Denne uken anmeldes to svært forskjellige bøker: Kathinka Steenstrups «Hjerteråte», en humoristisk roman om dating på Tinder, og Geir Jacobsens «Fußball's Coming Home», et tilbakeblikk på fotball-EM. «Hjerteråte» skildrer vanskelig kjærlighet og utfordringene ved å være alene, med en lett og underholdende stil.
«Fußball's Coming Home» gir et innblikk i mesterskapet gjennom møter med mennesker fra ulike land, og gjør det spilte mesterskapet interessant.
Begge bøkene får gode anmeldelser, med terningkast 5 for «Hjerteråte» og 4 for «Fußball's Coming Home».
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
24 dager siden
Nettavisens anmeldere har vurdert to bøker denne uken og begge får terningkast 6. Pascal Engmans «Ingen» beskrives som en spennende og lærerik krimroman om fluktruter fra Sør-Amerika til Sverige. Anmelderen fremhever Engmans grundige research og evne til å skape en troverdig historie. Martin Tilrems «Et jentebarn», en historisk roman fra krigen mellom Norge og Sverige i 1814, får også full score. Anmelderen roser Tilrems elegante skildring av dramaet og den intense stemningen.
1 måned siden
Nettavisens bokanmelder presenterer to anmeldelser denne uken. Lars Saabye Christensens novellesamling «Haren og andre noveller» får terningkast 6 og beskrives som novellekunst på høyt nivå. Boka inneholder flere noveller, blant annet omhandler en løpertalentet Roar Madsen og hans trener i etterkrigs-Oslo. Raja Shehadehs «Til fots i Palestina» får terningkast 5. Her beskriver forfatteren konsekvensene av Oslo-avtalen og utbyggingen av israelske bosetninger, som vanskeliggjør palestinernes tilgang til landområder. Begge bøker anbefales lest.
4 måneder siden
«Hjerteråte» av Kathinka Steenstrup følger kriminologen Lydia, søsteren til Henriette Steenstrup, i hennes forsøk på å finne kjærligheten via Tinder. Lydia, 41 år og bosatt i Ullevål Hageby med sin sønn, opplever en rekke absurde og mislykkede dater. Boken skildrer hennes rotete hverdag, utfordringene som alenemor, og det vanskelige forholdet til sin eksmann. Hun møter blant annet en ridende politimann som drikker morsmelk fra sin egen mor, og en rekke andre sære karakterer. Til tross for mange nedturer, er boken en feelgood-roman med en overraskende og positiv avslutning.
3 måneder siden
Denne uken anmeldes krimboken «Nomaden» av Pascal Engman og Johannes Selåker, samt romanen «Lønnetreet» av Nina Staff. «Nomaden» får terningkast 4 og beskrives som en lang bok på 500 sider, der anmelderen mener den burde vært strammet inn. Boken er den tredje i serien «Skumringsland». «Lønnetreet» får terningkast 5 og er en selvbiografisk roman på 200 sider som følger hovedpersonen Anni fra 1960 til 2024. Anmelderen er imponert over den litterære kvaliteten og det økonomiske språket i «Lønnetreet».
1 måned siden
Nettavisens anmeldere gir to bøker full score denne uken. Mirja Unges «Hundenetter» tar leseren med til et utkantstrøk i Sverige hvor hovedpersonen Nadja konfronterer fortiden. Anmelderen fremhever Unges unike stemme og intense språk. Iida Turpeinens «Sjøkuer og andre utryddelser» utforsker menneskets innvirkning på naturen gjennom historien om et sjøkusjelett. Boken beskrives som en spesiell roman med et levende språk, oversatt av Mikael Holmberg.
4 måneder siden
Forfatteren Geir Jacobsen har skrevet en bok om fotball-EM, der han gir et tilbakeblikk på mesterskapet og opplevelsene rundt. Han hadde Berlin som base, men uten full akkreditering til alle kampene. Istedenfor å fokusere på selve kampene, har Jacobsen valgt å utforske hva som skjer med og rundt de forskjellige lagene og landene. Han har besøkt puber og kirkegårder, snakket med folk og fått innsikt i deres hverdag. Boken beskrives som lettlest og interessant, og Jacobsen har klart å gjøre et spilt mesterskap relevant, på samme måte som Jon Michelet og Dag Solstad har gjort tidligere.
2 måneder siden
Artikkelen diskuterer utfordringene med datingapper som Tinder, der mange opplever å møte useriøse eller uinteressante profiler. Det hevdes at datingappene har skapt et nytt språk og at mange savner å møtes på «gamlemåten». Artikkelen gir noen humoristiske tips for å sile ut uønskede profiler, basert på bilder, profiltekst og klesstil. Det understrekes at selv om det finnes mange rare profiler, er de fleste bare vanlige mennesker som søker kjærlighet.
1 måned siden
Erik Eikehaugs tredje roman, «Alle elsker Kari», introduserer Kari Brattsjå, en sufflør i midten av tredveårene som navigerer kjærlighet og livets utfordringer. Etter et brudd og en tvungen flytting, engasjerer Kari seg i nye relasjoner og utfordringer. Hun jobber med en avdanket skuespiller for å lære inn replikker og tar seg av en deprimert forfatter. Anmelderen finner romanen ujevn, men underholdende, og fremhever bruken av populærkulturelle referanser og Tor Ulvens tekster som et originalt grep.
29 dager siden
Artikkelen presenterer seks bøker som fanger essensen av våren og gir leseren inspirasjon. Karl Ove Knausgårds roman skildrer varheten for nytt liv. Erlend Skjetnes' dikt oppfordrer til aktivitet og kjærlighet. Gabriel García Márquez' klassiker gir en følelse av at verden åpner seg. D.H. Lawrences dikt er både frekke og følsomme for naturen. Knut Hamsuns roman utforsker en persons åpenhet for livets mange sider, og Joakim Kjørsviks haikudikt fanger vårens fysiske indikatorer. Disse bøkene gir leseren en følelse av fornyelse, åpning og forbindelse med naturen.
3 måneder siden
Tina Harnesks roman «Folk som sår i snø» utforsker samisk kultur og historie, med et bakteppe av tvangsflytting av samer i Nord-Sverige. Boken hyller den muntlige fortellertradisjonen gjennom historien om det eldre ekteparet Máriddja og Biera, som har opplevd tvangsflytting og tap. En sentral myte om en háldijente speiler handlingen i nåtidsplanet, der de eldre sliter med å tilpasse seg moderne teknologi. Samtidig introduseres et ungt legepar som flytter til bygda, og deres veier krysses med de eldre. Romanen veksler mellom humor og alvor, og gir et innblikk i samisk kultur og utfordringer.