I Italia har et lovforslag om å automatisk gi barn morens etternavn skapt debatt. Forslaget kommer fra politikeren Dario Franceschini, som mener det vil rette opp en historisk urettferdighet der barn tradisjonelt får farens etternavn.
I 2022 kritiserte høyesterett den eksisterende praksisen som diskriminerende. Franceschini mener at å bruke kun mors etternavn vil unngå problemer knyttet til doble etternavn.
Ytre høyre-politiker Matteo Salvini har kritisert forslaget, mens andre politikere støtter det som et viktig likestillingstiltak.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
En italiensk politiker har foreslått at nyfødte automatisk skal få morens etternavn, som et brudd med tradisjonen der barn får farens etternavn. Tidligere kulturminister Dario Franceschini mener dette vil rette opp historisk urettferdighet og kjønnsulikhet. Forslaget følger opp en dom fra 2022 som anser automatisk farsnavn som diskriminerende. Selv om forslaget har møtt motstand fra høyresiden, har det også fått støtte fra opposisjonen. En vedtakelse vil bringe Italia nærmere systemet i Norge, hvor barn registreres med mors etternavn dersom navnevalg ikke meldes innen seks måneder.
2 måneder siden
Programleder Fredrik Solvang i NRK Debatten møter kritikk for sin spørsmålsstilling til den nye barne- og familieministeren, Lene Vågslid, angående kombinasjonen av jobb og familieliv. Kritikere, inkludert stortingspolitikere og en ungdomspolitiker, anser spørsmålet som kjønnsdiskriminerende og utdatert. Solvang forsvarer seg med at spørsmålet var relevant da Vågslid tidligere hadde meldt forfall til Debatten grunnet hensynet til barn, og at det gir Vågslid en mulighet til å snakke om viktigheten av å kombinere toppverv og familieliv. Vågslid selv har ikke kommentert saken.
2 måneder siden
Fredrik Solvang, programleder for Debatten, deltok som debattant i eget program etter å ha fått kritikk for et spørsmål han stilte til barne- og familieminister Lene Vågslid om tidsklemma. Kritikken gikk ut på at spørsmålet var kjønnsdiskriminerende og basert på foreldede stereotyper. Anette Trettebergstuen mente Solvang burde forstå at slike spørsmål er problematiske, mens Solvang selv forsvarte spørsmålet som relevant og gjennomtenkt. Ida Lindtvedt Røse påpekte at politikeres privatliv ikke burde være relevant i debatter. Vågslid selv mente temaet er viktig, da mange foreldre opplever å bli spurt om hvordan de kombinerer jobb og familieliv.
2 måneder siden
Fredrik Solvang møter kritikk for sin spørsmålsstilling til barne- og familieminister Lene Vågslid i «Debatten», hvor han refererte til tidligere tekstmeldinger om avlysninger grunnet datteren. Anette Trettebergstuen reagerte og kalte spørsmålet kjønnsdiskriminerende. I kveldens sending vil Espen Aas lede den første delen, før Solvang selv debatterer mot blant andre Trettebergstuen. Solvang forsvarer sin spørsmålsstilling ved å vise til at kvinner oftere opplever tidsklemma.
1 måned siden
Høyre-ordfører i Skien, Marius Roheim Aarvold, ønsker en nasjonal barnehagerett som sikrer alle barn barnehageplass fra fylte ett år, uavhengig av fødselsmåned. Dette kommer til tross for at Skien kommune har måttet kutte i sin egen ordning på grunn av økonomi. Aarvold og hans kone, Karoline Roheim Aarvold, har tatt initiativ til å fremme forslaget på Høyres landsmøte. Forslaget møter imidlertid motstand internt i partiet, der flere ønsker en gradvis utvidelse av barnehageretten. Argumentene for en nasjonal ordning er økt likestilling, bedre arbeidslivsdeltakelse og familiefleksibilitet.
1 måned siden
Høyre frir til barnefamilier med løfter om barnehagerett for desemberbarn og foreldrepenger uavhengig av mors situasjon. Partiet vil også øke barnetrygden. Samtidig er det uenighet om foreldrepermisjon, der landsmøtet vedtok å redusere fedre- og mødrekvoten, til tross for protester. Flere politikere oppfordrer fedre til å ta ut mer permisjon enn kvoten for å styrke båndet til barna.
4 dager siden
På KrFs landsmøte stemte partiet for å fjerne fedrekvoten og erstatte den med fri fordeling av permisjonsukene mellom foreldrene. Dagens ordning gir far 15 uker permisjon som kun kan tas ut av ham, ellers går de tapt. KrF mener fri fordeling gir familiene større valgfrihet og tillit til egne valg, og fikk 110 stemmer for forslaget mot 86 mot. Flere politikere reagerer kraftig på forslaget. Barne- og familieminister Lene Vågslid (Ap) mener dagens ordning fremmer likestilling og frykter at fjerning av fedrekvoten kan redusere fedres permisjonstid. Venstre-leder Guri Melby og SVs Kathy Lie omtaler forslaget som konservativt og et alvorlig tilbakeskritt for likestilling og fedres mulighet til tidlig tilknytning til barna.
2 måneder siden
I NRK-programmet Debatten ble barne- og familieminister Lene Vågslid spurt om hvordan hun ville kombinere statsrådsjobben med å være småbarnsmor. Spørsmålet har utløst kritikk, med argumenter om at det er irrelevant og kjønnsdiskriminerende i 2025. Alma Tokle kalte spørsmålet flaut og gammeldags. Debatten-redaksjonen forsvarer spørsmålet ved å si at Vågslids kjønn var irrelevant, og at det ga henne en anledning til å snakke om tidsklemma. Fredrik Solvang mener det er mer originalt å stille spørsmålet til en kvinne. Andre, som Berit Aalborg, påpeker at kvinner oftere enn menn må svare på slike spørsmål.
2 måneder siden
Fredrik Solvang, programleder for «Debatten» på NRK, har mottatt kritikk etter å ha spurt statsråd Lene Vågslid om hvordan hun kombinerer jobb og småbarnsliv. Samfunnsdebattant Alma Tokle (Unge Høyre) kalte spørsmålet «flaut og gammeldags». Solvang svarer på kritikken via Instagram, hvor han påpeker at menn også får spørsmål om tidsklemma. Han argumenterer med at kritikken er feilaktig og at det ville fremstått som politisk korrekt om spørsmålet var rettet mot en mannlig politiker.
2 måneder siden
Artikkelen kritiserer Fredrik Solvangs spørsmål til barne- og familieminister Lene Vågslid om hvordan hun vil kombinere statsrådsjobben med morsrollen. Spørsmålet anses som gammeldags og opprettholder forventningen om at kvinner setter karrieren til side ved familieforøkelse. Det påpekes at en mannlig statsråd trolig ikke ville fått samme spørsmål, noe som illustrerer manglende likestilling i arbeidslivet. Spørsmålet underbygger også en feilaktig antagelse om at det er vanskelig å kombinere en krevende jobb med morsrollen.