Utelivsbransjen opplever et vanskelig 2024 med kraftig omsetningsfall etter en kort oppgang etter pandemien. Økte levekostnader og strammere økonomi fører til at folk bruker mindre penger ute, og mange drikker mer hjemme før de går ut.
Spesielt nattklubber og utesteder med et ungt klientell er hardt rammet. Tall fra Oslo viser en nedgang på 27 prosent for barer og 12 prosent for restauranter.
Bransjen håper på rentekutt fra Norges Bank for å bedre situasjonen, men frykter konkurs dersom utviklingen fortsetter. Noen steder klarer seg bedre, spesielt de som retter seg mot et eldre publikum eller nyter godt av økt turisme.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
Nordmenn viser tegn til økt økonomisk forsiktighet ved å nedbetale forbruksgjeld og redusere pengebruken. Tall fra Gjeldsregisteret viser en nedgang i kredittkortgjeld etter nyttår. Samtidig melder NHO Reiseliv at mange bedrifter opplever at gjestene bruker mindre penger, spesielt på alkohol og dessert, og at situasjonen beskrives som dårlig for mange utelivsbedrifter. Sjefanalytiker Morten Trasti i Intrum mener dette kan skyldes at folk er mer engstelige.
3 måneder siden
Flere selskaper som tilbyr bestillingsløsninger med QR-koder opplever økonomiske vanskeligheter. Selskapet Wink fra Verdal gikk konkurs lille julaften med en gjeld på rundt syv millioner kroner. Også Favrit, et større QR-selskap, sliter med et underskudd på 36 millioner kroner i 2023 og har redusert bemanningen betydelig. QR-bestilling fikk et oppsving under pandemien, men har siden opplevd en nedgang. Gründer Fredrik Larsen mener likevel at QR-bestilling i utelivet vil bestå, selv om han forventer tøffe år fremover.
4 måneder siden
Mange norske utesteder holder stengt på nyttårsaften, hovedsakelig på grunn av høye kostnader og lavt besøk i romjulen. Unntaket er steder som Kullt i Oslo, som arrangerer store fester. En trend viser at flere nordmenn går ut på byen på nyttårsaften, inspirert av kontinentale vaner. Dette er en endring fra tidligere, da hjemmefester var mer vanlig. I tillegg endres mattradisjonene, med kalkun som et populært alternativ. Restaurantbransjen i Oslo har opplevd nedgang i omsetning i 2024, men noen har hatt vekst gjennom turisme.
11 dager siden
Artikkelen omhandler et tregt marked for nye hytter, som skyldes storstilt utbygging under pandemien, stigende renter og høyere byggekostnader. Salget av brukthytter holder seg stabilt, men nyhyttemarkedet sliter. Hytteekspert Carl Christian Mathiesen fra Prognosesenteret mener dette kan bli normalen fremover. Eiendom Norge beskriver markedet som «fryktelig treigt» og peker på at høyere renter og økonomisk usikkerhet gjør at folk heller kjøper brukt. Flere konkurser i hyttebransjen er et resultat av mindre etterspørsel etter nye hytter.
3 måneder siden
Bygg- og anleggsbransjen opplever store utfordringer med over en fjerdedel av alle konkurser i 2024. Samtidig ser eiendoms- og bilbransjen en kraftig omsetningsøkning, mens arkitekt- og teknisk konsulentvirksomhet også opplever en økning i konkurser. Usikkerhet i økonomien og redusert investeringsvilje i boligprosjekter rammer byggebransjen hardt. Konkursene startet i oppføring av bygninger, men spredte seg til spesialisert bygge- og anleggsvirksomhet. Dette viser ringvirkningene av en bransje i vanskeligheter, og det forventes ingen rask bedring.
7 dager siden
Hyttemarkedet i Norge viser økt aktivitet, spesielt i salg av brukte fritidsboliger. Ifølge Finn Eiendom er det rekordhøyt antall hytter til salgs på FINN med 5476 annonser, og 15 prosent flere nye annonser i 2024 sammenlignet med samme periode i fjor. Eiendom Norge rapporterer at det ble solgt 6636 brukthytter i 2024, en økning på 20 prosent fra 2023, og markedet er tilbake på nivå med 2019. Til tross for usikkerhet i verdensøkonomien, frykter ikke norske husholdninger økonomisk nedgang. Samtidig sliter hyttebyggerne med høye kostnader og lav byggeaktivitet, noe som har ført til konkurser og utfordringer for kommuner som er avhengige av hytteturisme. Mange pensjonister selger hyttene sine på grunn av høye driftskostnader, spesielt strømpriser. En økende andel hytter kjøpes av utenlandske kjøpere, særlig svensker, delvis på grunn av svak krone. Hyttesalget har tre hektiske perioder i året, med påske som en av de viktigste.
3 måneder siden
Coctailbaren Poppy i Bjørvika stenger dørene etter kun ett års drift. Eierselskapet Poodle AS er slått konkurs. Bostyrer opplyser at de ansatte er informert om konkursen. Daglig leder og hovedeier, Kari Innerå, peker på høy inflasjon, høye renter og nedgang i barbransjen som årsaker til konkursen. Hun uttrykker likevel tilfredshet med konseptet og driften, men innrømmer at 2024 ble et vanskelig år for bransjen.
3 måneder siden
Konkurstallene i Norge har nådd nivåer fra før pandemien, med en markant økning i 2024. Totalt gikk 3954 bedrifter konkurs, en økning på fem prosent fra året før, og det høyeste antallet siden 2019. Desember alene hadde 328 konkurser, som resulterte i tap av over 1000 arbeidsplasser og 2,9 milliarder kroner i tapt omsetning. Flere store selskaper, som Agder Gruppen og Teknikmagasinet, har også gått konkurs. Byggebransjen er spesielt hardt rammet, med over 1000 konkurser. Økonomisk usikkerhet og høye kostnader har bidratt til den negative utviklingen, og det ventes at rentekutt kan gi en viss lettelse, men effekten vil trolig ta tid.
3 måneder siden
En medlemsundersøkelse fra NHO viser at hver femte bedrift forventer at 2025 blir et dårligere år enn 2024. Selv om det er en liten overvekt av optimister for hele 2025, er det en overvekt av pessimister for de neste seks månedene. Bedriftene opplever høy kostnadsvekst, svak etterspørsel og en usikker verdenssituasjon. Usikkerhet rundt etterspørsel, kostnader og rentenivå preger bedriftenes forventninger. Bygg- og anleggsbransjen er mest pessimistisk. Undersøkelsen ble gjennomført blant 2299 bedrifter i første uke etter nyttår.
3 måneder siden
Eksperter spår en kraftig boligprisvekst i 2025, etter at prisene steg mer enn forventet i 2024. Lav ledighet, bedre inntekter og forventninger om rentekutt er blant årsakene. Det forventes spesielt sterk vekst i Oslo, muligens med tosifrede prosentvise økninger. Redusert egenkapitalkrav for boliglån vil trolig ha begrenset effekt, da prisstigningen forventes å spise opp denne fordelen. Lav byggeaktivitet og begrenset tilbud av nye boliger bidrar også til å presse opp prisene i bruktboligmarkedet. Det uttrykkes bekymring for unge som vil inn på boligmarkedet, da prisveksten gjør det vanskeligere å komme inn uten hjelp fra foreldre.