En ny internasjonal studie publisert i Nature Communications viser at permafrosten i norske høyfjell som Dovrefjell og Jotunheimen tiner raskere enn tidligere antatt. Forskerne har analysert data fra de siste 30 årene og funnet at temperaturen i permafrosten har økt betydelig, med opptil 1,8 °C på Dovrefjell siden 2013.
Dette kan føre til økt skredfare, ustabile fjellsider og utfordringer for turistnæringen, inkludert mulig stenging av Galdhøpiggen sommerskisenter. Studien peker på global oppvarming som hovedårsak, og forskerne advarer om selvforsterkende effekter når is og snø smelter.
Permafrosten i høyfjellet varmes nå opp like raskt som i Arktis.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
16 dager siden
Forskere advarer om at økende temperaturer på Svalbard fører til økte metanutslipp fra smeltende permafrost og isbreer. Isbreene trekker seg tilbake i raskt tempo, og smeltevannet bidrar til naturlig «fracking» som frigjør metan. Utslippene kan overstige de norske utslippene fra olje- og energisektoren innen slutten av århundret. Klima- og miljøministeren sier regjeringen tar situasjonen alvorlig og jobber internasjonalt for å redusere menneskeskapte metanutslipp. Forskere mener det er behov for et taktskifte og at man må ta høyde for de naturlige utslippene i klimaregnskapet.
16 dager siden
Artikkelen beskriver økende farer i Jotunheimen som følge av klimaendringer. Mindre snø og smelting av breer fører til flere og større bresprekker, noe som gjør toppturer mer risikable. Samtidig øker trafikken til området, og forskere forventer flere skred og ras på grunn av smelting av permafrost. En fjellkursleder ser tydelige endringer i fjellet, med større utfordringer på breene. Artikkelen understreker viktigheten av kunnskap, riktig utstyr og at hver enkelt må ta ansvar for egen sikkerhet i fjellet.
2 måneder siden
Ekstrem vintervarme i Arktis vekker bekymring blant forskere, med temperaturer opptil 20 grader over normalen. Dette skyldes varmluft fra et lavtrykk over Island og økte temperaturer i det nordøstlige Atlanterhavet. Arktis varmes opp nesten fire ganger raskere enn det globale gjennomsnittet, og forskere frykter at sommerisen kan forsvinne i løpet av de neste to tiårene. En studie viser at selv drastiske kutt i klimagassutslippene ikke vil forhindre at sommerisen i Arktis forsvinner. Klimaforskere understreker at det haster med å redusere klimagassutslippene for å begrense oppvarmingen.
4 måneder siden
Økte temperaturer på Svalbard fører til at permafrosten tiner dypere, noe som resulterer i raskere nedbrytning av arkeologiske kulturminner. Spesielt tekstiler fra hvalfangsttiden forvitrer raskere enn før. Forskere undersøker skjeletter og tekstiler fra 1600- og 1700-tallet for å forstå hvordan klimaendringene påvirker bevaringsforholdene. De ser at skjeletter generelt er godt bevart, men tekstiler er mer utsatt. Økt tilførsel av oksygen og vann som følge av tinende permafrost øker den bakterielle nedbrytingen. Forskere understreker viktigheten av å dokumentere funnene før de forsvinner, da de gir unik innsikt i vanlige menneskers liv i Europa på den tiden.
4 måneder siden
Ifølge den amerikanske etaten NOAA slipper permafrosten i Arktis nå ut mer karbondioksid enn den tar opp, noe som skyldes oppvarming og hyppigere skogbranner. Permafrosten har lagret klimagasser i titusenvis av år, men opptiningen fører til økte utslipp. NOAA understreker at dette vil forverre konsekvensene av klimaendringene. Tundraen i Arktis, som tidligere fungerte som et karbonlager, har nå blitt en kilde til utslipp. Rick Spinrad fra NOAA påpeker at dette er en alvorlig utvikling som krever oppmerksomhet. NOAA er en amerikansk etat som gir råd i miljøspørsmål og er underlagt handelsdepartementet.
2 måneder siden
En mild vinter fører til store utfordringer for skianleggene, med temperatursvingninger og lite naturlig snø. I Eikedalen skisenter forsvant 30 cm snø på under et døgn. Klimaforsker Helga Therese Tilley Tajet ved Meteorologisk institutt bekrefter at vintrene blir varmere og snøsesongen kortere. Hun forventer at man må reise lengre for å stå på ski i fremtiden. Andreas Smith-Erichsen i SkiStar Hemsedal forteller om lite nedbør, men gode forhold grunnet snøproduksjon. Han understreker at mildvær er en større trussel enn lite snø.
13 dager siden
NVE advarer om økende skredfare i store deler av landet på grunn av mildvær. I Nord-Norge er faren størst på grunn av mye snø og ustabile lag i snødekket, noe som kan føre til store skred. I Sør-Norge ventes plussgrader og regn, som øker faren for våte skred. NVE oppfordrer folk som skal ferdes i fjellet til å følge med på snøskredvarslene og være oppmerksomme på skredterreng. Fra fredag er det meldt kaldere vær, noe som kan endre skredfaren.
12 dager siden
Mildværet i Nord-Norge har ikke forårsaket så mange store snøskred som fryktet, men faren er ikke over. Våte snøskred, glideskred og skavlbrudd utgjør fortsatt en risiko. Glideskred er vanskelige å varsle og kan utløses dager etter at sigesprekker vises. Snøskavler er svekket og bør unngås. Sol øker skredfaren, spesielt midt på dagen. Politiet har advart om stor skredfare og oppfordrer folk til å være forsiktige og vurdere forholdene nøye før de legger ut på tur i fjellet.
3 måneder siden
En klimaforsker ved Cicero uttaler at klimaendringene ikke fører til mer ekstreme snøfall i Norge, til tross for store snømengder den siste tiden. Dette skyldes en kombinasjon av rask oppvarming og endringer i havstrømmer. Modellene viser derimot en økning i ekstremsnø for store deler av den nordlige halvkule, inkludert Nord-Amerika og Sibir, hvor man allerede har sett en økning i kraftige snøstormer. Selv om Norge ikke får mer snø, vil vi oppleve mer ekstrem nedbør i form av regn, som kan ødelegge skiforholdene.
1 måned siden
Verdens isbreer smelter i et alarmerende tempo, ifølge en ny pressemelding fra Verdens meteorologiorganisasjon (WMO). Siden 1975 har over 9000 milliarder tonn is smeltet, noe som tilsvarer en 25 meter tykk isblokk på størrelse med Tyskland. Smeltingen har bidratt til en økning i havnivået på 18 millimeter siden år 2000, og øker faren for flom for millioner av mennesker. Forskere advarer om at flere isbreer ikke vil overleve det 21. århundre, og understreker at bevaring av isbreer er avgjørende for tilgangen på ferskvann og for å unngå en krise.