Flere idrettsaktører og organisasjoner kritiserer X (tidligere Twitter) for å tillate hatprat, desinformasjon og spredning av usensurerte videoer. Tromsø og Brann har allerede forlatt plattformen, mens Vålerenga og NFF vurderer sin tilstedeværelse.
Årsaken er bekymring for plattformens utvikling under Elon Musk sitt eierskap.
Flere europeiske klubber og mediehus har også tatt avstand fra X, og NFF ser på sine mediekanaler i en ny strategi.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
Flere idrettsaktører, inkludert Tromsø og Brann, har forlatt X (tidligere Twitter) på grunn av bekymringer knyttet til hatprat, desinformasjon og manglende moderering. Kritikken retter seg mot X sin manglende evne til å beskytte mot falsk informasjon, tillatelse av rasisme og angrep på homofile. Vålerenga og Norges Fotballforbund (NFF) vurderer også å trekke seg fra plattformen. NFF ser på sin bruk av X i forbindelse med en ny strategi for mediekanaler, mens andre klubber har tatt pause eller avsluttet sin tilstedeværelse.
2 måneder siden
Fotballklubben Brann har valgt å slette sin konto på X (tidligere Twitter) etter å ha vært til stede på plattformen siden 2008. Begrunnelsen er at X tillater spredning av hat, rasisme og usensurerte videoer av grove lovbrudd. Brann mener dette er langt utenfor klubbens verdier og ønsker ikke å være en del av en slik digital verden. Klubben følger dermed etter Tromsø, som nylig tok samme beslutning. Brann vil fortsatt være synlig i sosiale medier, men satser nå på X-alternativet Bluesky. Flere andre fotballklubber internasjonalt har også forlatt X den siste tiden.
1 måned siden
Annonsører vender tilbake til Elon Musks X (tidligere Twitter) av frykt for å bli saksøkt eller havne på en offentlig «slemming-liste». Etter at Musk kjøpte plattformen, flyktet mange annonsører på grunn av bekymringer rundt feilinformasjon og hatytringer. Musk saksøkte flere selskaper for en påstått koordinert boikott. Store merkevarer bruker nå symbolske summer på annonsering for å unngå konflikt med Musk, som også har fått en rolle i Donald Trumps administrasjon. I tillegg er Musk saksøkt av et pensjonsfond for å ha unnlatt å oppgi aksjeeierskap før oppkjøpet av Twitter, noe som skal ha kostet dem penger.
3 måneder siden
Det tyske forsvaret og forsvarsdepartementet har besluttet å slutte å bruke meldingstjenesten X, tidligere kjent som Twitter. Begrunnelsen er at en objektiv utveksling av synspunkter har blitt stadig vanskeligere på plattformen. X vil kun bli brukt i spesielle tilfeller, som for å imøtegå desinformasjon. Kommunikasjonen vil i stedet flyttes til andre plattformer, som WhatsApp. Beslutningen kommer etter at Elon Musk og X har fått kritikk i EU, blant annet for Musks politiske innblanding og et live-intervju med en leder for det tyske ytre høyre-partiet AfD. EU-kommisjonen har også en pågående gransking av om X bryter EUs digitale tjenestedirektiv.
26 dager siden
EU vurderer å bøtelegge Elon Musks plattform X med over ti milliarder kroner for brudd på Digital Service Act, som har som mål å bekjempe ulovlig innhold og desinformasjon. Denne potensielle boten kan føre til økte spenninger mellom USA og EU. EU mener at X ikke overvåker innholdet på plattformen tilstrekkelig, noe som resulterer i spredning av hatprat og desinformasjon. X er også gjenstand for en annen, mer omfattende etterforskning fra EU, som potensielt kan føre til ytterligere bøter. Det er en mulighet for at EU og X kan komme til et forlik dersom X implementerer endringer som EU anser som tilfredsstillende.
3 måneder siden
Sosiale medieplattformer som X og Meta (Facebook og Instagram) har avsluttet sine programmer for faktasjekking av innhold. Dette har ført til bekymring for økt spredning av falske nyheter. Kritikere, inkludert journalister og forskere, advarer om at dette kan være farlig for både journalistikken, demokratiet og brukere av sosiale medier. Norsk Redaktørforening kritiserer spesielt Meta for å fjerne uavhengig faktasjekk, og mener dette vil føre til mer forvirring. De understreker at redaktørstyrte medier får en viktig rolle i å tilby troverdig journalistikk i en tid hvor det blir stadig vanskeligere å skille mellom sant og falskt innhold, samtidig som de opplever økte utfordringer med svindel.
3 måneder siden
Elon Musk har skapt kontrovers med en gest som flere tolker som en høyreekstrem hilsen. Professor Tore Wig ved Universitetet i Oslo mener dette bidrar til å normalisere fascisme og nynazisme, og at det sender et signal om at slike holdninger er mer akseptable. Wig påpeker at Musks handlinger, inkludert støtte til det tyske partiet AfD, vekker bekymring for demokratiske verdier. Kroppsspråkekspert Vidar Hansen ser klare likheter med en nazihelsing i Musks gest, selv om intensjonen er uklar. Kommentator Sigrid Rege Gårdsvoll mener hendelsen ikke bør avskrives som tilfeldig, men heller ikke overdramatiseres. Musk har også kritisert Tysklands statsminister Olaf Scholz for å ta avstand fra ytre høyre, og hans plattform X har blitt kritisert for å fremme høyreekstreme ideer.
2 måneder siden
Leder i NFF Hordaland, Tore-Christian Gjelsvik, kritiserer supportere i VAR-debatten for å skape et dårlig debattklima preget av hets og trakassering på sosiale medier. Han etterlyser konstruktiv dialog og påpeker at motstanderne unngår direkte kontakt. Ole Christian Sandvik, talsperson for Norsk Supporterallianse, mener kritikken er et forsøk på å flytte fokus fra VAR-saken. Han fremhever at et hardt debattklima er vanlig på sosiale medier, og understreker at årsmøtet, ikke styret, har siste ord i klubbene. VAR-saken skal avgjøres på fotballtinget 1. og 2. mars.
1 måned siden
Elon Musk har igjen kritisert Norge i et innlegg på X. Han delte en liste som angivelig viser at Norge er landet i Europa hvor folk stoler mest på media. Musk oppfordrer sine følgere til å dele lenker til X-innlegg for å spre informasjon. Tidligere har han også kritisert norske politikere på samme plattform.
2 måneder siden
Elon Musks sosiale medieplattform X har utvidet et søksmål og anklager nå flere store merkevarer, inkludert Lego, Nestlé og Shell, for å ha deltatt i en ulovlig boikott av plattformen etter Musks oppkjøp i 2022. Ifølge søksmålet skal minst 18 annonsører ha stanset eller redusert sine annonsebudsjetter på X, noe som har ført til tap av milliarder av dollar i annonseinntekter. X hevder at boikotten fortsatt har konsekvenser for selskapet. Søksmålet ble opprinnelig rettet mot World Federation of Advertisers og andre selskaper, men er nå utvidet til å inkludere flere aktører. De nye saksøkte har foreløpig ikke kommentert anklagene.