Artikkelen setter fokus på de farene og den diskrimineringen funksjonshemmede kvinner møter i hverdagen. Forfatteren deler en personlig historie om seksuell trakassering som 16-åring, og beskriver hvordan samfunnet ofte ser ned på funksjonshemmede kvinner.
Historiske urettferdigheter som tvangssterilisering og manglende rettigheter til å bestemme over egen kropp blir også belyst. Artikkelen understreker hvordan funksjonshemmede kvinner undervurderes i arbeidslivet, møter fordommer i helsevesenet, og marginaliseres når det gjelder kjærlighet og seksualitet.
Forfatteren avslutter med en sterk oppfordring til likestilling og respekt for funksjonshemmede kvinner, og understreker deres rett til å bli sett, hørt og respektert.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
22 dager siden
I en kronikk forteller en kvinne om sine erfaringer med seksuell trakassering og overgrep fra ungdomsskolen og senere i livet. Hun beskriver hvordan hun og andre jenter ble utsatt for uønskede seksuelle meldinger, kommentarer og tilnærmelser. Hun kritiserer den lave terskelen for hva som anses som akseptabelt mot kvinner, og etterlyser en endring i holdninger og handlinger, spesielt fra menn. Hun understreker at seksuell trakassering kan ha alvorlige konsekvenser for ofrenes psykiske helse, og oppfordrer menn til å ta ansvar. Hun avslutter med å oppmuntre jenter og kvinner til å fortsette å kreve respekt og ta plass.
1 måned siden
Artikkelen retter fokus mot diskriminering av kvinner i yrkesskadeerstatningssystemet, særlig de som jobber i risikoutsatte omsorgsyrker. Kvinner får oftere avslag fordi skader anses som en forventet del av jobben, til tross for mangelfullt HMS-arbeid i disse sektorene. Artikkelen fremhever at dagens system favoriserer pasientrettigheter over ansattes sikkerhet og argumenterer for nødvendige regelendringer for å sikre rettferdig behandling av kvinnelige arbeidstakere. Den kritiserer også manglende politisk prioritering av saken.
1 måned siden
Artikkelen omhandler den urovekkende utviklingen i kvinners rettigheter både globalt og nasjonalt. Forfatteren uttrykker bekymring for økningen i kjønnsbasert vold, seksuelle overgrep og konservative holdninger blant unge menn. Hun viser til konkrete eksempler fra utlandet og Norge, inkludert partnervold, voldtekt og overgrep på nett. Forfatteren konkluderer med at frykten for hvilken fremtid en datter ville møte, er grunnen til at hun innerst inne håper på å få en sønn, samtidig som hun understreker at hun ville elske et barn uansett kjønn.
4 måneder siden
Artikkelen omhandler flere tilfeller av seksuelle overgrep begått av taxisjåfører i Oslo mot kvinnelige passasjerer. Den belyser hvordan kvinner ofte føler seg utrygge når de reiser alene om natten, spesielt i taxi. Flere sjåfører er dømt for alvorlige overgrep, inkludert voldtekt og frihetsberøvelse. En kvinne fortalte i retten at hun måtte late som hun var bevisstløs for å stoppe overgrepet. Artikkelforfatteren argumenterer for at taxiselskapene må innføre klare etiske retningslinjer for å beskytte passasjerene, og forby sjekking og seksuell kontakt mellom sjåfører og passasjerer.
1 måned siden
I denne kronikken reflekterer forfatteren over likestilling og feminisme i lys av en annen kronikk som tar et oppgjør med underbevisste holdninger mot kvinner. Forfatteren understreker at likestilling handler om frihet til å leve det livet man ønsker, og fremhever at selv om det har vært fokus på guttas utfordringer, er det fortsatt viktig å jobbe for kvinners rettigheter. Regjeringen har gjennomført flere tiltak, som en ny abortlov, kjønnskvotering i styrerom, vern mot seksuell trakassering og en partnerdrapskommisjon. Forfatteren avslutter med å understreke at kampen for likestilling er en kontinuerlig prosess som krever politisk vilje og engasjement.
1 måned siden
Artikkelforfatteren kritiserer bruken av kvinnedagen til sponsede arrangementer som prioriterer markedsføring fremfor å fremme kvinners rettigheter og likestilling. Hun påpeker at disse arrangementene ofte overser kvinner i viktige yrker og de med minoritetsbakgrunn, og savner et fokus på reelle problemer som kvinnehelse og økonomisk ulikhet. Forfatteren oppfordrer til å bruke kvinnedagen til å løfte frem de usynlige kvinnene og sette søkelys på de viktige sakene som fortsatt krever oppmerksomhet.
1 måned siden
Artikkelen belyser hvordan gravide kvinner opplever uønskede kommentarer om kroppene sine, og hvordan dette påvirker deres selvbilde og opplevelse av graviditeten. Forfatteren deler personlige erfaringer og eksempler fra andre kvinner som har opplevd lignende situasjoner. Hun beskriver sårbarheten kommentarene skaper, og hvordan presset om å se «riktig» ut som gravid kan føre til usikkerhet. Etter fødselen forsvinner oppmerksomheten, men usikkerheten kan vedvare. Forfatteren oppfordrer til å slutte å kommentere gravides kropper og heller anerkjenne kroppens fantastiske evne til å skape liv.
1 måned siden
Artikkelforfatteren uttrykker skuffelse over Siri Kristiansens kommentarer om "Team Pølsa" i sin podkast. Kristiansen antydet at barn ville mobbe etter å ha sett programmet, noe forfatteren sterkt imøtegår. Hun argumenterer for at synlighet av mennesker med spesielle behov, slik som i "Team Pølsa", er viktig for å skape aksept og redusere mobbing. Forfatteren, som selv deler livet sitt med sin søster med Downs syndrom, mener slike programmer bidrar til økt forståelse og toleranse i samfunnet, og kritiserer Kristiansen for å ha fordommer.
3 måneder siden
Artikkelen tar for seg den urettferdige behandlingen av norske kvinner som hadde forhold til tyske soldater under andre verdenskrig. Disse kvinnene ble utsatt for kollektiv avstraffelse som mishandling og internering, ofte uten lovlig grunnlag. Offisielle forklaringer for interneringene var ofte basert på vikarierende motiver som beskyttelse og falske påstander om sykdom eller lav intelligens. Riksarkivet holder fortsatt tilbake sentral dokumentasjon om saken. Filmen «De rettsløse» belyser Norges manglende evne til å forholde seg til denne delen av sin historie og avslører at stigmaet rundt «tyskerjentene» fortsatt eksisterer. Artikkelen argumenterer for at det er nødvendig å konfrontere fortiden for å lære av den, og kritiserer Riksarkivets hemmelighold som en omskriving av historien.
2 måneder siden
Artikkelforfatteren deler sin personlige historie om hvordan han utviklet en spiseforstyrrelse i tenårene etter å ha opplevd mobbing og sorg. Han beskriver hvordan han mistet kontroll over mat og trening, og hvordan komplimenter for vekttap forverret situasjonen. En lærer så at han ikke hadde det bra, og ga han et trygt rom til å være ærlig. Dette ble et vendepunkt, og han fikk hjelp av psykolog. Forfatteren understreker at livet handler om mer enn mat og kropp, og at det er viktig å oppsøke glede og snakke med andre. Han oppfordrer også lesere til å tørre å spørre andre om hvordan de har det, da mange sliter i stillhet.