Rødt står overfor et oppgjør på sitt kommende landsmøte, der Mari Rise Knutsen utfordrer den sittende partisekretæren, Reidar Strisland.
Bakgrunnen er en bekymring for at partiet har fjernet seg fra sine røtter i aktivisme og lokalt engasjement, og at for mye makt er konsentrert i ledelsen etter stortingsvalget i 2021.
Mens valgkomiteen opprinnelig innstilte Strisland for gjenvalg, har Knutsens kandidatur åpnet for en kamp om toppvervet og utfordrer den etablerte ledelsen.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
Flere Rødt-politikere har signalisert at de vil forsøke å erstatte partisekretær Reidar Strisland under landsmøtet. Partiets valgkomité har foreslått Strisland for en ny periode, men det er ventet at Mari Rise Knutsen fra Oslo vil bli foreslått som motkandidat. Knutsen har bekreftet at hun er klar til å kjempe om toppvervet, og understreker sin erfaring fra lokallagsarbeid og som folkevalgt.
2 måneder siden
Rødts partileder Marie Sneve Martinussen vil på landsmøtet tale om viktigheten av å opprettholde velferden i distriktene, med Andørja som et eksempel på steder som «forvitrer». Hun kritiserer nedleggelsen av skoler og sykehjem, og vil styrke kommuneøkonomien. Partiet skal også diskutere havvind og forsvarspolitikk. Martinussen avviser at Rødt har beveget seg mot høyre, og landsmøtet vil trolig vedta mindre skjermbruk i skolen og diskutere skolestart for 7-åringer. Hun ønsker å flytte tilbake til Nord-Norge, men fortsetter som partileder for å styrke Rødts posisjon.
2 måneder siden
Deler av Rødts grasrot krever at partiet trekker seg fra forsvarsavtalen som ble inngått i Stortinget i fjor. Kritikere mener avtalen knytter Norge for tett opp mot Nato og USA, og strider mot partiets grunnleggende motstand mot Nato. Joakim Møllersen fra Rødts sentralstyre omtaler situasjonen som et opprør før helgens landsmøte. Mimir Kristiansson, som leder arbeidet med Rødts politikk, avviser kritikken og mener avtalen er i tråd med partiets program om et sterkt nasjonalt forsvar for å redusere avhengigheten av Nato og USA. Forslaget om å trekke seg fra avtalen skal behandles på landsmøtet.
2 måneder siden
Raudt opplever intern uenighet angående forsvarsforliket partiet inngikk i fjor, der alle partiene ble enige om å ruste opp Forsvaret med 611 milliarder kroner over de neste 12 årene. Kritikere i partiet mener avtalen binder Norge for tett til NATO og USA, og ønsker at Raudt skal trekke sin støtte til forliket. Samtidig er det intern kamp om hvem som skal bli ny partisekretær, der en kandidat fra grasrota utfordrer valgkomiteens innstilling. Landsmøtet i helgen ventes å bli en arena for heftig debatt om begge saker, samtidig som partiet har ambisjoner om å oppnå åtte prosent ved stortingsvalget.
2 måneder siden
Sissel Skoghaug fra Fagforbundet utfordrer Jørn Eggum fra Fellesforbundet i kampen om å bli LOs neste leder. Den sittende lederen, Peggy Hessen Følsvik, har varslet at hun ikke tar gjenvalg. Tradisjonelt går ledervervet på omgang mellom offentlig og privat sektor. Eggum har blitt sett på som en favoritt, men er kontroversiell på grunn av sin kritikk av Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre. Valgkomiteen, ledet av Mette Nord, vil nå vurdere begge kandidatene før LO-kongressen i mai.
3 måneder siden
Tre profilerte Arbeiderparti-politikere, Raymond Johansen, Ingvild Kjerkol og Terje Aasland, har meddelt at de ikke stiller til gjenvalg til partiets sentralstyre. Dette skjer samtidig som partisekretær Kjersti Stenseng går av. Det er knyttet stor spenning til det kommende sentralstyremøtet, der en ny valgkomité skal foreslås. Det er også usikkerhet rundt partileder Jonas Gahr Støres posisjon, med flere sentrale Ap-folk som ønsker utskifting. Samtidig er det sterke krefter som mener det er feil å bytte partileder så kort tid før valget. Flere andre profilerte politikere, som Marte Mjøs Persen og Mette Nord, er også ferdige i sine verv.
4 dager siden
Kristelig Folkeparti (KrF) står overfor utfordringer før valgkampen, preget av økt konfliktnivå i verdipolitikken og et uklart fiendebilde. Partiet har blitt tydeligere på temaer som kjønn, seksualitet og familiepolitikk, men dette har skapt splittelse og gjort det vanskeligere å tiltrekke seg bredere velgergrupper. KrF har hatt en jevn nedgang i oppslutning og medlemsmasse over tid, og er i dag mer regionalt enn nasjonalt forankret. Den nye ledelsen under Dag Inge Ulstein forsøker å balansere mellom tydelig verdimønstring og å unngå å bli oppfattet som en kulturkrig. Familiepolitikken er sentral i partiets strategi for å utvide velgergrunnlaget, men det er usikkert om dette vil snu nedgangen. KrF må ta klare valg og stå samlet for å lykkes i valgkampen.
1 måned siden
Høyre står overfor et kampvalg om en plass i partiledelsen, der Odd Emil Ingebrigtsen og Peter Frølich begge ønsker å bli en del av Erna Solbergs team. Valgkomiteen foreslår gjenvalg av Solberg og hennes nestledere, samt Ine Eriksen Søreide til en ledig plass i arbeidsutvalget. Et mindretall i komiteen støtter Frølich, noe som fører til en kampvotering på landsmøtet. Ingebrigtsen fremhever sin erfaring fra kommune-Norge og næringslivet, mens Frølich vektlegger viktigheten av å styrke Norges beredskap i en urolig verden. Begge kandidatene beskriver konkurransen som vennskapelig og uttrykker respekt for hverandres kvalifikasjoner.
2 måneder siden
Rødt-leder Marie Sneve Martinussen tar til orde for å redusere politikerlønninger og særprivilegier, og retter kritikk mot Frp for å opprettholde disse ordningene. Martinussen ønsker å kutte i godtgjørelser ved sykefravær og etterlønnsordninger for stortingsrepresentanter, med mål om å harmonisere regelverket med vanlige folks vilkår. Frp-nestleder Hans Andreas Limi avviser kritikken og omtaler Rødts forslag som useriøst. Rødts landsmøte inkluderer også debatter om forsvarspolitikk og valg av partisekretær.
3 måneder siden
Arbeiderpartiets sentralstyre har utnevnt en valgkomité ledet av LO-leder Peggy Hessen Følsvik. Komiteen skal foreslå ny partiledelse og sentralstyre. Det pågår en intern debatt om partileder Jonas Gahr Støres posisjon, med flere sentrale politikere som ønsker et lederskifte på grunn av svake meningsmålinger. Samtidig har Støres nestledere, Jan Christian Vestre og Tonje Brenna, uttrykt støtte til Støre, men signaliserer også at de er beredt til å stille som lederkandidater. Flere profiler i partiet, inkludert partisekretær Kjersti Stenseng, ønsker ikke gjenvalg, noe som åpner for store endringer i sentralstyret.