Mange norske utesteder holder stengt på nyttårsaften, hovedsakelig på grunn av høye kostnader og lavt besøk i romjulen. Unntaket er steder som Kullt i Oslo, som arrangerer store fester.
En trend viser at flere nordmenn går ut på byen på nyttårsaften, inspirert av kontinentale vaner. Dette er en endring fra tidligere, da hjemmefester var mer vanlig.
I tillegg endres mattradisjonene, med kalkun som et populært alternativ. Restaurantbransjen i Oslo har opplevd nedgang i omsetning i 2024, men noen har hatt vekst gjennom turisme.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
Utelivsbransjen opplever et vanskelig 2024 med kraftig omsetningsfall etter en kort oppgang etter pandemien. Økte levekostnader og strammere økonomi fører til at folk bruker mindre penger ute, og mange drikker mer hjemme før de går ut. Spesielt nattklubber og utesteder med et ungt klientell er hardt rammet. Tall fra Oslo viser en nedgang på 27 prosent for barer og 12 prosent for restauranter. Bransjen håper på rentekutt fra Norges Bank for å bedre situasjonen, men frykter konkurs dersom utviklingen fortsetter. Noen steder klarer seg bedre, spesielt de som retter seg mot et eldre publikum eller nyter godt av økt turisme.
4 måneder siden
Til tross for svindyre priser, er lutefisk fortsatt en populær førjulstradisjon på restauranter i Oslo. Selv om få spiser lutefisk på selve julaften, strømmer folk til for å nyte retten i ukene før jul. Prisene har steget betydelig siden 2018, og en lutefiskmiddag koster nå over 700 kroner på de fleste restauranter. Likevel melder flere restauranter om rekordhøy etterspørsel og salg av lutefisk denne sesongen. Enkelte steder har allerede begynt å ta imot reservasjoner for neste år. Restauratører observerer også en endring i julebordskulturen, med mer fokus på mat og drikke og mindre fyll.
3 måneder siden
En fersk undersøkelse viser at et flertall av nordmenn ønsker et forbud mot privat fyrverkeri, så lenge kommunene arrangerer felles fyrverkeri. Mange byer har allerede innført restriksjoner eller forbud mot privat oppskyting, og flere steder arrangeres det felles fyrverkeri. Oslo skiller seg ut ved å droppe fellesfyrverkeri for femte år på rad, og satser i stedet på et laserlysshow fra Rådhuset. Dette er et forsøk på å unngå støy og forsøpling, samtidig som det gir en fin markering av det nye året. Lasershow er imidlertid dyrere enn fyrverkeri, og krever mer planlegging. Mens Oslo prøver noe nytt, holder andre byer fast ved tradisjonen, selv om noen har avlyst fellesfyrverkeri av økonomiske årsaker.
1 måned siden
Nordmenn viser tegn til økt økonomisk forsiktighet ved å nedbetale forbruksgjeld og redusere pengebruken. Tall fra Gjeldsregisteret viser en nedgang i kredittkortgjeld etter nyttår. Samtidig melder NHO Reiseliv at mange bedrifter opplever at gjestene bruker mindre penger, spesielt på alkohol og dessert, og at situasjonen beskrives som dårlig for mange utelivsbedrifter. Sjefanalytiker Morten Trasti i Intrum mener dette kan skyldes at folk er mer engstelige.
4 måneder siden
En undersøkelse fra Matprat viser at kalkun er den mest populære nyttårsretten, med en av tre som planlegger å spise det. Likevel er det mange som ikke har bestemt seg for menyen, med 27 prosent usikre. Pinnekjøtt er det nest mest populære valget med 12 prosent. Tradisjonene rundt nyttårsmiddagen er ikke like sterke som på julaften, noe som gir større frihet til å velge meny. Dette skyldes blant annet forskjeller i gjestesammensetning og selskapets ramme.
4 måneder siden
Oslo kommune markerer nyttårsaften med et offentlig lysshow på Rådhusplassen, etter fem års pause. Det borgerlige byrådet gjeninnfører markeringen, og erstatter tradisjonelt fyrverkeri med et mer miljøvennlig lysshow. Byrådsleder Lae Solberg mener dette er en god tradisjon som har vært savnet. Lysshowet koster 1,75 millioner kroner, pluss utgifter til sikkerhet. Det skal være like synlig som fyrverkeri, og mer støyfritt. Andre byer som Bergen, Trondheim og Stavanger har hatt fyrverkeri de siste årene, men Trondheim avlyser i år på grunn av budsjettkutt.
2 måneder siden
Norske skianlegg opplever økt popularitet, spesielt blant danske turister, på grunn av den svake norske kronen som gir økt kjøpekraft. Flere skisentre melder om stor vekst i besøkende sammenlignet med fjoråret, og mange er fullbooket. Prisene på skipass har økt med rundt ti prosent, noe skisenterne begrunner med økte driftskostnader. Likevel velger et flertall av nordmenn å tilbringe vinterferien hjemme, hovedsakelig på grunn av økonomiske bekymringer.
4 måneder siden
Oslo kommune markerer overgangen til det nye året med et lyd- og lysshow i stedet for tradisjonelt fyrverkeri. Dette er første gang et slikt show arrangeres i Oslo. Offentlig fyrverkeri har vært avlyst siden 2020 av smittevernhensyn og dyrevelferd. Kommunen ønsker en felles markering som er mer miljøvennlig og inkluderende. Lysshowet skal være synlig over store deler av byen, og folk oppfordres til å se det fra der de befinner seg. Showet koster 1.750.000 kroner og gjennomføres av Unique Pyrotechnic AS. Privat fyrverkeri er kun tillatt utenfor Ring 2 på nyttårsaften.
4 måneder siden
En stadig mindre andel av nordmenn besøker kirken på julaften, selv om det fortsatt er årets mest besøkte gudstjeneste. I fjor var det under 409 700 besøkende, en nedgang på 26,4 prosent fra ti år tidligere. Etter en nedgang under koronapandemien, ser man nå en økning i besøkstallene. Biskop Ole Kristian Bonden er optimistisk og tror folk har et behov for å komme sammen. Presten Marie Margrethe Lie Sperre opplever at kirkene fylles opp i desember, med julaften som høydepunkt, og mener det er en spesiell stemning i kirken denne dagen.
9 dager siden
Artikkelen utforsker endringer i norske påsketradisjoner over tid. Den ser en nedgang i kirkebesøk og skiturer, mens hyttebesøk har økt. Appelsin er fortsatt populært, men påskegodt har blitt en større del av feiringen. Historiker Geir Thomas Risåsen ved Norsk Folkemuseum kommenterer utviklingen, og fremhever at kommersialiseringen har overtatt mye av den opprinnelige roen og betydningen av høytiden.