Marita, en utviklingshemmet kvinne i rullestol, rømte fra leiligheten sin og kjørte mot en trafikkert vei. Dette skjedde mens en av hennes to assistenter var borte for å hente en kollega.
Foreldrene stiller spørsmål ved om datteren får den helsehjelpen hun har krav på, og om bemanningen er som avtalt med det private selskapet Ecura. Herøy kommune betaler 10,2 millioner kroner i året for at Marita skal ha to assistenter, men familien mener at dette ikke alltid er tilfelle.
Ecura hevder de leverer de tjenestene brukerne skal ha og trenger, og at bemanningen er som avtalt. Kommunen skal nå følge opp hendelsen og klagen fra Maritas far.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
4 måneder siden
Herøy kommune har utsatt flyttingen av utviklingshemmede Marita til Ålesund, etter at VG har avdekket at flyttingen er basert på en lovparagraf som ikke er ment for flytting. Kommunedirektøren ønsker nå å undersøke muligheten for at Marita kan flytte tilbake til Herøy. For å få til dette, vil kommunen utlyse et anbud der tjenesteleverandører kan konkurrere om å tilby tjenester til Marita, men trenger samtykke fra verge og pårørende. Familien er åpen for dialog om dette, men ønsker en garanti for at Marita får flytte hjem. Statens helsetilsyn har gått inn i saken og bedt om svar fra to statsforvaltere etter VGs avsløringer.
2 måneder siden
Helsetilsynet undersøker vedtaket om å flytte utviklingshemmede Marita til Ålesund, samtidig som Herøy kommune planlegger å avslutte tjenestene i hennes nåværende hjem, noe som forutsetter at hun flyttes. Familien og deres advokat kritiserer kommunen for å forsere flyttingen før Helsetilsynet har tatt en avgjørelse. Helsetilsynet vurderer å omgjøre vedtaket og vil vurdere å utsette iverksettelsen. Statsforvalteren støtter kommunens beslutning, men Helsetilsynet vil overstyre deres vurdering. Saken omhandler også spørsmål rundt fjerning av Maritas bror som verge, samtykkekompetanse og taushetsplikt.
4 måneder siden
Helsedirektoratet har startet en gransking etter at VG avdekket betydelige kostnadsøkninger og mulig lovbrudd i forbindelse med flytting av personer med funksjonsnedsettelser. I Herøy kommune økte kostnadene for Marita fra 300.000 til 850.000 kroner i måneden etter flytting til en privat leverandør, uten at nødvendige vedtak ble fattet. Siljan kommune står overfor lignende anklager etter at Anita Holt ble flyttet uten foreldrenes samtykke, og kostnadene for hennes tjenester økte betydelig. Helsetilsynet har varslet en nasjonal gjennomgang av slike saker, og Helsedirektoratet vurderer å kreve tilbakebetaling av statlige refusjoner fra kommunene. Kommunene har erkjent feil, men peker på utfordringer med pårørende og leverandører.
1 måned siden
Statens helsetilsyn har opphevet Herøy kommunes vedtak om å flytte Marita Hjelmeseth, en 32 år gammel kvinne, for tredje gang på fire år. Vedtaket ble opphevet fordi kommunen ikke hadde undersøkt godt nok om Marita kunne bo på hjemstedet sitt, nær sin familie. Helsetilsynet kritiserer kommunen for manglende utredning og vektlegger Maritas ønske om å bo i Herøy, i tråd med FN-konvensjonen om rettighetene til personer med nedsatt funksjonsevne. Helsetilsynet mener også at feil lovparagraf er brukt i saken. Avgjørelsen er viktig for lignende saker i hele landet, og Anita-saken fra Siljan venter fortsatt på avklaring.
1 måned siden
Helsedirektoratet har gjennomført tilsyn i Herøy og Siljan kommune etter medieomtale om mangelfulle vedtak og økte kostnader knyttet til tjenester for utviklingshemmede. Tilsynet avdekket ingen grunn til å kreve tilbakebetaling av utbetalte refusjoner, til tross for mangler i vedtakspraksisen. Helsetilsynet vurderer fortsatt gyldigheten av et flyttevedtak for Anita fra Siljan. Maritas situasjon er fortsatt uavklart, og kommunen jobber med å finne en løsning i samarbeid med hennes verge og pårørende. Helsedirektoratet understreker at ansvaret for å fatte vedtak om tjenester ligger hos kommunene.
2 måneder siden
Statsforvalteren i Møre og Romsdal har fratatt Kim Alexander Hjelmeseth vergemålet for sin søster Marita, etter at han forsøkte å gi pressen innsyn i dokumenter knyttet til hennes flytting. Hjelmeseth ønsket å belyse saken der Marita ble flyttet 45 mil fra sin familie, en sak VG har avdekket brukte feil lovhjemmel. Statsforvalterens avgjørelse kritiseres av jusprofessorer for å være en feilaktig lovtolkning som begrenser rettighetene til personer med nedsatt funksjonsevne. En fersk legevurdering konkluderer med at Marita er samtykkekompetent, men Statsforvalteren vil ikke kommentere betydningen dette har for et tidligere vedtak om flytting.
2 måneder siden
Marit Annie Hågensen (78) ble liggende et halvt døgn på badegulvet med brukket skulder etter et fall under en storm. Trygghetsalarmen fungerte ikke på grunn av strømbrudd og manglende mobildekning. Hennes demente ektemann hørte heller ikke hennes rop om hjelp. Sønnen fant henne tilfeldigvis og fikk henne til sykehus, der det ble konstatert stressutløst hjertesvikt. Hendelsen har ført til sterk kritikk av Flatanger kommunes beredskap, som ikke hadde tilsyn med innbyggere med trygghetsalarm under stormen. Kommunen erkjenner mangler i beredskapsplanen og vil forbedre kartleggingen av sårbare innbyggere. Leverandøren av trygghetsalarmen beklager hendelsen og forklarer at en systemfeil hindret varsling om driftsstans.
3 måneder siden
Helsetilsynet gransker Statsforvalterens håndtering av Maritas flytting etter avsløringer i VG. En e-post viser at Helsetilsynet hadde kontakt med Statsforvalteren før saken ble offentlig kjent, noe som får Maritas advokat til å stille spørsmål ved Helsetilsynets upartiskhet. Advokaten mener kontakten viser at saken allerede var drøftet, og at Helsetilsynet dermed kan være inhabile. Helsetilsynet avviser dette og sier de ikke var kjent med at Statsforvalteren fattet vedtak samme dag som de hadde kontakt. En jusprofessor mener det ikke foreligger inhabilitet, men forstår reaksjoner på rolleblandingen. Helsetilsynet har invitert familien til å uttale seg om saken.
1 måned siden
Helsetilsynet har opphevet vedtaket om å flytte Marita Hjelmeseth fra Herøy, etter at Statsforvalteren i Møre og Romsdal godkjente kommunens flytteplaner. Kritikken retter seg mot Statsforvalteren, som anklages for å ha sviktet sin kontrollfunksjon og for feil lovanvendelse. Maritas advokat og en jusprofessor sår tvil om Statsforvalterens habilitet og kompetanse. Kommunen opplyser at de vil utarbeide et nytt vedtak i saken. Helseministeren understreker at tilsynsmyndighetene må fungere effektivt for å stoppe ulovlige vedtak.
3 måneder siden
Maria Torkildsen mottok en regning på nesten 40.000 kroner fra Alver kommune for sin avdøde samboers sykehjemsophold. Hun og datteren klaget på beløpet, men opplevde lang ventetid og manglende kommunikasjon fra kommunen. Saken skapte usikkerhet og bekymring for Torkildsen, som er minstepensjonist. Kommunen bekreftet senere at kravet var rettmessig, men valgte å avskrive det da det ikke var nok midler i boet. Familien er fornøyd med utfallet, men stiller spørsmål ved prosessen. De har ikke mottatt skriftlig bekreftelse på at kravet er frafalt.