I 2024 importerte Norge jordbruksvarer for 118 milliarder kroner, en økning på 4,1 prosent fra året før. Landbruksdirektoratet forklarer økningen med økt import av korn som følge av ekstremværet Hans og dårlige avlinger, samt en svak norsk krone.
Mye av importen er tollfri, spesielt råvarer til fiskefôr.
Norge er minst selvforsynt når det gjelder frukt, bær og grønnsaker, og importen av poteter doblet seg på grunn av dårlige avlinger.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
Norge opplevde en rekordhøy import av egg i 2024, med over 4000 tonn importert, ifølge tall fra SSB. Dette er en syvdobling fra 2023. Spesielt første halvår var preget av høy import grunnet eggmangel, med en topp i mai på 749 tonn. Selv om importen forventes å synke i 2025, vil det fortsatt være et importbehov i første halvår, ifølge Nortura. Nedsatt toll for import av egg er forlenget. Det forventes en økning i salg og tilførsel til eggepakkeriene i 2025.
2 måneder siden
Norge opplever rekordhøy sjømateksport til USA, med en økning på 41 prosent i januar. Den svake kronekursen og lite fisk bidrar til veksten. USA er nå den største importøren av norsk sjømat, spesielt laks og kongekrabbe. Økt markedsføring og USAs restriksjoner mot russisk fisk har også bidratt positivt. Samtidig er det bekymring for at potensielle straffetoller fra Donald Trump kan ramme norsk eksport.
3 måneder siden
Norge opplever en kraftig økning i import av fremmede arter via planter, med 1,9 milliarder levende virvelløse dyr og 800 millioner spiredyktige frø som ankom i fjor. Blant de mest bekymringsfulle artene er amerikabartege, tomatmøll, skarabeen Oxyomus sylvestris og kulegråurt, som kan true norsk natur og landbruk. Disse artene kommer hovedsakelig via importerte planter med jordklumper. Miljødirektoratet og Mattilsynet vurderer nå strengere importregler, inkludert forbud mot import fra høyrisikoområder og økt testing. Privatpersoner oppfordres til å kjøpe norske planter og rapportere uvanlige funn. Klimaendringer øker risikoen for spredning, og tiltak er nødvendig for å beskytte norsk natur og økonomi.
4 måneder siden
Norge opplever en betydelig mangel på egg i 2024, med en underdekning på 4000 tonn. Dette skyldes en kombinasjon av økt etterspørsel, sykdomsutbrudd i Europa, og lav kronekurs. For å møte etterspørselen i julen, importeres det egg fra Danmark. Selv om seks nye eggprodusenter har startet opp, og flere er planlagt, vil mangelen trolig vedvare til sommeren 2025. Nortura jobber med å øke eggproduksjonen, men det er usikkerhet knyttet til fremtidig etterspørsel, noe som innebærer en risiko for produsentene.
3 måneder siden
Matprisene i Norge har økt betydelig mer enn i Sverige det siste året, med en vekst på 4,2 prosent mot Sveriges 1,3 prosent. Spesielt store forskjeller sees i prisene på brød, grønnsaker og fisk. Brød har blitt billigere i Sverige, men dyrere i Norge. Det samme gjelder grønnsaker, som har falt i pris i Sverige, men økt i Norge. Fiskeprisene har også utviklet seg forskjellig, med en nedgang i Sverige og en økning i Norge. Ekspert Ivar Pettersen finner det vanskelig å forklare de store forskjellene, da verken valutakurs, lønnsvekst eller energipriser gir en fullgod forklaring.
1 måned siden
Økt toll på importerte poteter fører til at norske forbrukere må spise lagrede poteter lenger, og utvalget av nypoteter og småpoteter reduseres. Butikkjeder og importører melder om dårligere utvalg og potensiell kvalitetsnedgang. Ugunstig vær i utlandet forverrer situasjonen ytterligere. Målet med tollen er å beskytte norsk produksjon og øke selvforsyningen, men Landbruks- og matdepartementet kommenterer ikke varselet om dårligere utvalg.
1 måned siden
I fjor handlet nordmenn dagligvarer for 266 milliarder kroner, en økning på 5,1 prosent. Denne veksten skyldes i stor grad inflasjon og kronesvekkelse. Lavprisbutikker som Kiwi, Extra og Rema 1000 øker markedsandelene sine på bekostning av bredsortimentsbutikker og nærbutikker. Antallet lavprisbutikker øker, mens antallet nærbutikker og bredsortimentsbutikker reduseres. Verdibutikker som Normal, Rusta og Europris, samt netthandel, fortsetter også å vokse.
3 måneder siden
Matprisene i Norge har økt betydelig mer enn i Sverige det siste året. Landbruksminister Geir Pollestad mener dagligvarekjedene er ansvarlige for de høye prisene og ønsker bedre konkurranse i bransjen. Han peker på at prisene på fisk og grønnsaker har hatt en spesielt dårlig utvikling i Norge sammenlignet med Sverige. Bransjeorganisasjonen Virke mener derimot at Pollestads egen landbrukspolitikk, med økt toll på importerte varer, bidrar til de høye prisene. De viser også til at Konkurransetilsynet ikke har funnet bevis for at dagligvarekjedene har økt sine marginer. Pollestad mener forbrukere og bønder har en felles interesse av å redusere dagligvarekjedenes makt, mens Virke mener at leverandørmakten bør kartlegges.
3 måneder siden
Norge oppnådde en rekordhøy sjømateksportverdi på 175,4 milliarder kroner i 2024, til tross for utfordringer som kvotekutt og produksjonsproblemer. Eksportvolumet var på 2,8 millioner tonn, det samme som året før, men en svak kronekurs bidro til økt verdi. Laks sto for 70 prosent av eksportverdien, med en ny rekord på 122,9 milliarder kroner, selv om prisene falt. Polen, Danmark og USA var de største markedene, mens Kina hadde størst vekst. Torsk opplevde redusert eksportvolum på grunn av kvotekutt, men økte priser bidro til å dempe nedgangen. Makrell og reker hadde derimot en økning i eksportverdien.
1 måned siden
Kommuneforvaltningen i Norge viser et underskudd på 50 milliarder kroner i 2024, ifølge Statistisk sentralbyrå (SSB). Dette er en økning på 13 milliarder kroner fra året før og det høyeste underskuddet som er målt i kroner. Økningen skyldes hovedsakelig økte lønnskostnader, kjøp av varer og tjenester, samt økte kontantstønader som sosialhjelp. Selv om petroleumsinntektene fortsatt er høye og bokføres for staten, er det totale overskuddet lavere enn i 2023. Økte utgifter til alderspensjoner, sykepenger, arbeidsavklaringspenger og barnetrygd bidrar også til nedgangen.