I sin nyeste roman vender Elizabeth Strout tilbake til kjente temaer som kjærlighet og lidelse, og lar karakterer fra tidligere bøker dukke opp. Handlingen er lagt til en småby på den amerikanske østkysten, der Bob Burgess står sentralt.
Strout utforsker mellommenneskelige relasjoner gjennom små fortellinger og realistiske dialoger. Denne gangen introduserer hun også et mordmysterium.
Anmelderen roser Strouts evne til å skildre vanlige mennesker og lokalsamfunn, men mener at romanen tidvis blir for terapeutisk og overtydelig i sine budskap om viktigheten av å fortelle hverandres historier.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
Erik Eikehaugs tredje roman, «Alle elsker Kari», introduserer Kari Brattsjå, en sufflør i midten av tredveårene som navigerer kjærlighet og livets utfordringer. Etter et brudd og en tvungen flytting, engasjerer Kari seg i nye relasjoner og utfordringer. Hun jobber med en avdanket skuespiller for å lære inn replikker og tar seg av en deprimert forfatter. Anmelderen finner romanen ujevn, men underholdende, og fremhever bruken av populærkulturelle referanser og Tor Ulvens tekster som et originalt grep.
1 måned siden
Forfatter Ellen Sofie Lauritzen deler sine leseopplevelser og tanker om litteratur. Hun forteller om bøker hun leser for tiden, som «Haralds mamma» og Elizabeth Strout, og reflekterer over verk som har gjort inntrykk, som Nabokovs «Lolita». Lauritzen avslører også at hun som tenåring smugleste «Kvinne, kjenn din kropp» og ble skremt. Hun fremhever Philip Roths karakterer og avslører hvilken romankarakter hun kunne tenke seg å ligge med.
5 dager siden
Rune Christiansens nye roman «Tragedie under drivende skyer» kombinerer vemod og ensomhet med en lekende bruk av kjente krimklisjeer. Handlingen følger Kerstin, en ung kvinne som reiser til et gammelt pensjonat på en forblåst kyst i Frankrike for å skrive, samtidig som hun bearbeider tapet av sin far. Romanen skildrer en mystisk hendelse med en ung gutts død og en forsvunnet notatbok, og skaper en atmosfære preget av eksistensiell undring og sanselig språk. Christiansen flettes sammen fortid og nåtid, og lar spørsmålene stå ubesvart, noe som understreker menneskets søken etter mening i det flyktige. Boken er preget av et poetisk og drømmeaktig språk, og regnes som litteratur av høy kvalitet.
2 måneder siden
Elif Shafaks roman «Det er elver på himmelen» er en storslagen fortelling som spenner over tid og rom. Den knytter sammen karakterene Arthur, Narin og Zaleekhah gjennom en vanndråpe. Romanen tar opp dagsaktuelle temaer som miljøødeleggelser og folkemord, samtidig som den gir innsikt i historiske hendelser og jesidienes kultur. Shafaks grundige research og forførende fortellerstil gjør romanen både underholdende og lærerik, og den beskrives som en krysning mellom Maja Lunde, Charles Dickens og Orhan Pamuk. Boken inneholder også illustrasjoner som understreker viktigheten av historie- og kunnskapsformidling.
3 måneder siden
Clare Leslie Halls roman «Når jorden brister» lanseres i Norge før Storbritannia, og er en av vårens store romantiske satsinger. Boken, som er solgt til 31 land og har filmrettighetene kjøpt av Reese Witherspoons selskap, foregår i England på 1950- og 60-tallet. Hovedpersonen Beth lever et tilsynelatende idyllisk liv på en sauegård, men idyllen trues når hennes ungdomskjæreste Gabriel dukker opp. Boken beskrives som en blanding av romantikk og psykologisk thriller, med snikende uhygge og spenninger mellom karakterene. Selv om boken har feministiske undertoner og skildrer livet på landet godt, kritiseres den for å ha noen klisjeer og overtydelig symbolikk. Likevel er den godt skrevet med flere sterke scener, men berører ikke leseren fullt ut før mot slutten.
3 måneder siden
Johan B. Mjønes' roman «Spuria» følger 87 år gamle Kristin Krogstad som etter sin manns død leter etter sønnen hun måtte gi fra seg som 15-åring på 1950-tallet. Romanen veksler mellom Kristins nåtid og minner fra fortiden, og skildrer de vanskelige forholdene for ugifte mødre og deres barn. Gjennom en veksling mellom nåtid og fortid, og med en stream-of-consciousness teknikk, får leseren innblikk i Kristins tanker og følelser. Boken tar opp temaer som hemmelighold, adopsjon og jakten på identitet, og viser hvordan fortiden påvirker nåtiden. Romanen er en velskrevet og viktig fortelling om innenlandsadopsjon og stempling av mødre og barn som uekte.
3 måneder siden
Tina Harnesks roman «Folk som sår i snø» utforsker samisk kultur og historie, med et bakteppe av tvangsflytting av samer i Nord-Sverige. Boken hyller den muntlige fortellertradisjonen gjennom historien om det eldre ekteparet Máriddja og Biera, som har opplevd tvangsflytting og tap. En sentral myte om en háldijente speiler handlingen i nåtidsplanet, der de eldre sliter med å tilpasse seg moderne teknologi. Samtidig introduseres et ungt legepar som flytter til bygda, og deres veier krysses med de eldre. Romanen veksler mellom humor og alvor, og gir et innblikk i samisk kultur og utfordringer.
3 måneder siden
Jo Nesbøs nye krimroman «Minnesota» følger Holger Rudi som i 2022 reiser til Minneapolis for å undersøke omstendighetene rundt fetterens død i 2016. Handlingen utspiller seg i et USA preget av politisk splittelse og sosiale problemer. Leseren blir introdusert for den hardkokte politimannen Bob Oz, som sammen med andre karakterer, blir involvert i jakten på det tidligere gjengmedlemmet Tomas Gomez. Nesbø benytter seg av kjente krimklisjeer, men utforsker også temaer som våpenlobbyen og vold. Boken beskrives som spennende, men også som sentimental og pratsom.
1 måned siden
Eva Fretheims «Papirdukkene» anmeldes som en spennende og engasjerende krimroman som får terningkast 5. Boken omhandler drapet på kunstneren Alva Olsen i en tilsynelatende fredelig bygd på Østlandet. Politietterforsker Vigdis Malmstrøm og hennes team etterforsker saken, og de oppdager raskt at svaret ligger begravet i fortiden. Leseren tas med tilbake til 1980-tallet og får innblikk i hendelser som har formet Alvas liv. Fortellerperspektivet skifter mellom ulike karakterer, noe som bidrar til å villede og forvirre leseren. Anmelderen fremhever forfatterens evne til å skape komplekse karakterer og relasjoner, og beskriver boken som vanskelig å legge fra seg.
3 måneder siden
Vidar Sundstøls roman «Og likevel finnes du» er en kort og ettertenksom tekst som utforsker temaer som tap, tid og eksistensielle spørsmål. Boken handler om en forfatter som føler seg mislykket, og som reflekterer over det som gikk tapt, inkludert et ufødt barn. Teksten inneholder vakre naturskildringer og referanser til filosofi og kunst. Boken mangler en tydelig handling og kan oppfattes som en blanding av roman og essay. Anmelderen savner en tydeligere jeg-forteller og et klarere grep om hva forfatteren vil formidle, men anerkjenner at boken etterlater sterke bilder hos leseren.