En undersøkelse fra Matprat viser at kalkun er den mest populære nyttårsretten, med en av tre som planlegger å spise det. Likevel er det mange som ikke har bestemt seg for menyen, med 27 prosent usikre.
Pinnekjøtt er det nest mest populære valget med 12 prosent. Tradisjonene rundt nyttårsmiddagen er ikke like sterke som på julaften, noe som gir større frihet til å velge meny.
Dette skyldes blant annet forskjeller i gjestesammensetning og selskapets ramme.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
4 måneder siden
En ny undersøkelse fra Norstat viser at nordmenn, dansker og svensker har ulike preferanser når det gjelder hva de setter mest pris på i julen. Nordmenn foretrekker julemiddagen som høydepunktet, med 52% oppslutning, mens danskene setter kos og hygge innendørs høyest, med 70% enighet. Svenskene prioriterer juletradisjoner som det viktigste. Undersøkelsen viser også at det er delte meninger blant folk i Trondheim om hva som er viktigst i julen, med preferanser som varierer fra ferie til julemat og tradisjoner.
4 måneder siden
Mange norske utesteder holder stengt på nyttårsaften, hovedsakelig på grunn av høye kostnader og lavt besøk i romjulen. Unntaket er steder som Kullt i Oslo, som arrangerer store fester. En trend viser at flere nordmenn går ut på byen på nyttårsaften, inspirert av kontinentale vaner. Dette er en endring fra tidligere, da hjemmefester var mer vanlig. I tillegg endres mattradisjonene, med kalkun som et populært alternativ. Restaurantbransjen i Oslo har opplevd nedgang i omsetning i 2024, men noen har hatt vekst gjennom turisme.
4 måneder siden
Artikkelen omhandler hvordan deltakerne i «Hver gang vi møtes» feirer jul i 2024. Jonas Benyoub kombinerer sin marokkanske og norske bakgrunn med både couscous og pinnekjøtt. Stein Torleif Bjella holder fast ved tradisjonene med juletrehogst og ribbemiddag. Thomas Dybdahl feirer med pinnekjøtt hjemme, mens Ina Wroldsen tar en utradisjonell vri med julefeiring på pub i London. Carola reiser til Sør-Afrika, mens Astrid Smeplass og Kjartan Lauritzen foretrekker tradisjonell feiring hjemme med familien. De ulike artistene deler sine personlige juletradisjoner og refleksjoner rundt høytiden.
4 måneder siden
En undersøkelse utført av Opinion for Virke viser at omtrent 30 prosent av nordmenn planlegger å reise bort i juleferien, noe som er litt lavere enn tidligere år. De fleste nordmenn foretrekker å feire jul hjemme. Av de som reiser bort i Norge, skal 36 prosent besøke familie og venner, mens 18 prosent skal på privat hytte. 16 prosent planlegger utenlandsreise. Undersøkelsen er basert på et landsrepresentativt utvalg av 2000 personer over 18 år.
4 måneder siden
Til tross for svindyre priser, er lutefisk fortsatt en populær førjulstradisjon på restauranter i Oslo. Selv om få spiser lutefisk på selve julaften, strømmer folk til for å nyte retten i ukene før jul. Prisene har steget betydelig siden 2018, og en lutefiskmiddag koster nå over 700 kroner på de fleste restauranter. Likevel melder flere restauranter om rekordhøy etterspørsel og salg av lutefisk denne sesongen. Enkelte steder har allerede begynt å ta imot reservasjoner for neste år. Restauratører observerer også en endring i julebordskulturen, med mer fokus på mat og drikke og mindre fyll.
3 måneder siden
En ny undersøkelse viser at nordmenns nyttårsforsetter for 2025 i hovedsak dreier seg om helse. De mest populære forsettene er å trene mer, gå ned i vekt og spise sunnere. Undersøkelsen, som omfatter 1000 nordmenn, viser at 48 prosent ønsker å trene mer, 45 prosent vil ned i vekt, og 38 prosent vil spise sunnere. En forsker påpeker at vektnedgang kan være vanskelig, og anbefaler heller å fokusere på å holde vekten stabil. Han råder også folk til å samarbeide med andre for å oppnå sine mål, samt å spise mer grønnsaker og mindre ultraprosessert mat.
4 måneder siden
En ny undersøkelse viser at Grandiosa er populært i julen, med nesten en fjerdedel av befolkningen som spiser det. Salget øker med 20 prosent i denne perioden, og Coop Prix forventer rekord med et tilbud på 30 kroner. Grandiosa er en lokkevare som varierer i pris, og ernæringsfysiologer påpeker at pris påvirker folks matvalg. Coop forsvarer sine tilbud med at de også har kampanjer på sunnere alternativer, og hevder å ta samfunnsansvar.
4 måneder siden
Artikkelen utforsker hvordan flere kjendiser feirer lille julaften. Vendela Kirsebom foretrekker denne dagen fremfor selve julaften, med mindre stress og god mat. Marte Bratberg har en familietradisjon med å finne juletre i skogen. Mayoo Indiran feirer med julemat hos moren og skal jobbe i barnevernet. Stina Bakken ser «Grevinnen og hovmesteren» og har innført julepysj. Jon Niklas Rønning ser «Hjelp, det er juleferie» og hører på juleradio. Alexander Rybak restituerer etter juleturnéen. Karianne Vilde Spetalen feirer på hytta med familien.
4 måneder siden
Artikkelen utforsker hvordan nordmenn pynter til jul gjennom tre ulike personligheter. Hege Jenvnaker-Øvstetun, også kalt «Nissemor», pynter tidlig med rødt, rustikt og mye lys. Kunsthistoriker Geir Thomas Risåsen holder seg til tradisjoner og pynter sent med oransje elementer. Interiørekspert Tone Kroken følger ingen regler og oppfordrer til personlig pynting. Artikkelen fremhever også en trend der grønne kranser erstatter hvite papirstjerner. De tre er uenige om når julepynten skal opp og ned, men er enige om at julepynt gjør dem lykkelige.
4 måneder siden
En fersk undersøkelse viser at de fleste nordmenn hevder å ikke spise Grandiosa i julen, men salgstallene forteller en annen historie. Coop har hatt stor suksess med kampanjer der Grandiosa selges til redusert pris, og salget øker betydelig i førjulstiden. Til tross for at mange sier de ikke spiser pizzaen i julen, selges det store mengder, spesielt i forbindelse med kampanjer. Historiske data viser en økning i salget på rundt 20 prosent i juletiden, noe som tyder på at mange foretrekker raske og praktiske måltider i den travle førjulstiden.