En ny rapport viser en kraftig økning i antisemittisme globalt, men i Norge har antisemittiske holdninger nesten halvert seg de siste ti årene. Til tross for denne positive utviklingen, føler det jødiske samfunnet i Norge seg mindre trygge, og det har vært flere antisemittiske hendelser.
Rabbiner Joav Melchior advarer mot å lene seg tilbake på de positive tallene og understreker at hat kan komme i nye former. Han påpeker også at Israel har anklaget Norge for antisemittisme, noe som avvises av norske myndigheter.
Melchior oppfordrer til å skille mellom legitim kritikk av Israel og hat mot jøder, og mener Norge må sette en grense for hvor langt hat kan gå. Han understreker at kunnskap er viktig i kampen mot antisemittisme.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
En ny israelsk rapport anklager flere norske aktører, deriblant tidligere TV 2-journalist Fredrik Græsvik og Sosialistisk Ungdom (SU), for å være «antisemittiske generatorer». Rapporten hevder det er en økning i antisemittiske holdninger i Norge, og viser til hendelser som tagging og angrep på synagogen i Trondheim. De navngitte aktørene avviser anklagene og kritiserer rapporten for å likestille kritikk av Israels krigføring med jødehat. Historieprofessor Hilde Henriksen Waage mener rapporten er en svertekampanje mot Norge. I tillegg til Græsvik og SU, nevnes også Rødt, Palestinakomiteen, Islam Net og Den nordiske motstandsbevegelsen. Israels minister for diaspora og bekjempelse av antisemittisme sier det ikke er noen spesiell grunn til at rapporten ble laget, men at det er en dramatisk økning i antisemittisme i Norge.
4 måneder siden
En artikkel i Haaretz hevder at Norge er det vestlige landet der anti-jødiske holdninger har fått sterkest fotfeste. En undersøkelse viser at over halvparten av norske jøder har vurdert å emigrere, og at de føler seg sviktet av norske myndigheter og presse. Artikkelen kritiserer norsk presse for ensidig dekning av konflikten i Midtøsten, og for å importere negative holdninger gjennom innvandring. Det påpekes at negative holdninger til jøder er mer utbredt blant muslimer. Artikkelen konkluderer med at situasjonen er uholdbar og krever politisk og moralsk lederskap for å endre utviklingen.
1 måned siden
Jødiske ledere i Norge har uttrykt bekymring for at jødiske pasienter er redde for å oppsøke helseinstitusjoner. De begrunner dette med en økende anti-israelsk mobilisering blant ansatte i helsevesenet, noe de ikke har opplevd maken til siden andre verdenskrig. Pasienter frykter represalier og unngår å vise jødiske symboler. Helseministeren understreker at alle skal føle seg trygge, og Oslo universitetssykehus minner om forbud mot demonstrasjoner og krav om nøytral bekledning.
2 måneder siden
Artikkelen handlar om dei jødiske vegvisarane, Talia og Daniel, som reiser rundt i Noreg for å møte elevar i vidaregåande skular. Dei ønsker å auke forståinga og redusere fordommar mot jødar, spesielt i ei tid der antisemittismen er aukande. Etter at krigen i Israel-Palestina eskalerte, opplever norske jødar meir hat, og mange tør ikkje lenger vise sin identitet. Talia og Daniel vil vere synlege og fortel om sine personlege erfaringar, men unngår politiske diskusjonar om konflikten. Dei opplever at møta med elevane fører til gode samtalar og auka forståing, og får støtte frå Muslimsk Dialognettverk. Tilbakemeldingar frå elevane viser at vegvisarane bidreg til å redusere framandfrykt og auke kunnskapen om jødisk identitet.
3 dager siden
KrFU-leder Hadle Rasmus Bjuland foreslår en verditest for innvandrere som søker statsborgerskap. Han mener testen kan bidra til å motvirke antisemittisme.
15 dager siden
Jødiske sykepleiere i Norge opplever det vanskelig å stå frem med sin identitet på arbeidsplassen på grunn av det de oppfatter som en aggressiv antiisraelsk stemning blant både pasienter og kolleger. Denne stemningen tilskrives krigen i Gaza og et generelt antiisraelsk engasjement i Norge. Professor Torkel Brekke mener Norge har en spesiell antiisraelsk kultur som i verste fall kan føre til rasisme og diskriminering. En sykepleier vurderer å melde seg ut av Norsk Sykepleierforbund (NSF) fordi hun mener forbundet har tatt side i konflikten. NSF-lederen understreker at støtte til humanitært arbeid i Gaza ikke er i konflikt med å anerkjenne sikkerheten for israelere, og at de tar medlemmenes opplevelser på alvor.
14 dager siden
Biskop Svein Valle har signert et opprop der han ber Den norske kirke om å boikotte Israel på grunn av situasjonen i Gaza. Redaktør Vebjørn Selbekk i avisa Dagen er kritisk til oppropet og mener det politiserer kirken, noe som kan føre til at medlemmer støtes bort. Preses Olav Fykse Tveit støtter Valles engasjement for palestinerne, men understreker at man må skille mellom staten Israel og jøder i Norge. Linda Helen Haukland fra KrF advarer mot å forenkle konflikten og påpeker at det er viktig å bekjempe økende antisemittisme.
3 måneder siden
Artikkelen tar for seg vandaliseringen av bilder av gisler utenfor Israels ambassade i Oslo, og den polariserte debatten rundt konflikten mellom Israel og Palestina. Det understrekes viktigheten av å ha empati med sivile ofre på begge sider, samtidig som det påpekes at det er legitimt å protestere mot Israels krigføring i Gaza. Artikkelen belyser også hvordan norske jøder opplever økt frykt og antisemittisme, og hvordan de føler seg sviktet av den norske regjeringen. Det trekkes frem at jødiske samlingssteder er under konstant politibeskyttelse, og at Danmarks statsminister har vist en annen form for støtte til sine jødiske landsmenn.
14 dager siden
Biskop Svein Valle i Sør-Hålogaland har sluttet seg til et opprop om at Den norske kirke skal boikotte Israel. Kjendisprest Einar Gelius reagerer kraftig og mener kirken har blitt en «SV-kirke», og at dette bidrar til økt antisemittisme. Dagen-redaktør Vebjørn Selbekk anklager Valle for å politisere kirken. KrF-leder Dag-Inge Ulstein støtter ikke boikott, men deler frustrasjonen over sivile tap i konflikten. Valle har foreløpig ikke kommentert kritikken.
25 dager siden
AUF-leder Gaute Børstad Skjervø har mottatt en rekke hatkommentarer etter at han foreslo full boikott av israelske varer. Kommentarfeltene er fylt med personangrep og referanser til Utøya-terroren, som Skjervø overlevde. Arbeiderpartiets ledelse støtter ikke boikottforslaget, men utenriksminister Espen Barth Eide fordømmer hatkommentarene og understreker viktigheten av toleranse i en sivilisert debatt. Skjervø selv uttrykker bekymring for at polarisering og hat kan hindre folk fra å ytre sine meninger offentlig.