Ola Borten Moe kritiserer i en podkast Tysklands energipolitikk, spesielt nedleggelsen av kjernekraftverk og manglende oppdeling i prisområder. Han mener Tyskland har ødelagt sitt energisystem med subsidier, noe som har ført til lavere forsyningssikkerhet og høyere priser.
Borten Moe understreker at Norge er avhengig av utenlandskabler for forsyningssikkerhet, men mener situasjonen har endret seg med de siste kablene. Han beskriver Tyskland som en 'gærning' i energipolitikken, og mener dette påvirker Norge negativt.
Han argumenterer for at forutsetningene for kablene var annerledes da de ble planlagt, og at Tyskland ikke lenger er en rasjonell aktør.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
4 måneder siden
Frp-politiker Marius Nilsen kritiserer Tysklands energipolitikk og mener den har ført til energikrise i Europa. Han mener at Tyskland har satset for mye på uregulerbar sol- og vindkraft, og at dette har skadet det nordiske energisystemet. Nilsen argumenterer for at gasskraft, kjernekraft og vannkraft er nødvendige for å sikre en stabil energiforsyning. Han er også svært kritisk til EUs klimapolitikk, som han mener er urealistisk og skadelig for europeisk industri. Nilsen mener EU fokuserer på symbolpolitikk som korker på flasker, i stedet for å ta tak i de reelle problemene.
3 måneder siden
Tidligere statsråd Ketil Solvik-Olsen (Frp) mener Statnett skapte strømpriskrisen ved å etablere strømkabler til Tyskland og Storbritannia. Han kritiserer energiminister Terje Aasland (Ap) for ikke å ha reforhandlet avtalene, til tross for endrede forutsetninger i Tyskland. Aasland avviser kritikken og påpeker at Solvik-Olsen selv var med på å godkjenne kablene. Statnett hevder deres analyser var gode, men understreker usikkerheten i kraftmarkedet. Solvik-Olsen kritiserer også regjeringens strømstøtte, mens Aasland forsvarer den og hevder de har ryddet opp etter tidligere regjeringer.
4 måneder siden
Artikkelen kritiserer norsk energipolitikk siden 2007, og hevder at den har ført til en strømpriskrise. Forfatteren argumenterer for at energiloven av 1991 la grunnlaget for en markedsorientert kraftsektor, og at politikere senere har prioritert statens interesser og Europas behov fremfor det norske folk. Dette har resultert i høye strømpriser og en urettferdig situasjon. Artikkelen peker på at Norges rolle som Europas batteri og satsing på utenlandskabler har bidratt til problemet. Forfatteren etterlyser en ny energipolitikk som prioriterer norske interesser, med full kompensasjon for høye strømpriser og en vurdering av 4. generasjons kjernekraft.
2 måneder siden
Eivind Reiten, en av arkitektene bak Energiloven, kommenterer Senterpartiets utgang fra regjeringen og den påfølgende kraftdebatten. Han mener at snakk om å kutte strømkablene er useriøst, men understreker behovet for å reforhandle avtaler ved fornyelse. Reiten er bekymret for hvordan svingende europeiske kraftpriser påvirker norske husholdninger og etterlyser tiltak for å stabilisere strømprisene. Han kritiserer også den generøse strømstøtten og savner fokus på ENØK. Reiten tror Norge kan dra nytte av kablene i fremtiden på grunn av økt fornybar kraftproduksjon i Europa.
2 måneder siden
Artikkelen hevder at Europas energipolitikk har gjort Kina til en dominerende aktør innen grønn teknologi. Kinas strategiske overproduksjon og statsstøtte destabiliserer markedene. EU har pådratt seg store kostnader med liten effekt på klimagassutslipp, og Tysklands Energiewende fremheves som et eksempel på feilslått politikk. Norge gjentar EUs feil ved å satse på elektrifisering uten å sikre tilstrekkelig kraftproduksjon, noe som kan føre til en negativ energibalanse. Artikkelen argumenterer for at kjernekraft er nødvendig for å møte Norges fremtidige energibehov og kritiserer dagens energidebatt for å være mangelfull og basert på feilaktige premisser.
4 måneder siden
Norges og Sveriges energiminstere er frustrerte over de høye strømprisene som følge av Tysklands strømmarkedspolitikk. Tyskland har ikke delt inn landet i ulike prisområder, noe som fører til at høye priser i sør smitter til Norge og Sverige. Sverige har avvist en ny kraftkabel til Tyskland, og Norge vurderer å ikke fornye kabler til Danmark. Norges energiminister understreker at Norge selv bestemmer over sine kraftkabler, men anerkjenner det gode samarbeidet med Sverige. Begge landene er enige om at Tyskland burde dele landet inn i flere prisområder for å redusere strømprisene.
4 måneder siden
Artikkelen argumenterer mot å kutte strømkabler til utlandet, og hevder at dette vil føre til mer ustabile priser og økt sårbarhet. Den kritiserer regjeringen for manglende tiltak for å redusere strømforbruket og for en strømstøtteordning som favoriserer de med høyest forbruk. Artikkelen fremhever behovet for å bygge ut mer fornybar energi og redusere strømforbruket. Den nevner også at regjeringen prioriterer oljeindustrien fremfor fornybar energi. MDG foreslår en mer rettferdig strømstøtte der alle får lik sum, som vil gi insentiv til å redusere forbruket.
4 måneder siden
Artikkelen omhandler de rekordhøye strømprisene i Sør-Norge, som nådde 6,29 kr/kWh. Det hevdes at dette er et resultat av en bevisst politikk fra både nåværende og tidligere regjeringer, som har koblet Norge til det europeiske energimarkedet via eksportkabler. Dette fører til at norske strømpriser påvirkes av forhold i Europa. Artikkelen kritiserer politikernes manglende ansvar og foreslår at Norge bør ta tilbake kontrollen over egne energiressurser ved å melde seg ut av ACER og EØS, regulere strømeksporten, sette makspriser og stoppe elektrifisering av sokkelen. Det foreslås en makspris på 35 øre/kWh for basisforbruk.
4 måneder siden
Sveriges energiminister Ebba Busch nekter å bygge en ny strømkabel til Tyskland før landet får orden på sitt eget strømsystem. Busch kritiserer Tysklands nedleggelse av atomkraft og påpeker at det skaper avhengighet av import. Høye strømpriser i Sør-Norge skyldes økt eksport, og bedrifter betaler svært høye priser. Samtidig tjener staten stort på krafteksport. Lokalpolitikere i Agder krever tiltak for å utjevne prisforskjeller før de godkjenner nye kabler til Danmark, og ønsker å ta et «balletak» på krafteksportørene. De mener staten må dele gevinsten med forbrukere og bedrifter.
2 måneder siden
Tidligere Sp-leder og nåværende leder av Fornybar Norge, Åslaug Haga, uttaler i en podkast at strømkablene er en velsignelse for Norge. Hun argumenterer for at Norge bør fokusere på å produsere mer grønn energi og utnytte strømmen smartere, og kritiserer bruken av vannkraft til oppvarming som sløsing. Haga distanserer seg fra Senterpartiets nåværende politikk og uttrykker usikkerhet rundt sitt eget medlemskap i partiet.