Nyhetssaker

USA: Uendret prisvekst, sentralbanken jekker opp inflasjonsanslaget

e24 logo
Prisveksten i USA holdt seg på 2,5 prosent i februar

Kort oppsummert

  • Prisveksten i USA var 2,5 prosent i februar, uendret fra januar.

Prisveksten i USA holdt seg stabil på 2,5 prosent i februar, mens kjerneinflasjonen økte. Sentralbanken (Fed) foretrekker PCE-tallene når de vurderer prisveksten.

Fed holdt renten uendret, men justerte opp inflasjonsanslaget for 2025. Sentralbanksjef Jerome Powell uttrykte usikkerhet rundt hvordan toll påvirker inflasjonen, og at dette var en av grunnene til at de jekket opp inflasjonsanslaget sitt.

Fed anslår fortsatt to rentekutt i 2025, men understreker økt usikkerhet rundt de økonomiske utsiktene.

Logg inn for å kommentere

Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!

Oppsummering av dagens nyheter

Kampen om LO-ledervervet tilspisser seg

Jørn Eggum er sykmeldt etter avsløringer om et tidligere forhold til en tillitsvalgt og har trukket sitt kandidatur som LO-leder. Frode Alfheim har trukket seg fra valgkomiteen og foreslås som ny leder av eget forbund. Kine Asper Vistnes, nestleder i Fellesforbundet, fremstår også som en sterk kandidat med bred støtte, til tross for tidligere usikkerhet. Valgkomiteen jobber intenst før LO-kongressen neste uke.

USA og NATO vurderer økte forsvarsutgifter

USAs president Donald Trump har lagt frem et budsjettforslag for 2026 med betydelig økning i forsvarsutgiftene og kutt i annen offentlig pengebruk. Samtidig rapporteres det at Natos generalsekretær Mark Rutte har foreslått et nytt mål der medlemslandene bruker totalt 5 prosent av BNP på forsvar og relatert materiell, et nivå ingen land når i dag.

Frp-landsmøte med kritikk og nye løfter

På Frps landsmøte kritiserte leder Sylvi Listhaug regjeringen og lovet et løft for eldreomsorgen med 4000 nye plasser årlig. Partiet diskuterer også avvikling av næringsstøtte, er splittet om lakseskatten, vil fjerne bompenger etter rekordhøye inntekter i fjor, og ønsker en hardere linje mot EU-direktiver innenfor EØS-avtalen.

Sterk jobbvekst i USA gir børsoptimisme

USA skapte 177.000 nye jobber utenfor landbruket i april, betydelig mer enn forventet. De positive jobbtallene, sammen med signaler om mulige handelssamtaler mellom USA og Kina, bidro til markant oppgang på børsene på Wall Street og optimisme i markedene.

Gaza-skip angrepet, Israel kritiserer Norge

Et aktivistskip på vei til Gaza med nødhjelp skal ha blitt angrepet av droner utenfor Malta, ifølge arrangøren Freedom Flotilla Coalition. Samtidig uttrykker Israels viseutenriksminister Sharren Haskel sterk kritikk mot Norges regjering, spesielt etter anerkjennelsen av Palestina, og mener Norge har mistet tillit som mekler.

Norske gjenger bruker svenske barnesoldater

Politiet advarer om at norske kriminelle gjenger i økende grad rekrutterer svært unge svensker, såkalte «klivare», til å utføre drap og voldshandlinger i Norge. Dette senker terskelen for vold og gjør det vanskeligere å spore bakmennene. Flere nylige hendelser knyttes til denne utviklingen.

Liknende artikler

USA holder renten uendret, forventer fortsatt rentekutt i 2025e24 logo

1 måned siden

USA holder renten uendret, forventer fortsatt rentekutt i 2025

Den amerikanske sentralbanken (Fed) har besluttet å holde renten uendret, men signaliserer at de fortsatt forventer to rentekutt i løpet av 2025. Beslutningen kommer til tross for at inflasjonen fortsatt er over sentralbankens mål. Markedet følger nøye med på signalene fra Fed, spesielt med tanke på den økonomiske utviklingen og renteutviklingen fremover. Sentralbanksjef Jerome Powell har tidligere uttalt at veien ned til inflasjonsmålet kan være «humpete». Samtidig bidrar resesjonsfrykt og usikkerhet rundt Donald Trumps handelspolitikk til uro i markedene.

USA: Venter ytterligere prisfall før nye rentekutt vurderese24 logo

2 måneder siden

USA: Venter ytterligere prisfall før nye rentekutt vurderes

Den amerikanske sentralbanken (Fed) indikerer at renten trolig vil forbli uendret inntil det er en tydelig nedgang i inflasjonen. Referatet fra det siste rentemøtet viser bekymring for vedvarende høy inflasjon, og enkelte medlemmer peker på usikkerhet knyttet til Donald Trumps importtoll og risikoen for økte forbrukerpriser. USA har tidligere redusert renten for å senke inflasjonen til rundt to prosent. Det er stor interesse knyttet til fremtidige rentekutt i USA, da dette vil påvirke rentenivået globalt. I Norge forventes et rentekutt på 0,25 prosentpoeng ved neste rentebeslutning den 27. mars.

Prisveksten i USA faller, men usikkerhet rundt rentepolitikken vedvarerNettavisen logo

2 måneder siden

Prisveksten i USA faller, men usikkerhet rundt rentepolitikken vedvarer

Prisveksten i USA viser nedgang og endte på 2,5 prosent i januar, mens kjerneinflasjonen var 2,6 prosent. Dette er i tråd med forventningene. Inflasjonsmålet til Federal Reserve (Fed) er en årlig inflasjon på to prosent. Konsumprisindeksen for januar viste en større stigning enn ventet. Fed vil kunngjøre sin neste rentebeslutning 19. mars. Usikkerheten rundt rentekutt i 2025 er stor, spesielt på grunn av Donald Trumps økonomiske politikk. Fed-sjef Jerome Powell har uttalt at sentralbanken ikke har hastverk med å endre renten.

Sentralbanken i USA holder renten uendret, trosser TrumpNettavisen logo

3 måneder siden

Sentralbanken i USA holder renten uendret, trosser Trump

Den amerikanske sentralbanken (Fed) har valgt å holde styringsrenten uendret, i intervallet 4,25 til 4,5 prosent. Dette skjer til tross for press fra president Donald Trump, som ønsker raske rentekutt. Sentralbanken begrunner avgjørelsen med usikkerhet rundt den økonomiske utviklingen og en økning i prisveksten de siste månedene. Selv om inflasjonen har falt siden 2022, frykter Fed at prisene kan stige ytterligere, blant annet på grunn av Trumps varslede tollmurer. Sentralbanken signaliserer at det kun er planlagt to rentekutt i 2024, og ytterligere ett i 2027.

Usikkerhet rundt USAs inflasjonstall påvirkes av Trumps politikke24 logo

1 måned siden

Usikkerhet rundt USAs inflasjonstall påvirkes av Trumps politikk

Artikkelen diskuterer usikkerheten rundt prisveksten i USA, som fortsatt ligger over sentralbankens mål. Selv om analytikere forventer en liten nedgang, påpeker økonomer at inflasjonstallene er mindre viktige nå på grunn av raske endringer i den økonomiske politikken, spesielt knyttet til Trumps utspill om toll. USAs sentralbank (Fed) forventes å holde renten uendret på sitt kommende møte, men det knyttes spenning til nye prognoser for renten og den økonomiske utviklingen fremover. Usikkerheten rundt den fremtidige økonomiske utviklingen gjør at Fed trolig vil innta en avventende holdning.

USA: Prisveksten dempet seg til 2,5 prosent i januare24 logo

2 måneder siden

USA: Prisveksten dempet seg til 2,5 prosent i januar

Prisveksten i USA fortsetter å avta, og landet på 2,5 prosent i januar, ifølge ferske PCE-tall. Kjerneinflasjonen var som ventet på 2,6 prosent. Federal Reserve (Fed) holdt renten uendret og følger nøye med på mulige tollgrep fra Trump-administrasjonen, som ifølge Storebrand kan føre til økt inflasjon. Trump har varslet innføring av toll mot Mexico og Canada fra 4. mars, samt ytterligere toll på kinesiske varer.

USAs prisvekst steg, men lavere enn ventete24 logo

4 måneder siden

USAs prisvekst steg, men lavere enn ventet

Prisveksten i USA steg til 2,4 prosent i november, ifølge ferske PCE-tall, noe som var litt lavere enn forventet. Kjerneinflasjonen holdt seg på 2,8 prosent, også den lavere enn analytikernes forventninger. USAs sentralbank, Federal Reserve (Fed), satte ned renten med 0,25 prosentpoeng. Samtidig varslet Fed færre rentekutt i 2025 enn tidligere antydet, noe som overrasket markedet. Sentralbanksjef Jerome Powell uttalte at rentebeslutningen var en «closer call» og at prisveksten har beveget seg sideveis. Arbeidsmarkedet viser tegn til å kjølne, men jobbveksten var litt høyere enn ventet.

USAs sentralbank holder renten uendrete24 logo

3 måneder siden

USAs sentralbank holder renten uendret

USAs sentralbank, Federal Reserve, har besluttet å holde styringsrenten uendret etter sitt siste møte. Renten ligger nå i intervallet 4,25 til 4,50 prosent. Sentralbanken har tidligere kuttet renten med ett prosentpoeng siden i fjor høst, i takt med at inflasjonen har avtatt. Likevel er prisveksten fortsatt høyere enn sentralbankens mål på to prosent. Økonomer spekulerer nå i hvor mange rentekutt det vil bli fremover, og peker på at president Donald Trumps politikk kan gjøre veien mot inflasjonsmålet vanskeligere. Trump har selv uttalt at han ønsker kraftige rentekutt.

USA holder renten uendret, trolig kun ett kutt i åre24 logo

3 måneder siden

USA holder renten uendret, trolig kun ett kutt i år

USAs sentralbank har besluttet å holde renten uendret, noe som ifølge sjeføkonom Harald Magnus Andreassen er et tydelig signal om at rentekutt ikke er nært forestående. Sentralbanken begrunner avgjørelsen med at økonomien vokser bra, arbeidsledigheten er lav, og inflasjonen er noe for høy. Andreassen mener det trolig bare blir ett rentekutt i år, og at markedets forventninger om to kutt i 2025 kan være for optimistiske. Økonomer påpeker at Trumps økonomiske politikk, med økt toll, deportasjon av immigranter og skattekutt, kan påvirke både prisvekst og arbeidsmarked, men det er fortsatt stor usikkerhet om de langsiktige konsekvensene.

Powell: «Humpete» vei til inflasjonsmålet i USAe24 logo

1 måned siden

Powell: «Humpete» vei til inflasjonsmålet i USA

USAs sentralbanksjef Jerome Powell sier at veien tilbake til en bærekraftig inflasjon vil være «humpete». Prisveksten er fortsatt høyere enn sentralbankens mål om 2 prosent. Powell understreker at månedlige målinger kan variere, og at Federal Reserve ikke vil overreagere på enkelte målinger. Han bemerker at kortsiktige inflasjonsforventninger har økt, drevet av tollsatser, men at de langsiktige forventningene fortsatt er stabile og i samsvar med målet.

Børsfall i USA etter færre rentekuttTV2 logo

4 måneder siden

Børsfall i USA etter færre rentekutt

USAs sentralbank kunngjorde et rentekutt på 0,25 prosentpoeng, men signaliserte færre kutt i 2025 enn tidligere antatt. Dette førte til kraftig børsfall i USA og nedgang i Asia. Sentralbanken begrunner den reduserte takten i rentekuttene med et fortsatt høyt inflasjonsnivå og usikkerhet knyttet til påtroppende president Trumps økonomiske politikk. Sentralbanksjef Jerome Powell understreket at ytterligere rentekutt avhenger av en fortsatt nedgang i inflasjonen, og at de nå er i en ny fase der de vil være mer forsiktige. Sentralbanken jobber også med scenarioer for å håndtere mulige effekter av økte tollsatser.

Frykt for økt prisvekst fikk USAs sentralbank til å pause rentekuttVG logo

2 måneder siden

Frykt for økt prisvekst fikk USAs sentralbank til å pause rentekutt

USAs sentralbank (The Fed) uttrykker bekymring for økt inflasjon, ifølge referatet fra deres møte i januar. Faktorer som Donald Trumps økonomiske politikk og sterke forbrukstall kan presse prisveksten opp. Sentralbanken signaliserer at de vil vente med ytterligere rentekutt til de ser klare tegn på at inflasjonen er under kontroll. Konsumprisindeksen for januar viste en økning på 3 prosent, noe som har fått økonomer til å redusere forventningene om antall rentekutt i år. Sentralbanken viser også til usikkerhet rundt amerikansk økonomi, og beslutningen om å holde renten uendret var enstemmig.

USAs prisvekst steg til 2,4 prosent i novembere24 logo

4 måneder siden

USAs prisvekst steg til 2,4 prosent i november

Prisveksten i USA økte til 2,4 prosent i november, ifølge PCE-indeksen, etter en nedgang de foregående månedene. Dette var lavere enn forventet. Kjerneinflasjonen forble uendret på 2,8 prosent. Samtidig har Federal Reserve (Fed) satt ned styringsrenten med 0,25 prosentpoeng. Sentralbanken signaliserer færre rentekutt i 2025 enn tidligere antatt. Arbeidsledigheten steg i november, mens jobbveksten var noe sterkere enn ventet. Fed-sjef Jerome Powell uttalte at rentebeslutningen var en «closer call» og at prisveksten har beveget seg sideveis.

Usikkerhet om rentekutt i USA – renteheving ikke utelukkete24 logo

3 måneder siden

Usikkerhet om rentekutt i USA – renteheving ikke utelukket

Amerikanske økonomer og analytikere er usikre på om det blir flere rentekutt i USA i 2025. De er bekymret for at Trumps økonomiske politikk, som økt toll og deportasjon av immigranter, kan føre til økt inflasjon. Selv om inflasjonen har gått ned, er den fortsatt ikke på Feds mål om to prosent. Det er også usikkerhet rundt hvor mange rentekutt det vil bli i løpet av året, og noen økonomer utelukker ikke at renten kan bli satt opp igjen. Sentralbanken vil trolig vente og se hvordan inflasjonen utvikler seg før de tar en beslutning om renteendringer.

Færre rentekutt i USA til tross for Trumps kravNettavisen logo

3 måneder siden

Færre rentekutt i USA til tross for Trumps krav

Til tross for president Donald Trumps krav om lavere renter, forventes det færre rentekutt i USA fremover. Federal Reserve (Fed) ser ut til å ta en pause i rentekuttene på grunn av bekymring for inflasjon og usikkerhet rundt den økonomiske utviklingen. Trump har gått til valg på å få ned prisene, men sentralbanken er skeptisk til om dette vil skje. Trumps politikk med tollmurer og deportasjon av innvandrere kan føre til høyere priser og dermed økt inflasjon. Sentralbanksjef Jerome Powell understreker at Fed er uavhengig og setter renten basert på situasjonen i arbeidsmarkedet og inflasjonen. Inflasjonen har steget til 2,9 prosent i desember, etter en bunn på 2,4 prosent i september.

USA: Uendret prisvekst, sentralbanken jekker opp inflasjonsanslaget