Instagram-brukere opplever en økning av voldelig og seksuelt innhold i feeden sin, særlig i Reels-funksjonen. Medieviter Magnus Hoem Iversen advarer mot bruken av appen og antyder at det kan skyldes en koordinert kampanje eller feil i Metas algoritmer.
Problemet påvirker selv brukere med de strengeste innstillingene for sensitivt innhold. NTNU-professor Heri Pamampiaro mistenker en teknisk feil og påpeker at Meta mister kontroll over innholdsstyringen.
Brukere rådes til å justere innstillingene og unngå problematiske områder i appen inntil feilen er rettet.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
Meta beklager etter at en feil på Instagram førte til at brukere ble eksponert for voldelige videoer i Reels-funksjonen. Selskapet sier de har rettet feilen og beklager hendelsen. KrF vil fremme et forslag i Stortinget om 16-års aldersgrense med verifisering på sosiale medier. En medieviter advarte brukere mot å se innholdet.
15 dager siden
Valgdirektoratet og forskere uttrykker bekymring for at unge velgere i økende grad bruker sosiale medier som sin primære informasjonskilde, noe som øker risikoen for valgpåvirkning. Algoritmer på sosiale medier skreddersyr innhold og kan skape ekkokammer, som igjen kan føre til en fordreid virkelighetsoppfatning. Selv om det ikke er konkrete bevis for at fremmede makter vil påvirke norske valg, understrekes viktigheten av kildekritikk og bevissthet rundt trusselen. Store medieaktører som NRK tar grep for å beskytte seg mot potensielle påvirkningsaksjoner. Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) påpeker at valgpåvirkning er en økende internasjonal trussel, og at dette kan utgjøre et demokratisk problem.
3 måneder siden
Sosiale medieplattformer som X og Meta (Facebook og Instagram) har avsluttet sine programmer for faktasjekking av innhold. Dette har ført til bekymring for økt spredning av falske nyheter. Kritikere, inkludert journalister og forskere, advarer om at dette kan være farlig for både journalistikken, demokratiet og brukere av sosiale medier. Norsk Redaktørforening kritiserer spesielt Meta for å fjerne uavhengig faktasjekk, og mener dette vil føre til mer forvirring. De understreker at redaktørstyrte medier får en viktig rolle i å tilby troverdig journalistikk i en tid hvor det blir stadig vanskeligere å skille mellom sant og falskt innhold, samtidig som de opplever økte utfordringer med svindel.
4 måneder siden
Meta sine plattformer, inkludert Facebook, Instagram, Threads og WhatsApp, opplever store tekniske problemer. Ifølge Downdetector har over 40.000 brukere rapportert om feil på Facebook, og lignende problemer er meldt for de andre plattformene. Downdetector er en tjeneste som brukes til å rapportere serverproblemer på ulike nettsider. Flere brukere har også kontaktet VG for å melde om utfordringer. Tekmagasinet The Verge bekrefter at problemene rammer flere av Metas tjenester, men årsaken til feilen er foreløpig ukjent.
3 måneder siden
Etter innsettelsen av Donald Trump og J.D. Vance har flere brukere reagert på at de automatisk begynte å følge dem på Facebook og Instagram. Meta forklarer at dette skyldes at kontoene er knyttet til Det hvite hus og endres ved presidentskifter. Noen brukere rapporterer problemer med å avfølge kontoene, til tross for gjentatte forsøk. I tillegg opplevde flere brukere feilmeldinger ved søk etter ord knyttet til det demokratiske partiet på Instagram. Meta avviser anklager om politisk slagside og forklarer problemene med tekniske feil i søkemotoren. En statsviter påpeker at det er farlig om medieplattformer rigges til fordel for de som har makten, men mener det er hykleri å ikke kritisere tech-selskaper når de støtter andre politiske agendaer.
3 måneder siden
Meta dropper faktasjekk på Facebook og Instagram, og overlater moderering til brukerne gjennom «community notes». Selskapet fjerner også retningslinjer rundt sensitive temaer. Dette skaper bekymring for spredning av løgn og desinformasjon, da tidligere hendelser viser at manglende moderering kan føre til vold og hatkriminalitet. Det er også påvist at løgner sprer seg raskere enn korreksjoner. Kritikere mener at tech-sjefer prioriterer økonomiske interesser og politisk innflytelse fremfor demokrati og ytringsfrihet, og at dette kan få alvorlige konsekvenser.
4 måneder siden
Facebook, Messenger og Instagram opplever tekniske problemer, noe som påvirker brukernes tilgang til tjenestene. Ifølge Downdetector meldte over 50.000 brukere om problemer med å logge inn eller bruke plattformene rundt kl. 19 norsk tid. Nettavisen bekrefter også at de ikke fikk tilgang til Instagram under testing. Begge plattformene eies og drives av Meta, som foreløpig ikke har kommentert situasjonen.
2 måneder siden
Kripos advarer om at kunstig intelligens kan misbruke familiebilder til å lage overgrepsbilder, noe de forventer vil øke i Norge. Politiet frykter at det vil bli vanskeligere å skille mellom ekte og falske overgrep, noe som vil vanskeliggjøre etterforskningen. De råder foreldre til å være forsiktige med deling av bilder på sosiale medier. Sikkerhetsrådgivere understreker at deling av bilder kan få store konsekvenser for barn. Redd Barna ser også en økning i kunstig overgrepsmateriale og mener at de digitale plattformene må ta ansvar og lovreguleres for å beskytte barn.
2 måneder siden
En trebarnsmor advarer mot YouTube Kids etter å ha sett en video med voldelig innhold. Hun delte sin opplevelse på TikTok, og mange andre foreldre har meldt om lignende opplevelser med upassende innhold. Foreldre er bekymret for at barna ikke klarer å skille mellom ekte og fiktivt innhold, og at appens algoritmer ikke filtrerer godt nok. Google, som eier YouTube, sier de fjerner videoer som bryter med retningslinjene og oppfordrer til å rapportere upassende innhold. Barnevakten har dialog med Google og jobber for å stille krav til teknologiselskapene, og samarbeider med andre nordiske organisasjoner for å øke presset.
1 måned siden
Eksperter advarer om TikTok-kollektivet «Bop House» i Miami, som markedsfører voksent innhold til mindreårige. Kollektivet, bestående av unge OnlyFans-skapere, har raskt fått over 3,3 millioner følgere med tilsynelatende uskyldig innhold som leder til pornografisk materiale. Foreldre oppfordres til å være årvåkne og overvåke barnas nettbruk, da algoritmene belønner ekstremt innhold. Kritikere frykter at dette kan oppmuntre unge til å selv bli skapere av vokseninnhold, samtidig som medlemmene tjener store summer på sine kontoer.