Åtte bykommuner, inkludert Oslo, Bergen og Kristiansand, mottar til sammen 70 millioner kroner fra staten for å etablere team som skal redusere kriminalitet blant barn og unge i skoler.
Kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun understreker at skolene ikke skal være arenaer for kriminalitet og rekruttering til kriminelle miljøer.
Kommunene har frihet til å organisere beredskapsteamene etter eget ønske, og dersom ordningen viser seg å være vellykket, kan den bli utvidet til andre kommuner.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
Oslo kommune implementerer Multisystemisk terapi (MST) for å bekjempe ungdomskriminalitet. MST er et behandlingstilbud for familier med ungdom i alderen 12-18 år som sliter med aggresjon, rus og kriminell atferd. Kommunen har bevilget 6 millioner kroner til et fagteam som skal skreddersy hjelpetilbudet. Målet er å hjelpe ungdommen til å bo hjemme, gå på skole og ha en meningsfull fritid, som et alternativ til fosterhjem eller institusjon. Metoden har vist gode resultater, med over 90 prosent av ungdommene som ikke er i konflikt med loven ved tiltakets slutt.
2 måneder siden
Oslo kommune tar grep mot økende ungdomskriminalitet ved å innføre Multisystemisk terapi (MST). MST er en behandlingsmetode som innebærer tett oppfølging av ungdom og deres familier for å håndtere aggresjon, rus og kriminell atferd. Byråd for sosiale tjenester, Julianne Ferskaug, fremhever at MST er en del av en større tiltakspakke som også inkluderer institusjonsplasser og fritidstilbud. Leder for MST-teamet, Rebecca Joanne Ervik-Jeannin, påpeker at målet er å skape positive endringer hjemme og i nærmiljøet, selv om ungdommene kanskje ikke synes det er "kjempegøy" i starten. Barne- og familieetaten ser MST som en viktig metode for å forebygge kriminelle løpebaner.
2 måneder siden
Høyre-leder Erna Solberg presser på for å innføre visitasjonssoner i Oslo for å bekjempe ungdomskriminalitet. Oslos byrådsleder, Eirik Lae Solberg (H), er mer forsiktig og understreker viktigheten av å følge opp ungdommene. Justisminister Astri Aas-Hansen (Ap) har hatt møte med Lae Solberg om situasjonen i Oslo, og sier politiet ikke ønsker visitasjonssoner da de mener det kan virke mot sin hensikt. Hun vil likevel følge opp Stortingets vedtak om å utrede muligheten, men understreker at det ikke må stride mot menneskerettighetene. Lae Solberg tok også opp underfinansiering av barnevernet og behovet for økte ressurser til Oslo-politiet.
2 måneder siden
Oslo kommune planlegger å starte fotfølging av unge kriminelle gjengangere i løpet av året. Politiet har utarbeidet en liste med 40 til 50 kandidater som trenger spesiell oppfølging. Kommunen skal finne fagpersoner som kan jobbe tett med disse ungdommene. Byrådslederen har bedt om mer penger fra staten til prosjektet og til å styrke barnevernet i Oslo, men justisministeren har ikke gitt konkrete løfter om øremerkede midler. Barnevernet i Oslo har betydelig mindre ressurser enn barnevernet i resten av landet.
2 måneder siden
Justisminister Astri Aas-Hansen (Ap) planlegger nye tiltak mot barne- og ungdomskriminalitet. Hun foreslår å fotfølge mindreårige gjengangere døgnet rundt gjennom et 24/7-program i byer som Oslo, Bergen, Trondheim og Kristiansand. Dette vil koste opp mot 300 millioner kroner. Tiltaket innebærer at voksne følger de unge gjennom dagen og gir oppfølging til foreldrene. Ap ønsker også raskere domstolsbehandling og egen straff for de som utnytter mindreårige til kriminelle handlinger.
1 dag siden
Regjeringen tildeler midler for å bekjempe utenforskap blant barn og unge. Tilskuddet skal sikre at flere får delta i fritidsaktiviteter.
2 måneder siden
Justisminister Astri Aas-Hansen tar til orde for et 24/7-program for ungdom som begår gjentatt kriminalitet, med individuell oppfølging døgnet rundt. Regjeringen vil også prioritere raskere domstolsbehandling for unge lovbrytere og kriminalisere bruken av mindreårige i kriminelle handlinger. Oslo Arbeiderparti støtter tiltaket, men understreker at det krever betydelige ressurser. Programmet er planlagt for byer med store utfordringer knyttet til ungdomskriminalitet og er estimert å koste opp mot 300 millioner kroner på landsbasis.
2 måneder siden
Oslos utdanningsdirektør, Marte Gerhardsen, ønsker økt informasjonsdeling om elevers kriminelle bakgrunn ved overgangen fra ungdomsskole til videregående. Hun bekrefter at vold og trusler øker i Oslos videregående skoler, ofte i sammenheng med dopbruk og salg. Utdanningsetaten kartlegger nå omfanget av narkotikaproblemer ved skolene for å iverksette målrettede tiltak. Gerhardsen understreker at skolen ikke kan løse disse utfordringene alene, og etterlyser et tettere samarbeid med politi og andre instanser. Flere partier støtter forslaget om informasjonsdeling, og alternative opplæringsarenaer som OT Ulven fremheves som viktige for elever som sliter i det ordinære skolesystemet.
2 måneder siden
Abid Raja (V) reagerer på VGs avsløringer om dårlig skolemiljø i Oslos videregående skoler, preget av vold, press og utestengelse. Han mener flere skolemiljøarbeidere er nødvendig for å løse elevenes utfordringer. Kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun (Ap) svarer med å tredoble satsingen på skolemiljøteam og etablere beredskapsteam mot ungdomskriminalitet. Hun er bekymret for grupperinger og utestengelser, særlig i forbindelse med russetiden, og understreker at skolen skal være et trygt sted. Helsesykepleieres rapporter om overgrep blir tatt svært alvorlig og fulgt opp.
1 måned siden
En ekspertgruppe ledet av Knut Storberget har utredet tiltak mot barne- og ungdomskriminalitet på oppdrag fra regjeringen. Gruppen foreslår å opprette tre pilotinstitusjoner i Oslo-, Bergen- og Trondheimsområdet med forsterkede sikkerhetstiltak for en liten gruppe ungdommer med behov for store tiltak. Rapporten viser en økning i barne- og ungdomskriminalitet etter 2015, særlig blant de under 15 år, og foreslår 19 andre tiltak for å møte disse ungdommene med brede virkemidler. Gruppen spekulerer i at årsakene kan være følger av pandemien, prestasjonssamfunnet og økonomiske problemer i hjemmet.