Naturfotograf Joshua Holko kritiserer Norsk Polarinstitutt for måten de merker isbjørn på Svalbard, og beskriver prosessen som stressende og trakasserende for dyrene. Han mener helikopterbruken skremmer isbjørnen unødvendig og foreslår mer skånsomme metoder som langsom tilnærming med snøskuter.
Norsk Polarinstitutt avviser kritikken og forklarer at helikopter brukes for å sikre dyrets sikkerhet og effektiv merking, og at stresset for dyret er kortvarig. Instituttet mener helikopter er tryggere både for dyret og forskerne, og at snøskuter også kan stresse isbjørnene.
Stortinget har nylig vedtatt regler som begrenser nærkontakt med isbjørn, men forskere kan søke dispensasjon for nærmere kontakt. Klima- og miljødepartementet understreker viktigheten av å balansere forskningsbehov med dyrevelferd og at dispensasjoner vurderes nøye.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
Artikkelen kritiserer DNT Oslo og Omegn for å planlegge utbygging ved Rondvassbu, midt i en sårbar tid for villreinen. Mens man søker etter måter å redusere menneskelig påvirkning på fjellet, mener artikkelforfatteren at DNT handler frekt ved å fremme sine planer nå. Det argumenteres for at DNT burde vente til den nye tiltaksplanen for villrein er klar, for å unngå å forverre situasjonen. Nasjonalparkstyret oppfordres til å ta en restriktiv tilnærming for å beskytte villreinens leveområder.
3 måneder siden
Nye miljøregler på Svalbard, som trer i kraft 1. januar, innfører strengere beskyttelse av dyrelivet og naturen. Det blir krav om betydelig avstand til isbjørn, spesielt i den sårbare perioden. Kvalross får også økt beskyttelse med avstandskrav og fartsgrenser. Dronebruk blir forbudt ved fuglefjell i hekketiden og i alle verneområder. Turister får begrensninger i hvilke verneområder de kan besøke, og det kreves tillatelse for å sette opp telt eller leirplass. Disse endringene er et svar på økt turisme og klimaendringer, med mål om å bevare Svalbards unike natur.
8 dager siden
Økende turisme i villreinområder, særlig i kalvingsperioden, skaper bekymring. En ekspert fra Statens naturoppsyn påpeker at økt ferdsel forstyrrer dyrene. DNT lover tiltak som reduserte åpningstider og vurdering av ruteendringer for å beskytte villreinen. Norge har et spesielt ansvar for villreinen, da over 90 prosent av bestanden i Europa finnes her. Fjellturisme og hyttebygging truer dyrene, og en mer ansvarlig tilnærming til naturbruk etterlyses fra både kommuner og DNT.
1 måned siden
Mattilsynet har mottatt et økende antall bekymringsmeldinger om dyrevelferd, men følger opp en stadig mindre andel. Dyrevernorganisasjonen Noah kritiserer Mattilsynet for å nedprioritere dyrevelferd, og mener et eget dyreverntilsyn bør opprettes for å sikre bedre oppfølging av dyrevelferdssaker. Mattilsynet selv forklarer nedgangen i tilsyn med ressursmangel og en mer risikobasert tilnærming. Statssekretæren avviser behovet for et eget tilsyn, og understreker dyreeiers ansvar for god dyrevelferd.
3 måneder siden
I et ukesoppdrag i «Farmen kjendis» ble en håbrann brukt, noe som har skapt sterke reaksjoner. Håbrann er en utrydningstruet og fredet haiart. Marinbiolog Fredrik Myhre kritiserer TV 2 for å bruke en slik art i underholdningsøyemed, og mener det sender et uheldig signal til publikum. TV 2 på sin side forsvarer bruken med at haien var bifangst og ikke kunne slippes ut igjen, og at de har fulgt gjeldende regelverk. De mener også at det er bedre å bruke ressursen enn å kaste den. Myhre understreker at deltakerne ikke har noe ansvar, men at produksjonen burde valgt annerledes.
14 dager siden
Naturverner Viggo Ree retter sterk kritikk mot zoolog Petter Bøckman for å spre feilaktig informasjon om dyreliv i media. Ree hevder Bøckman, som er en populær kilde for journalister, bommer på fakta og videreformidler myter. Bøckman innrømmer at han ikke alltid sjekker kilder på grunn av tidspress. Ree viser til konkrete eksempler fra NRK-programmer der Bøckman har tatt feil om dyrearter og deres adferd. Kritikken er publisert i tidsskriftet Våre Rovdyr, og Ree hevder flere fagfolk støtter ham, men vegrer seg for å uttale seg offentlig. Bøckman mener kritikken ikke vil endre hans arbeidsmetode.
1 måned siden
Artikkelen omhandler problemstillingen rundt familiedyr og adgang til tilfluktsrom i Norge. NOAH kritiserer forbudet mot dyr i tilfluktsrom, og påpeker at mange nordmenn forventer å kunne ta med dyrene sine i en krisesituasjon. Det argumenteres for at dyr er familiemedlemmer, og at det er inhumant å ikke planlegge for deres sikkerhet. Artikkelen understreker også dyrs psykologiske betydning i krisesituasjoner, og konkluderer med at et forbud skaper unødig konflikt og lidelse. Den fremhever at flere land tillater dyr i bomberom, og at Norge skiller seg ut med sitt forbud.
2 måneder siden
Stortinget debatterer en naturmelding som møter sterk kritikk for å være utilstrekkelig for å bevare norsk natur. Regjeringens handlingsplan for natur får motstand fra flere partier, som mener den ikke oppfyller Norges internasjonale forpliktelser om vern av natur. Et sentralt stridspunkt er regjeringens avvisning av forslag om å kartlegge grå arealer, som er områder påvirket av mennesker. Dette forslaget har bred støtte fra både kommuner, næringsliv og andre partier, da det kan bidra til å redusere nedbygging av viktig natur. Regjeringen velger å samarbeide med Frp for å få flertall for sin politikk, istedenfor å søke en bredere koalisjon.
3 måneder siden
NVE har valgt å ikke realitetsbehandle vindkraftprosjektet Davvi i Finnmark, noe som har ført til sterk kritikk fra NHO. NHO mener at NVEs fremgangsmåte er rettsstridig og at søker blir satt i en umulig situasjon uten mulighet for å klage. Davvi-utbyggerne har klaget til Energidepartementet, som nå behandler saken. SV støtter NVEs beslutning og mener det er bra at det kontroversielle prosjektet er lagt bort. Samtidig er det økende frykt for kraftmangel i Nord-Norge, noe som skaper press for økt kraftutbygging. NHO frykter at denne saken kan skape presedens og skremme utenlandske investorer. Det er også diskusjon om gasskraftverk som et alternativ.
8 dager siden
Lars Monsen har foreslått å opprette en nasjonalpark i Davvi, Finnmark, for å forhindre vindkraftutbygging, og ønsker et totalt jaktforbud for å beskytte dyrelivet. Forslaget har utløst både støtte og motstand, spesielt fra reindriftssamer som er skeptiske og viser til tidligere konflikter med Monsen. Artikkelen kritiserer politikere for å unngå vanskelige debatter om vindkraft og den økende polariseringen i nord, og understreker at regjeringen må ta ansvar for å finne løsninger for å unngå splittelse i nordområdene.