Jon Atle Gulla, direktør for NorwAI, ser positivt på Deepseeks fremskritt og mener de kan gagne norsk AI-sektor. Deepseek har utviklet en AI-modell som er billigere og bedre enn ChatGPT ved å kombinere kjente teknikker på en kreativ måte, inkludert oppdeling av modellen og bruk av forsterkningslæring tidlig i prosessen.
Gulla fremhever at algoritmeforbedringer kan ha større betydning enn store datamengder, og at Deepseeks åpenhet er en fordel.
Han understreker likevel viktigheten av å være oppmerksom på at treningsdataene og filtreringsmekanismene til Deepseek er ukjente faktorer.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
AI-forsker Inga Strümke er ikke like imponert over Deepseeks nye språkmodell som markedene. Hun mener utviklingen var forventet og at det ikke er et «Sputnik-øyeblikk». Deepseek R1 er en ny AI-modell som kan utføre avanserte språkoppgaver med mindre regnekraft enn konkurrentene. Dette utfordrer USAs dominans innen AI, der stadig større og mer ressurskrevende modeller har dominert. Strümke håper utviklingen vil føre til økt forskning på mindre energikrevende AI-systemer. Hun forventer også at flere vil kunne utvikle egne språkmodeller fremover. Alibaba lanserte onsdag en språkmodell som de hevder er bedre enn Deepseeks første modell.
3 måneder siden
Den kinesiske KI-modellen Deepseek R1 har skapt uro i teknologibransjen med sin rimelige teknologi. Dette har ført til et historisk børsfall for Nvidia og utfordrer etablerte selskaper som OpenAI. OpenAI-sjef Sam Altman anerkjenner Deepseeks modell, men lover å utvikle bedre alternativer. USAs regjering ser på KI-utvikling som en strategisk konkurranse med Kina, og eksportforbud av avanserte brikker kan ha bidratt til innovasjon i Kina. Analytikere mener Deepseeks fremgang skyldes nødvendighet, da de har utviklet nye metoder uten tilgang til den mest avanserte teknologien.
3 måneder siden
Donald Trump mener at det kinesiske selskapet DeepSeeks lansering av en rimelig KI-modell bør være en vekker for amerikanske KI-selskaper. DeepSeek hevder at deres modell er sammenlignbar med de amerikanske gigantenes, men til en betydelig lavere kostnad. Dette førte til et markant fall i flere amerikanske aksjer, spesielt for brikkeprodusenten Nvidia. DeepSeeks KI-assistent ble raskt den mest nedlastede appen i USA, og overgikk dermed OpenAIs ChatGPT. Trump ser likevel positivt på utviklingen og mener at amerikanske selskaper vil følge etter. OpenAI-sjef Sam Altman anerkjenner DeepSeeks modell, men utfordrer dem med å lansere enda bedre modeller.
1 måned siden
Norge henger etter Sverige i AI-investeringer, ifølge en artikkel fra E24. Mens Sverige tiltrekker seg store private investeringer i kunstig intelligens, er Norge mer forsiktig og investerer mindre. Forskere mener Norge må fokusere på å bruke AI til å forbedre velferdsstaten og effektivisere offentlig sektor, fremfor å konkurrere direkte med større nasjoner. For å ta igjen forspranget må Norge bygge både talentbase og kapitaltilgang, samt øke investeringene i forskning og utvikling. Eksperter ser store muligheter for Norge innen AI-applikasjoner og produktivitetsforbedringer.
2 måneder siden
Elon Musks nye AI-modell, Grok 3, representerer et stort fremskritt innen kunstig intelligens. Den er trent på store mengder data, inkludert sanntidsinformasjon. Grok 3 utmerker seg med avansert resonnering, dybdesøk og kreativitet, og kan generere innhold uten sensur. I en test demonstrerte modellen evnen til å argumentere kritisk mot Elon Musks involvering i Donald Trumps administrasjon, i kontrast til Googles Gemini. Eksperter beskriver Grok 3 som svært imponerende.
3 måneder siden
Den kinesiske KI-tjenesten DeepSeek har overrasket markedet ved å bli svært populær og utkonkurrere ChatGPT i USA. DeepSeek er open source, noe som gir bedre innsyn i databruken, men det er usikkerhet rundt personvern da data sendes til Kina. KI-forskere påpeker at DeepSeek er mer klimavennlig og billigere å trene opp, men også politisk styrt. Det er en forskjell mellom den nedlastbare versjonen og nettversjonen, der sistnevnte gir mindre kontroll over datainnsamling. Valget mellom amerikanske og kinesiske KI-tjenester blir også et politisk spørsmål, og det er usikkert hvordan databruken vil påvirke brukere på sikt.
1 måned siden
ChatGPT har lansert en ny oppdatering som gjør den langt bedre på å generere realistiske bilder. Tidligere har KI-modeller hatt problemer med å generere bilder av mennesker som ser ekte ut, og selv tilsynelatende enkle ting som et fullt vinglass har vært vanskelig. Dette fordi modellen er trent på bilder av vinglass som oftest er delvis fulle. Nå er språkanalysen koblet til bildebehandlingen, noe som gjør at modellen kan generere mer nøyaktige bilder. Digitaletiker Leonora Bergsjø uttrykker bekymring for at utviklingen kan føre til spredning av falske bilder, og oppfordrer folk til å være kritiske til bilder de ser på nettet.
3 måneder siden
Den kinesiske AI-appen Deepseek har skapt stor oppmerksomhet og bekymring i teknologiverdenen. Appen utfordrer det amerikanske monopolet innen kunstig intelligens ved å tilby en like god, men langt billigere tjeneste. Deepseek deler også sin teknologi åpent, noe som kan føre til raskere utvikling innen feltet. Lanseringen har ført til store tap for amerikanske teknologiselskaper og reiser spørsmål om personvern, da appen samler inn data og lagrer dem i Kina. Det er også bekymring for at Deepseek sensurerer og manipulerer informasjon om Kina. Til tross for dette er appen populær og forventes å bli en viktig aktør i fremtiden.
2 måneder siden
Bodøbedriften Eagle AI har utviklet et KI-verktøy som bruker satellittdata og maskinlæring for å hjelpe fiskere med å finne fisk raskere og redusere drivstofforbruket. Verktøyet analyserer fangst-, temperatur- og posisjonsdata fra de siste fem årene for å forutsi hvor fisken befinner seg. Fisker Sander Tøllefsen har testet verktøyet og melder om gode fangster. Havforsker Maria Tenningen og marinbiolog Fredrik Myhre i WWF er positive, men understreker behovet for god fiskeriforvaltning og miljøhensyn. Eagle AI har mottatt støtte fra blant annet Innovasjon Norge og sikter mot å få betalende kunder i år.
3 måneder siden
Det kinesiske selskapet DeepSeek har lansert en språkmodell som utfordrer de etablerte aktørene i markedet, som ChatGPT. Modellen skal være like god, men til en langt lavere pris. Eksperter sammenligner lanseringen med Sputnik-øyeblikket i romkappløpet, og mener dette kan endre maktbalansen innen kunstig intelligens. DeepSeek har brukt en brøkdel av ressursene som amerikanske selskaper har brukt på utvikling av KI, og modellen er mer energieffektiv. Det er imidlertid usikkerhet knyttet til hvilke data modellen er trent på, og den har politiske begrensninger som gjør at den ikke svarer på spørsmål som er sensitive i Kina.