Nettavisens anmeldere gir to bøker full score denne uken. Mirja Unges «Hundenetter» tar leseren med til et utkantstrøk i Sverige hvor hovedpersonen Nadja konfronterer fortiden.
Anmelderen fremhever Unges unike stemme og intense språk. Iida Turpeinens «Sjøkuer og andre utryddelser» utforsker menneskets innvirkning på naturen gjennom historien om et sjøkusjelett.
Boken beskrives som en spesiell roman med et levende språk, oversatt av Mikael Holmberg.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
24 dager siden
Nettavisens anmeldere har vurdert to bøker denne uken og begge får terningkast 6. Pascal Engmans «Ingen» beskrives som en spennende og lærerik krimroman om fluktruter fra Sør-Amerika til Sverige. Anmelderen fremhever Engmans grundige research og evne til å skape en troverdig historie. Martin Tilrems «Et jentebarn», en historisk roman fra krigen mellom Norge og Sverige i 1814, får også full score. Anmelderen roser Tilrems elegante skildring av dramaet og den intense stemningen.
1 måned siden
Artikkelen omhandler Mirja Unges roman «Hundenetter», som har fått mye oppmerksomhet i Sverige. Boken handler om Nadja som vender tilbake til hjemtraktene etter mange år i Stockholm, og der avdekker nye og skremmende ting. Unges skrivestil beskrives som intens og preget av en «stream of consciousness»-teknikk, med minimal bruk av tegnsetting. Dette krever at leseren er ekstra konsentrert. Fortellingen berører mørke temaer, men er samtidig underholdende og personlig, og får leseren til å reflektere over egen oppvekst.
3 måneder siden
Denne uken anmeldes krimboken «Nomaden» av Pascal Engman og Johannes Selåker, samt romanen «Lønnetreet» av Nina Staff. «Nomaden» får terningkast 4 og beskrives som en lang bok på 500 sider, der anmelderen mener den burde vært strammet inn. Boken er den tredje i serien «Skumringsland». «Lønnetreet» får terningkast 5 og er en selvbiografisk roman på 200 sider som følger hovedpersonen Anni fra 1960 til 2024. Anmelderen er imponert over den litterære kvaliteten og det økonomiske språket i «Lønnetreet».
1 måned siden
Iida Turpeinens bok «Sjøkuer og andre utryddelser» utforsker menneskets rolle i artsutryddelse, med Stellers sjøku som et sentralt eksempel. Historien begynner med Bering-ekspedisjonen i 1741, der mannskapet strandet og oppdaget sjøkuen, som ble en viktig matkilde for dem. Boken skildrer hvordan sjøkuen raskt ble utryddet av pelsjegere bare 27 år etter oppdagelsen. Gjennom å følge sjøku-skjelettets reise, berører Turpeinen temaer som tap av biologisk mangfold, etiske dilemmaer knyttet til forskning på gjenskaping av utdødde arter, og menneskets generelle påvirkning på naturen. Boken er en fiksjonsroman med et sterkt miljøpolitisk budskap.
1 måned siden
Nettavisens bokanmelder presenterer to anmeldelser denne uken. Lars Saabye Christensens novellesamling «Haren og andre noveller» får terningkast 6 og beskrives som novellekunst på høyt nivå. Boka inneholder flere noveller, blant annet omhandler en løpertalentet Roar Madsen og hans trener i etterkrigs-Oslo. Raja Shehadehs «Til fots i Palestina» får terningkast 5. Her beskriver forfatteren konsekvensene av Oslo-avtalen og utbyggingen av israelske bosetninger, som vanskeliggjør palestinernes tilgang til landområder. Begge bøker anbefales lest.
3 måneder siden
Artikkelen omhandler en bok som tar for seg menneskets påvirkning på naturen, spesielt med fokus på utryddelsen av kjempesjøkuen. Forfatteren kombinerer vitenskapshistorie og skjønnlitteratur for å skildre menneskets grådighet og manglende evne til å leve i harmoni med naturen. Gjennom fortellingen om en ekspedisjon i 1741, der mannskapet oppdager og utrydder Stellers sjøku, utforskes menneskets destruktive kraft. Boken stiller spørsmål ved menneskets trang til ødeleggelse og gir leseren et tankevekkende perspektiv på artsutryddelse. Til tross for det dystre temaet, gir boken et lite håp gjennom forskning på bevaring av truede arter. Boken beskrives som medrivende og vemodig, og den anbefales lest av mange.
3 måneder siden
Mirja Unges roman «Hundenetter» handler om Nadja som vender tilbake til sin hjembygd etter mange år i Stockholm. Hun møter et samfunn preget av harde normer og en 'guttas lov', der hun konfronteres med traumer fra oppveksten, inkludert seksuelle overgrep. Romanen skildrer et mørkt og karrig miljø, der karakterene fremstilles som skitne og uskjønne. Unge bruker et uortodoks språk og skaper en kollektivfortelling om et samfunn preget av vold, fattigdom og misbruk. Til tross for mørket, finnes det også øyeblikk av ømhet og nærhet. Boken er en del av et forfatterskap som skildrer karrige liv og vanskelige oppvekstvilkår.
4 måneder siden
Denne uken anmeldes to svært forskjellige bøker: Kathinka Steenstrups «Hjerteråte», en humoristisk roman om dating på Tinder, og Geir Jacobsens «Fußball's Coming Home», et tilbakeblikk på fotball-EM. «Hjerteråte» skildrer vanskelig kjærlighet og utfordringene ved å være alene, med en lett og underholdende stil. «Fußball's Coming Home» gir et innblikk i mesterskapet gjennom møter med mennesker fra ulike land, og gjør det spilte mesterskapet interessant. Begge bøkene får gode anmeldelser, med terningkast 5 for «Hjerteråte» og 4 for «Fußball's Coming Home».
2 måneder siden
Dag Solstads bok om travsport, bestilt av Det Norske Travselskap, utforsker forfatterens personlige forhold til sporten. Solstad fikk sin første jobb på Jarlsberg travbane som tolvåring, og boken er et minnearbeid om hans opplevelser og fascinasjon for travsporten. Anmelderen, som selv ikke er interessert i hester, fremhever Solstads unike stemme og evne til å skildre travbanen som et klasseløst samfunn. Boken beskrives som en hyllest til en altoppslukende interesse og en 'sann svir' å lese, selv for de som ikke er hesteinteresserte.
2 måneder siden
24 år gamle Martin Tilrems historiske roman «Et jentebarn» har fått terningkast 6 og hylles som en imponerende debut. Romanen foregår i Norge vinteren 1814 og følger den unge mannen Aslak som verver seg til krigen mot Sverige, samt hans foreldres liv hjemme på gården. Tilrem skildrer krigens påvirkning på individet og de pårørende, og fletter historiske detaljer sømløst inn i fortellingen. Anmelderen fremhever spesielt portrettet av moren Ingrid og Tilrems evne til å skrive innsiktsfullt og berørende om menneskelige relasjoner og følelser. Språket er med på å skape en autentisk atmosfære, og romanen oppleves som aktuell til tross for sin historiske setting.