Artikkelen understreker viktigheten av å ikke stenge ventilene i boligen om vinteren, selv om det kan virke fristende for å holde på varmen. Ifølge Sintef og Norges Astma- og Allergiforbund kan stengte ventiler føre til dårlig inneklima, fuktskader, soppvekst og helseproblemer.
Det anbefales å lufte boligen regelmessig, gjerne annenhver time, og sørge for at ventilene er åpne når man fyrer i peisen. Artikkelen råder også til å vedlikeholde ventilene ved å støvsuge dem hver høst.
I tillegg bør man være oppmerksom på temperaturen i boliger med gamle vannrør og stenge hovedkrana og tømme rørene for vann hvis man reiser bort om vinteren.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
En rørlegger advarer om risikoen for frostskader på vannrør når temperaturene synker. Det er meldt om kaldt vær i hele landet, med temperaturer ned mot 20-30 minusgrader flere steder. Rørleggeren understreker viktigheten av å holde plussgrader i alle rom med vannrør, spesielt i eldre hus og hytter. Han anbefaler å lukke vinduer og lufteluker for å unngå trekk, og sørge for luftsirkulasjon i kalde sjakter. For hytter er det viktig å stenge vannet og holde hytta varm for å unngå frostskader. Kulden har allerede ført til svært lave temperaturer flere steder i landet.
6 dager siden
Etter en lang og våt vinter kan skjulte fuktskader som råte og hussopp utvikle seg i huset, noe som kan føre til store og kostbare reparasjoner. Biolog Maren Trones Christiansen i Norsk Hussopp Forsikring anbefaler en grundig vårsjekk for å oppdage slike problemer tidlig. Sjekken bør omfatte yttervegger, tak, overganger, kjeller og loft. Det er viktig å kontrollere kledning, maling, takstein, beslag og takrenner, og sørge for at vann ledes bort fra grunnmuren. Overganger rundt vinduer, dører og ventiler må være tette for å hindre fuktskader. Kjelleren bør inspiseres for fukt, mugg og kondens, mens loftet må ha god ventilasjon og være tett for å unngå råte. En slik vårsjekk kan spare huseiere for store kostnader og sikre at huset tåler vårens skiftende værforhold.
4 måneder siden
Frende Forsikring og Brannvernforeningen advarer mot uforsiktig bruk av vifteovner, spesielt i julen. Feil bruk av varmeovner fører til rundt 50 boligbranner årlig. Det understrekes at vifteovner kun bør brukes under tilsyn, aldri mens man sover, og helst bare i nødstilfeller. Det er viktig å tørke støv av ovnen før bruk og sørge for at den står i god avstand fra brennbart materiale. Oljeovner bør også brukes med forsiktighet og sjekkes for lekkasjer. Fastmonterte ovner anbefales på barnerom for å unngå velt.
2 måneder siden
Brannmester advarer om økt risiko for pipebrann ved bruk av peis i kulden. Beksot, som dannes ved fyring med fuktig ved eller uegnet materiale, kan antennes ved høy temperatur og føre til alvorlig skade på pipa. Ved pipebrann er det viktig å stenge lufttilførselen, ringe 110 og overvåke huset for røyk. Brannvesenet vil vurdere skadene, og fyringsforbud kan pålegges inntil feier har kontrollert pipa. I verste fall kan en skadet pipe bli kondemnert.
3 måneder siden
Eksperter advarer mot å stable snø inntil husveggene, en vanlig praksis tidligere brukt for isolasjon. Snø mot veggen kan føre til fukt- og råteskader ved å blokkere luftespalter og ventilasjonsluker, som er viktige for drenering og ventilasjon. Smeltende snø gir stor fuktbelastning og øker risikoen for frostsprengning. Det er viktig å sørge for god drenering og fjerne snø fra husveggen, spesielt etter takmåking, for å unngå kostbare skader. Ekspertene understreker at selv om snø isolerer, kan store mengder langs grunnmuren og husveggen skape problemer.
4 måneder siden
Artikkelen understreker viktigheten av bilvask om vinteren for å fjerne veisalt som forårsaker rust. Undersøkelser viser at mange vasker bilen for sjelden, og eksperter anbefaler hyppig avspyling, helst ukentlig, og grundigere vask med avfetting og såpe et par ganger i måneden. Det anbefales å vaske bilen når den er varm, smøre silikon på lister og spyle godt rundt bremsene. Veisalt er nødvendig for trafikksikkerhet, men er skadelig for biler, og det er derfor viktig med god bilpleie om vinteren.
2 måneder siden
Artikkelen advarer om økt smitterisiko i vinterferien, spesielt på steder som skianlegg og afterski. Influensa og andre luftveisinfeksjoner er utbredt, i tillegg til norovirus som gir omgangssyke. Folkehelseinstituttet (FHI) anbefaler å følge smittevernråd som god håndhygiene, hoste i albuekroken og å unngå store folkemengder. Håndvask med såpe og vann anbefales fremfor desinfeksjon, spesielt mot norovirus. Ved bekymring for egen eller barns helse bør lege kontaktes.
4 måneder siden
Artikkelen gir råd om hvordan man kan redusere strømregningen i perioder med høye strømpriser. Den anbefaler å kle seg varmt inne, spise sammen for å spare energi på kjøkkenet, og vurdere å jobbe på kontoret eller redusere strømforbruket hjemme. Videre foreslås det å bruke felles dusjer, tette varmelekkasjer, og velge kollektivtransport. Artikkelen oppfordrer også til å vaske klær sjeldnere, velge manuelle alternativer, bytte til LED-pærer og sammenligne strømavtaler.
4 måneder siden
Artikkelen gir råd for å holde et ekte juletre friskt gjennom julen. Det anbefales å velge et tre som ser friskt ut og ikke drysser. Når treet er hentet hjem, bør man kutte 1,5-2 cm av stammen for å åpne porene. Treet bør akklimatiseres i et døgn i en bøtte med vann i et rom med 10-15 grader. Det er viktig å vanne treet jevnlig, gjerne med varmt vann, og unngå å plassere det nær varmekilder. Hvis man reiser bort, kan en flaske med vann i juletrefoten sørge for vanning.
3 måneder siden
Feiemester Morten Brauer anbefaler å fjerne aske og sot fra ildstedet regelmessig, avhengig av bruksfrekvens. For å fjerne asken trygt, bør man vente til dagen etter fyring, forsikre seg om at det ikke er glør igjen, og legge asken i en tett pose før den kastes i husholdningsavfallet. Større mengder aske bør leveres til en gjenvinningsstasjon. Brauer understreker viktigheten av god trekk og synlige flammer under fyring for å redusere sotdannelse. Han anbefaler også å lese bruksanvisningen for ildstedet for korrekt fyring.