Nettavisen har konfrontert finansminister Jens Stoltenberg med veksten i offentlige utgifter. Stoltenberg understreker behovet for store reformer for å håndtere utfordringen.
Artikkelen diskuterer veksten i offentlige utgifter i Norge. Nettavisen har beregnet at staten kan bli dobbelt så stor innen 2050 dersom dagens vekst fortsetter, i tillegg til økte utgifter til forsvar, pensjon og eldreomsorg. Professor Ole Gjems-Onstad ved BI uttrykker skepsis til politikernes evne til å prioritere uten en krise.
Finansminister Jens Stoltenberg erkjenner utfordringen og understreker viktigheten av streng prioritering og fornuftig pengebruk. Han trekker frem pensjonsreformen, vedtatt da han var statsminister, som et vellykket eksempel på en strukturell endring som gir store innsparinger (12 milliarder i 2024, 50 milliarder i 2033).
Stoltenberg viser også til en graf som illustrerer den forventede lave sysselsettingsveksten fremover, spesielt sammenlignet med det økende behovet for ansatte i helse- og omsorgssektoren. Han mener Norge trenger flere slike reformer for å frigjøre arbeidskraft og finansiere fremtidige behov.
Jens Stoltenberg
Ole Gjems-Onstad
Harald Magnus Andreassen
Nettavisen
BI
Stortinget
Sparebank 1
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
10 dager siden
Norge står overfor betydelige økonomiske utfordringer i fremtiden på grunn av økende offentlige utgifter, fallende oljeinntekter og en aldrende befolkning. Statens pengebruk har økt raskere enn inflasjonen, og avhengigheten av oljepenger har doblet seg. Nedgangen i olje- og gassproduksjon vil forsterke problemet, samtidig som eldrebølgen vil øke utgiftene til pensjon og helse. Pensjonsreformen har bidratt til innsparinger, men ytterligere tiltak kan bli nødvendig. Økte forsvarsutgifter og potensielle kutt i velferdsordninger kan bli konsekvensen for å opprettholde økonomisk balanse.
17 dager siden
Finansminister Jens Stoltenberg slår alarm om at Norge står overfor en alvorlig mangel på arbeidskraft i helse- og omsorgssektoren. Veksten i antall personer i arbeid vil falle dramatisk, mens behovet for arbeidskraft i helsesektoren fortsetter å øke. Stoltenberg understreker at arbeidskraften er Norges viktigste ressurs, viktigere enn olje og gass. Arbeidsminister Tonje Brenna fremhever behovet for å inkludere flere innvandrere, eldre og personer med helserelaterte problemer i arbeidslivet, samt redusere sykefraværet blant kvinner. Regjeringen vurderer tiltak som regelendringer og pensjonsreform for å møte utfordringen.
2 måneder siden
En ny studie viser at Norges helseutgifter vil stige markant innen 2050, hovedsakelig på grunn av demens, hjerneslag og diabetes. Demenskostnadene alene kan øke med over 55 milliarder kroner. Forskere understreker viktigheten av forebygging, og peker på boliger, teknologi og helsepersonell som kritiske faktorer. Nasjonalforeningen for folkehelsen uttrykker bekymring for Norges beredskap, mens Helse- og omsorgsdepartementet mener Norge er forberedt, men fremhever utfordringer knyttet til personellmangel og behovet for å styrke folkehelsen.
1 måned siden
Artikkelen analyserer Norges økonomiske situasjon med fallende oljefond, handelskrig og press på statsbudsjettet. Regjeringens forberedelser til revidert nasjonalbudsjett og utfordringene med å bevare velferdsstaten diskuteres. En debatt om statens pengebruk og faren for "tilkarringsøkonomi" trekkes frem. Finansminister Jens Stoltenbergs rolle og den uforutsigbare verdensøkonomien, spesielt Donald Trumps politikk, vurderes. Avslutningsvis stilles spørsmålet om økonomi eller sikkerhet vil være viktigst for velgerne ved stortingsvalget.
4 måneder siden
Norges Bank melder om sterk vekst i offentlig pengebruk, noe som bidrar til å holde renten oppe. Banken har holdt styringsrenten uendret på 4,5 prosent. Veksten i offentlig etterspørsel er oppjustert til 3,5 prosent for 2024, den sterkeste siden finanskrisen. Dette skyldes økte forsvarsutgifter og økt etterspørsel fra kommunene. Høyre-leder Erna Solberg kritiserer regjeringen for den høye pengebruken og mener den bidrar til at Norge henger etter andre land i rentekutt. Oljepengebruken forventes å øke til 11,7 prosent av verdiskapingen i 2025, med en planlagt bruk på 460 milliarder kroner fra Oljefondet.
3 måneder siden
Statsminister Jonas Gahr Støre avviser påstanden om at oljepengene har gjort nordmenn mindre produktive, men ser behovet for en kritisk gjennomgang av økonomien. Han er villig til å diskutere skattekutt for å øke arbeidsdeltakelsen, men understreker at dette må balanseres mot andre viktige prioriteringer som forsvar, helse og flyktninghjelp. Støre påpeker at Norge har hatt vekst og investeringer siden 2013, og at det er viktig å satse på områder som ikke nødvendigvis gir produktivitetsvekst, som klima og forsvar. Han er også åpen for tverrpolitiske kompromisser, men ser utfordringer knyttet til ulike syn på skatt og fordeling.
1 måned siden
Artikkelen belyser hvordan økende levealder og en aldrende befolkning legger press på Norges pensjonssystem. Unge arbeidstakere må forberede seg på å jobbe lenger for å oppnå samme pensjonsnivå som tidligere generasjoner. Navs pensjonsutgifter øker kraftig, og pensjonsreformen med levealdersjustering er innført for å møte utfordringene. De som slutter tidlig kan ha rett til slitertillegg eller særalderspensjon. Artikkelen gir tips om pensjonssparing, inkludert BSU, boligsparing og viktigheten av gode pensjonsordninger via arbeidsgiver.
4 måneder siden
En artikkel i E24 diskuterer finansnæringens betydning for Norge etter oljealderen. Arctic-partner Jon Gunnar Pedersen mener spørsmålet er hva staten skal leve av, ikke Norge, og peker på finansnæringens potensial. Han kritiserer Finansdepartementets rollekonflikt og understreker at finansnæringen, sammen med havbruk, er de som bidrar mest i skatt etter oljesektoren. Nordea-leder Erlend Engh Brekke bekrefter dette med et skattebidrag på over 20 milliarder kroner i fjor. Pedersen understreker at finansnæringen trenger kompetanse og nettverk, og at strenge reguleringer kan hindre utvikling. Han mener Norge kan lære av Sverige og Danmark, som har større forståelse for finansnæringens betydning for nasjonal selvstendighet.
1 måned siden
En gjennomgang utført av NRK avslører at stadig flere kommuner opplever økonomiske vanskeligheter, med et samlet underskudd på nesten 4 milliarder kroner i 2024. Flere ordførere beskriver situasjonen som krevende og understreker behovet for omstilling og effektivisering. I Melhus vurderte politikerne å ta opp lån for å sikre lønnsutbetaling, mens Harstad har vært nødt til å redusere i helse- og velferdstjenester. Kommunenes sektororganisasjon (KS) påpeker at presset på tjenestene er større enn befolkningsveksten skulle tilsi, og at dette representerer en langsiktig utfordring for kommunesektoren.
2 måneder siden
Artikkelen kritiserer Trygve Slagsvold Vedums periode som finansminister, og hevder at hans politikk har ført til økte priser på strøm, drivstoff og matvarer. Det påstås at Vedum har stemt ned forslag fra Frp om å redusere avgifter og moms, og at hans politikk har truet arbeidsplasser og verdiskapning. Videre hevdes det at Vedum har prioritert grønne prosjekter og bistand fremfor velferdstjenester som skoler og eldreomsorg. Artikkelen konkluderer med at Norge trenger en ny regjering med Frp og Høyre for å endre kursen.