Nyhetssaker

Vatikanet innfører restriksjoner på fotografering ved pave Frans' kiste

Dagbladet logo
- Smakløst

Kort oppsummert

  • Over 50 000 har besøkt Peterskirken for å ta farvel med pave Frans.

Over 50 000 mennesker har besøkt Peterskirken i Vatikanet for å ta farvel med pave Frans, som ligger på paradeseng før begravelsen lørdag. Flere besøkende har tatt selfies med den avdøde paven til tross for gjentatte oppfordringer om respekt og mobilforbud, noe som har vakt sterke reaksjoner fra andre tilstedeværende.

Flere omtaler handlingene som smakløse og respektløse. Som følge av kritikken har vaktene i basilikaen innført strengere restriksjoner, og det er nå kun tillatt å ta bilder foran i kirken, ikke ved kisten.

Vatikanet har foreløpig ikke kommentert situasjonen. Pave Frans døde tidligere denne uken, 88 år gammel, og begraves lørdag i Santa Maria Maggiore-kirken i Roma.

Logg inn for å kommentere

Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!

Oppsummering av gårsdagens nyheter

Trump foreslår våpenhvile i Ukraina, Norge og Finland i dialog

Donald Trump har oppfordret til en 30-dagers våpenhvile i Ukraina, noe president Zelenskyj er åpen for. Norges statsminister Støre og Finlands president har hatt samtaler med både Trump og Zelenskyj om initiativet. Samtidig har Ukrainas nasjonalforsamling ratifisert en tiårig mineralavtale med USA, som gir amerikanske selskaper fortrinnsrett til utvinning av ukrainske naturressurser og etablerer et felles fond for gjenoppbygging.

Amerikansk kardinal valgt til ny pave Leo XIV

Kardinal Robert Francis Prevost (69) fra Chicago er valgt til ny pave for Den katolske kirke og tar navnet Leo XIV. Valget av den første nordamerikanske paven kom overraskende. Han beskrives som en brobygger som ventes å videreføre pave Frans sitt arbeid med fokus på sosiallære og rettferdighet for fattige. Hvit røyk steg opp fra Vatikanet etter fire avstemninger.

Regjeringen presenterer ny nasjonal sikkerhetsstrategi med Russland-fokus

Regjeringen har lagt frem Norges nye nasjonale sikkerhetsstrategi, som identifiserer Russland som hovedtrusselen og anerkjenner usikkerhet knyttet til USA. Strategien vektlegger styrking av Forsvaret og sivil beredskap, med økt fokus på Svalbard. Statsminister Støre har presisert at målet er å forberede seg på at krig kan ramme, ikke å sende et krigsbudskap. Strategien har fått kritikk for å være vag om finansiering og konkrete nye tiltak.

USA og Storbritannia annonserer handelsavtale, globale spenninger vedvarer

USA og Storbritannia har kunngjort en ny, omfattende handelsavtale, som president Trump beskriver som stor og spennende. Avtalen, som blant annet inkluderer et stort flykjøp, har gitt positive utslag på børsene. Samtidig vedvarer globale handelsspenninger: EU har klaget USA inn for WTO over tollsatser, Trumps tollkrig fører til kraftig nedgang i vareflyten mellom USA og Kina, og Kina har iverksatt økonomiske stimulanser før nye handelssamtaler med USA.

Økt spenning mellom India og Pakistan etter angrep i Kashmir

Forholdet mellom India og Pakistan er svært anspent etter en rekke angrep og kamper i Kashmir-regionen. India anklager Pakistan for angrep i Indisk Kashmir, mens Pakistan hevder å ha påført indiske styrker tap. Minst 13 sivile skal være drept i pakistanske angrep. Situasjonen, som beskrives som den verste på over to tiår, har ført til stengte flyplasser og krisemøter, og øker frykten for eskalering. Falske videoer av nedskutte jagerfly har også sirkulert.

Ny LO-leder Kine Vistnes prioriterer rødgrønt flertall

Kine Asper Vistnes fra Fellesforbundet er valgt til ny LO-leder etter en turbulent kongress. Hun signaliserer at LOs hovedprioritet er å sikre rødgrønt flertall ved valget i 2025, og definerer Høyre og Frp som hovedfiender. Valget og LOs økonomiske støtte til venstresiden har skapt debatt. Endringene i LO-ledelsen kan også føre til at Arbeiderpartiets sentralstyre midlertidig mangler de tradisjonelle LO-toppene.

Liknende artikler

Pave Frans døde etter sykdom, møtte ledere før bortgangenNettavisen logo

17 dager siden

Pave Frans døde etter sykdom, møtte ledere før bortgangen

Pave Frans døde mandag morgen i Vatikanet, 88 år gammel, etter en lengre tids sykdom. Dagen før hans bortgang hilste han over 35.000 mennesker fra balkongen i Peterskirken og møtte USAs visepresident J.D. Vance i et møte preget av politisk spenning, særlig knyttet til migrasjonspolitikk. Paven tok et klart oppgjør med Vances teologiske argumenter om masseutvisning av migranter. I sin siste påskepreken fokuserte pave Frans på krigen i Gaza, fordømte antisemittisme og understreket at fred krever religionsfrihet. Han ble valgt i 2013 som den første paven fra Sør-Amerika og var kjent for sitt engasjement for de fattige, marginaliserte og flyktninger. Reaksjoner på hans bortgang har kommet fra ledere verden over, inkludert Norges statsminister Jonas Gahr Støre og Russlands president Vladimir Putin. Den norske kirke fremhever hans mot, kjærlighet og kritikk av politisk maktbruk under kristendommens navn.

Pater Bratbak om møte med pave Frans og pavevalgets prosessTV2 logo

15 dager siden

Pater Bratbak om møte med pave Frans og pavevalgets prosess

Pave Frans døde 88 år gammel andre påskedag og ligger nå til lit-de-parade i Peterskirken før begravelsen lørdag. Norske pater Pål Bratbak, sogneprest i Stavanger, har møtt paven flere ganger og beskriver ham som en farsskikkelse med god humor. Under et møte i 2020 fortalte paven en vits som Bratbak ikke forsto, noe som skapte en litt kleint situasjon. Pave Frans ønsket å bli gravlagt i Santa Maria Maggiore-basilikaen, og etter begravelsen starter konklavet for å velge ny pave. Bratbak forklarer at konklavet er lukket for å unngå påvirkning utenfra, en tradisjon som stammer fra 1274. Han nevner også at pave Frans har utnevnt kardinaler fra uvanlige steder, noe som gjør pavevalget mer uforutsigbart. En mulig ny pave kan være den svenske kardinalen Anders Aborelius, som Bratbak beskriver som en lun og likandes person.

Vatikanet innfører restriksjoner på fotografering ved pave Frans' kiste