Sikkerhetskonferansen i München ble preget av overraskende uttalelser og møter. USAs visepresident kritiserte Europas innvandringspolitikk og manglende ytringsfrihet, noe som fikk kritikk fra statsminister Støre.
Samtidig skapte Donald Trumps antydninger om samtaler med Putin bekymring, særlig fordi Ukraina ikke var invitert til de påfølgende forhandlingene i Saudi-Arabia.
Utenriksminister Espen Barth Eide understreker betydningen av de uformelle møtene som fant sted utenfor offentligheten, og ser et sterkt europeisk ønske om å bidra aktivt i fredsforhandlingene og gjenoppbyggingen etter krigen.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
Sikkerhetskonferansen i München ble overskygget av usikkerhet rundt USAs rolle i Ukraina-krigen, spesielt etter signaler om mulige forhandlinger mellom Trump og Putin uten Ukrainas deltakelse. Samtidig uttrykte USAs forsvarsminister at Ukraina må være forberedt på å gi fra seg land. USAs visepresident skapte reaksjoner ved å fokusere på «indre fiender» i Europa. Frankrikes president Macron innkalte til et europeisk krisemøte for å samordne europeiske posisjoner, mens Norge understreker viktigheten av at Ukraina og Europa inkluderes i forhandlingene og at Ukraina må styrkes militært.
2 måneder siden
Donald Trump hevder han har en plan for å avslutte krigen i Ukraina, og visepresident JD Vance skal tale på sikkerhetskonferansen i München. Samtidig gir Trump motstridende signaler om Ukrainas rolle i forhandlingene med Russland, og et planlagt møte mellom Trump og Putin i Saudi-Arabia ekskluderer Ukraina. Vance har uttalt at utplassering av amerikanske soldater i Ukraina fortsatt er en mulighet. Zelenskyj krever å bli inkludert i forhandlingene og uttrykker mistillit til USAs fredsplan. Iver B. Neumann ved Fridtjof Nansens Institutt frykter at Trump ikke vil ivareta Europas og Ukrainas interesser. Forsvarsminister Tore O. Sandvik understreker viktigheten av USA som sikkerhetsgarantist og har invitert USAs forsvarsminister til Norge.
2 måneder siden
Under sikkerhetskonferansen i München uttrykte USAs visepresident J.D. Vance bekymring for europeiske verdier, spesielt ytringsfriheten, noe som har utløst sterke reaksjoner fra flere europeiske politikere. USA-ekspert Hilmar Mjelde tolker Vances tale som et tegn på at den transatlantiske alliansen er i endring, og at Trump vil behandle Europa som en konkurrent på lik linje med Russland og Kina. Mjelde mener også at NATO kan bli et forhandlingsobjekt for Trump, som ser opp til ledere som Putin og Musk, og at Trump vil prioritere et godt forhold til Russland.
2 måneder siden
Donald Trumps team har skapt uro i Europa med overraskende utspill om Ukraina. Blant annet ble det antydet at Ukrainas mål om full territoriell gjenvinning er urealistisk, og Trump annonserte samtaler med Putin uten europeisk deltakelse. USAs visepresident anklaget europeiske allierte for å begrense ytringsfriheten. Samtidig har USA spurt europeiske land om bidrag til en fredsbevarende styrke, men det er stor uenighet om hvem som skal delta i fredsforhandlingene. Europeiske ledere understreker behovet for å styrke eget forsvar.
2 måneder siden
Artikkelen omhandler bekymringer rundt Donald Trumps mulige fredsavtale mellom Russland og Ukraina, uten involvering av Europa. Under sikkerhetskonferansen i München kom det frem at Europa ikke er ønsket rundt bordet når det kommer til kampen videre i Ukraina. Ine Eriksen Søreide (H) mener en slik avtale kan gi Russland en mulighet til å styrke seg. Kristian Berg Harpviken fra Nobelinstituttet tror Trumps forsøk kan mislykkes, og peker på store forskjeller fra Trumps tidligere administrasjon. Samtidig understrekes viktigheten av europeisk samarbeid og forholdet mellom Europa og USA i Ukraina-konflikten.
2 måneder siden
Sikkerhetskonferansen i München samler ledende aktører midt i usikkerhet rundt Ukraina-krigen og USAs rolle i NATO. Donald Trump og Vladimir Putin har avtalt samtaler om Ukraina, men det er uvisst om Ukraina inkluderes. USAs signaler om sikkerhetsgarantier er blandede, noe som bekymrer europeiske allierte. Statsminister Støre understreker behovet for dialog for å forstå USAs politikk, mens utenriksminister Eide fremhever Europas samlede respons. Konferansen samler sentrale ledere for å diskutere disse utfordringene.
2 måneder siden
Under sikkerhetskonferansen i München unnlot USAs visepresident J.D. Vance å nevne Ukraina-krigen, til tross for forventninger om det motsatte. I stedet fokuserte han på felles demokratiske verdier, ytringsfrihet og ulovlig innvandring. Vance oppfordret europeiske ledere til å stanse masseimmigrasjonen, som han anser som en av de største utfordringene. Han refererte også til en nylig hendelse i München, der en afghaner kjørte ned flere personer. Vance skal etter planen møte Ukrainas president Zelenskyj senere.
2 måneder siden
Visepresident J.D. Vances opptreden på sikkerhetskonferansen i München har skapt sterke reaksjoner. Tyske ledere avviser Vances anklager om sensur og innblanding i demokratiet, mens flere amerikanske demokrater beskriver talen hans som hyklersk, spesielt med henvisning til hans manglende anerkjennelse av valget i 2020. Kritikken går på at Vance unnlot å adressere viktige europeiske bekymringer, som situasjonen i Ukraina, og at han støtter opp om ekstremistiske partier i Europa. Analytikere mener Vances opptreden bidrar til splid mellom USA og Europa, og at Trump ønsker et maktskifte i europeiske stater. Ine Eriksen Søreide understreker at Ukraina må inkluderes i eventuelle fredsforhandlinger.
2 måneder siden
Norske eksperter beskriver sikkerhetskonferansen i München som preget av kaos og tydelige verdiforskjeller mellom Europa og USA. Spesielt visepresident J.D. Vances tale skapte sterke reaksjoner og avdekket en økende ideologisk avstand. USAs avvisning av europeisk deltakelse i fredsforhandlinger om Ukraina skapte bekymring for Europas sikkerhet. Signalene fra USA var sprikende, og flere ble overrasket, inkludert Ukrainas statsminister Zelenskyj. Ekspertene er uenige om dette markerer et endelig brudd, men er enige om at forholdet mellom Europa og USA er mer utfordrende enn på lenge.
2 måneder siden
Flere Nato-kilder betviler ryktene om at USA vil presentere en fredsplan for Ukraina under sikkerhetskonferansen i München. Kilder påpeker at det ikke finnes tegn på at Putin er klar til å forhandle, selv om Trump har hevdet å ha diskutert saken med den russiske presidenten. Ukraina er et sentralt tema på Natos forsvarsministermøte, hvor det legges vekt på å opprettholde støtten til landet. Samtidig forventes det at USA vil oppfordre Europa til å ta en større økonomisk byrde. USAs utsending skal reise rundt i Europa for å samle informasjon og jobbe videre med en plan for Ukraina.