Ukraina må være forberedt på å gi fra seg land. USAs visepresident skapte reaksjoner ved å fokusere på «indre fiender» i Europa. Frankrikes president Macron innkalte til et europeisk krisemøte for å samordne europeiske posisjoner, mens Norge understreker viktigheten av at Ukraina og Europa inkluderes i forhandlingene og at Ukraina må styrkes militært.
2 måneder siden
Sikkerhetskonferansen i München forventes å bli dominert av Ukraina-konflikten og muligheten for fredsforhandlinger. USAs signaler om at Ukraina neppe vil få tilbake Krim og at NATO-medlemskap er urealistisk, skaper spenning. Ukraina insisterer på å delta i forhandlingene, med støtte fra flere EU-land som ønsker en felles fredsløsning. Konferansen samler en rekke sentrale aktører, inkludert statsminister Støre og flere europeiske statsledere, for å diskutere veien videre i konflikten og mulige fredsplaner.
2 måneder siden
Statsminister Støre, finansminister Stoltenberg og utenriksminister Eide deltar på sikkerhetskonferansen i München for å diskutere sikkerhetspolitikk med verdensledere. Sentrale temaer er Ukraina-krigen, handelspolitikk og Donald Trumps politikk. Eksperter mener Norge må jobbe for å moderere Trump og søke tettere samarbeid med Europa, da USA under Trump anses som upålitelig. Norge vil også forsøke å unngå en tollskvis mellom EU og USA, samt fremme en samstemt europeisk holdning til Ukraina-konflikten.
1 måned siden
Europeiske ledere er samlet i London for å drøfte sikkerhetspolitikken i lys av et mulig skifte i USAs engasjement. Møtet følger etter kritikk fra USA og en tilspisset situasjon rundt Ukraina. Alastair Campbell fremhever Norges potensielle rolle i å konfrontere Putin, mens Espen Barth Eide understreker betydningen av Ukraina-krigen for Europas fremtid. Toppmøtet har som mål å etablere en strategi etter at Trump har skapt usikkerhet om USAs forpliktelser i NATO, noe som øker presset på europeiske ledere.
2 måneder siden
Artikkelen analyserer hvordan Donald Trumps handlinger og uttalelser skaper usikkerhet rundt USAs forpliktelser overfor Europa og Ukraina. Trump har signalisert et mindre ansvar for europeisk sikkerhet og hatt en samtale med Putin uten å konsultere allierte, noe som har vakt bekymring. Dette skjer samtidig som Europas ledere møtes i München for å diskutere Ukrainas fremtid. Artikkelen argumenterer for at Europa må ta et større ansvar for egen sikkerhet gjennom økte forsvarsbudsjetter og styrket samarbeid, spesielt med tanke på usikkerheten rundt USAs fremtidige rolle og presset på det amerikanske demokratiet.
1 måned siden
Et toppmøte i London fokuserte på å styrke Europas støtte til Ukraina og øke egen sikkerhet. Møtet ble overskygget av bekymringer rundt Donald Trumps holdning til Ukraina og hans forhold til Russland. Europeiske ledere understreker viktigheten av amerikansk involvering, men usikkerheten rundt Trumps intensjoner er stor. Planer for å stanse krigen og sikre fred forutsetter amerikansk støtte, samtidig som det jobbes med å reparere forholdet til USA. Kreml har uttrykt tilfredshet med Trumps utenrikspolitikk, noe som kompliserer situasjonen ytterligere.
2 måneder siden
Forsvarssjef Eirik Kristoffersen deltar på Sikkerhetskonferansen i München, der en mulig fredsavtale mellom Ukraina og Russland ventes diskutert. Kristoffersen understreker at Ukraina selv må utforme en slik avtale. Han kommenterer USAs president Donald Trumps telefonsamtale med Vladimir Putin, og fremhever viktigheten av dialog, men poengterer at Ukraina må være en del av løsningen. Kristoffersen bekrefter Norges støtte til Ukraina med 22,5 milliarder kroner i år, og støtter USAs oppfordring om at Europa tar større ansvar for egen sikkerhet.
2 måneder siden
I forbindelse med sikkerhetskonferansen i München møtte statsminister Jonas Gahr Støre Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj. Professor Janne Haaland Matlary mener Norge og Europa må øke sin støtte til Ukraina, særlig på grunn av usikkerhet rundt USAs engasjement. Kritikken mot Norges støtte har økt, sett i lys av landets inntekter fra høye gasspriser. Opposisjonen, anført av Høyre og Venstre, krever økt finansiell støtte og bedre europeisk samarbeid. Støre vurderer økt bistand, men understreker at det er viktig å omsette penger til våpen og øke produksjonskapasiteten. USAs Ukraina-utsending uttalte at Europa ikke får delta i fredssamtalene.
2 måneder siden
Donald Trump hevder han har en plan for å avslutte krigen i Ukraina, og visepresident JD Vance skal tale på sikkerhetskonferansen i München. Samtidig gir Trump motstridende signaler om Ukrainas rolle i forhandlingene med Russland, og et planlagt møte mellom Trump og Putin i Saudi-Arabia ekskluderer Ukraina. Vance har uttalt at utplassering av amerikanske soldater i Ukraina fortsatt er en mulighet. Zelenskyj krever å bli inkludert i forhandlingene og uttrykker mistillit til USAs fredsplan. Iver B. Neumann ved Fridtjof Nansens Institutt frykter at Trump ikke vil ivareta Europas og Ukrainas interesser. Forsvarsminister Tore O. Sandvik understreker viktigheten av USA som sikkerhetsgarantist og har invitert USAs forsvarsminister til Norge.
2 måneder siden
Europeiske ledere er samlet til et hastemøte i Paris etter at USA har skapt usikkerhet rundt fredsforhandlinger mellom Ukraina og Russland. Det er bekymring for om Europa kan garantere Ukrainas sikkerhet uten amerikansk støtte. Storbritannia og Sverige vurderer å sende fredsbevarende styrker, mens Venstre og MDG ønsker at Norge skal bidra, men regjeringen er avventende. Eksperter understreker at Europa må ta vanskelige avgjørelser for å være en troverdig sikkerhetsaktør og for å avskrekke Russland, og advarer mot konsekvensene dersom Russland okkuperer hele Ukraina.