Etter en lang og våt vinter kan skjulte fuktskader som råte og hussopp utvikle seg i huset, noe som kan føre til store og kostbare reparasjoner. Biolog Maren Trones Christiansen i Norsk Hussopp Forsikring anbefaler en grundig vårsjekk for å oppdage slike problemer tidlig. Sjekken bør omfatte yttervegger, tak, overganger, kjeller og loft.
Det er viktig å kontrollere kledning, maling, takstein, beslag og takrenner, og sørge for at vann ledes bort fra grunnmuren. Overganger rundt vinduer, dører og ventiler må være tette for å hindre fuktskader.
Kjelleren bør inspiseres for fukt, mugg og kondens, mens loftet må ha god ventilasjon og være tett for å unngå råte. En slik vårsjekk kan spare huseiere for store kostnader og sikre at huset tåler vårens skiftende værforhold.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
Forsikringsselskaper advarer bobil- og campingvogneiere om å sjekke kjøretøyene jevnlig, også utenfor sesongen, for å unngå kostbare skader. Gnagere, fukt og tyveri er vanlige problemer. Skader kan koste fra 2500 til 150 000 kroner å reparere. Hyppige tilsyn, fjerning av mat, lukking av luker og bruk av museskjold anbefales for å forebygge skader. Mange bobileiere angrer på manglende vedlikehold når våren kommer.
10 dager siden
Artikkelen omhandler økt mauraktivitet i norske hjem om våren. Biolog Ragna Byrkjeland fra Norsk Hussopp Forsikring advarer om at maur kan etablere reir innendørs og skade isolasjonsmaterialer, spesielt under gulv med varmekabler. Hun anbefaler forebyggende tiltak som å tette sprekker og holde det rent. Stein Norstein, skadesjef i Anticimex, toner ned risikoen og mener maur hovedsakelig er et ubehag, og at skadeomfanget ofte er overdrevet. Han påpeker at stokkmaur kan gnage i fuktskadet treverk, men at råte er hovedproblemet.
3 måneder siden
Artikkelen understreker viktigheten av å ikke stenge ventilene i boligen om vinteren, selv om det kan virke fristende for å holde på varmen. Ifølge Sintef og Norges Astma- og Allergiforbund kan stengte ventiler føre til dårlig inneklima, fuktskader, soppvekst og helseproblemer. Det anbefales å lufte boligen regelmessig, gjerne annenhver time, og sørge for at ventilene er åpne når man fyrer i peisen. Artikkelen råder også til å vedlikeholde ventilene ved å støvsuge dem hver høst. I tillegg bør man være oppmerksom på temperaturen i boliger med gamle vannrør og stenge hovedkrana og tømme rørene for vann hvis man reiser bort om vinteren.
3 måneder siden
Eksperter advarer mot å stable snø inntil husveggene, en vanlig praksis tidligere brukt for isolasjon. Snø mot veggen kan føre til fukt- og råteskader ved å blokkere luftespalter og ventilasjonsluker, som er viktige for drenering og ventilasjon. Smeltende snø gir stor fuktbelastning og øker risikoen for frostsprengning. Det er viktig å sørge for god drenering og fjerne snø fra husveggen, spesielt etter takmåking, for å unngå kostbare skader. Ekspertene understreker at selv om snø isolerer, kan store mengder langs grunnmuren og husveggen skape problemer.
3 måneder siden
Store snømengder kombinert med mildvær og regn øker faren for takkollaps. Forsikringsselskapet If advarer om at tung, våt snø kan føre til at tak kollapser helt eller delvis. Typiske tegn på overbelastning er treghet i dører og vinduer, samt knirk i taket. Det er viktig å måke taket jevnt for å unngå skjevbelastning, og la det ligge igjen et lag med snø for å beskytte taktekkingen. Huseiere har plikt til å forebygge skader, og forsikringsselskapene kan redusere erstatningen ved grov uaktsomhet. Også balkonger kan samle mye snø, og det er lurt å fjerne snøen før den fryser til.
3 måneder siden
En skadesjef advarer om at rotter kan snike seg inn i hus og at det er viktig å sikre huset for å hindre dette. Det viktigste er å sjekke husets utside, inkludert grunnmur, ventiler og rørgjennomføringer. Det anbefales også å fjerne busker og planter langs veggen. Hvis rotter først har kommet inn, må de fanges med feller og huset sikres. Rotter er avhengige av mennesker og bor gjerne inne hele året. En familie opplevde et mareritt da en rotte tok seg inn i huset deres, og det tok over to uker å fange den.
3 måneder siden
Tryg Forsikring advarer huseiere i Sør-Norge om å sikre boligene sine før mildværet setter inn. Meteorologene melder om mildvær og mye regn fra mandag, noe som vil føre til rask smelting av store snømengder. NVE har varslet om skred- og flomfare, og Tryg Forsikring beskriver situasjonen som en «varslet ekstremtilstand» med is, sørpe, vann og oversvømmelser. De oppfordrer folk til å lage renner for å lede smeltevann bort fra huset og unngå at snø og smeltevann samler seg mot husvegg eller grunnmur. Det advares også om faren for underkjølt regn, som kan skape farlige forhold for både bilister og fotgjengere. I fjor ble det registrert rekordmange vannskader i Norge.
3 måneder siden
Et kraftig væromslag med stigende temperaturer er ventet over store deler av landet, noe som vil føre til massiv snøsmelting. Forsikringsselskapet Tryg advarer om 'smeltekaos' og potensiell oversvømmelse, og oppfordrer folk til å sikre boliger og eiendeler. De understreker at huseiere har plikt til å forebygge skader ved å lede smeltevann bort fra huset og unngå at vann samler seg mot grunnmuren. Vann som trenger inn i boligen kan føre til store og kostbare skader.
3 måneder siden
En rørlegger advarer om risikoen for frostskader på vannrør når temperaturene synker. Det er meldt om kaldt vær i hele landet, med temperaturer ned mot 20-30 minusgrader flere steder. Rørleggeren understreker viktigheten av å holde plussgrader i alle rom med vannrør, spesielt i eldre hus og hytter. Han anbefaler å lukke vinduer og lufteluker for å unngå trekk, og sørge for luftsirkulasjon i kalde sjakter. For hytter er det viktig å stenge vannet og holde hytta varm for å unngå frostskader. Kulden har allerede ført til svært lave temperaturer flere steder i landet.
29 dager siden
Milde temperaturer har ført til at mauren har våknet rekordtidlig i år, med en økning i henvendelser om skadedyrproblemer. Forsikringsselskapet Norsk Hussopp Forsikring melder om en økning på 39 prosent i antall saker sammenlignet med fjoråret, spesielt knyttet til stokkmaur. Biolog Ragna Byrkjeland forklarer at mauren, som vanligvis våkner i april, nå er aktive allerede i mars. Hun anbefaler å tette sprekker og åpninger for å hindre at mauren kommer inn i boligen på jakt etter mat.