Kreftforeningen krever et markedsføringsforbud mot solarium, spesielt rettet mot unge, og viser til Norges høye dødelighet av melanom.
De mener solarium bidrar til 1000 krefttilfeller hvert år, og at UV-stråling er hovedårsaken til hudkreft.
Helse- og omsorgsdepartementet vurderer nå å stramme inn reglene.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
Kreftforeningen ønsker et markedsføringsforbud mot solarium, særlig for å beskytte unge, og mener reklamen står i kontrast til kreftforebygging. Helse- og omsorgsdepartementet vurderer strengere reguleringer etter en OECD-rapport som viser høy dødelighet av hudkreft i Norge. Samtidig har solariekjeder opplevd økt bruk, spesielt blant unge som ønsker å bli brune. Forskning viser at solariebruk øker risikoen for hudkreft, og helsemyndighetene vurderer tiltak for å begrense bruken. Et bredt fagmiljø mener solariebruk er uegnet som kilde til vitamin D.
12 dager siden
En undersøkelse viser at mange nordmenn, spesielt unge, dropper solkrem i påsken fordi de tror solen ikke er sterk nok. Eksperter advarer om at UV-strålingen er sterk selv om det er overskyet, og oppfordrer til bruk av solkrem og solbriller. Slurving med solbeskyttelse kan føre til hudkreft og øyeskader. En øyelege anbefaler heldekkende solbriller med full UV-beskyttelse for å unngå skader på øynene, spesielt i høyfjellet hvor snø reflekterer UV-strålene.
8 dager siden
Camilla Hansen (26) mistet livet til føflekkreft med spredning til hjernen kort tid etter at hun oppdaget nye symptomer. Hun begynte å bruke solarium som 15-åring, noe foreldrene mener kan ha bidratt til sykdommen. Til tross for behandling med immunterapi og stråling utviklet kreften seg raskt, og Camilla døde i mai 2022. Foreldrene ønsker nå å videreføre datterens budskap om farene ved overdreven soling og viktigheten av solbeskyttelse. Norge har høy dødelighet av melanom, og forskning viser at solarium øker risikoen for hudkreft betydelig. Camilla var aktiv og optimistisk til det siste, men sykdommen utviklet seg raskt og uventet. Foreldrene oppfordrer til økt bevissthet rundt soling og bruk av solarium for å forebygge hudkreft.
3 måneder siden
En ny studie fra Kreftregisteret viser at røyking fortsatt er den største enkeltårsaken til kreft i Norge, men at UV-stråling og overvekt er økende risikofaktorer. Studien viser at tidligere røyking bidrar til forhøyet kreftrisiko, selv etter røykeslutt. Solbrenthet og bruk av solarium er en betydelig årsak til hudkreft, mens overvekt og fedme øker risikoen for flere krefttyper. Andre faktorer som bidrar til kreftforekomst er mangel på fysisk aktivitet, kosthold, alkohol og HPV-smitte. Av 36 000 årlige krefttilfeller kunne 12 250 vært forebygget ved å unngå disse risikofaktorene.
4 dager siden
Nordmenn har en av verdens høyeste forekomster av hudkreft, mye på grunn av uvettig soleksponering. Eksperter anbefaler å bruke cirka to fingerlengder solkrem i ansiktet og en håndfull på kroppen for voksne, men mange bruker fortsatt for lite. Solkremens faktor (SPF) angir beskyttelsestiden mot UVB-stråler, men det er viktig å smøre seg jevnlig, minst hver time, og oftere ved svette eller bading. Det finnes to typer solfiltre: fysiske som reflekterer UV-stråler, og kjemiske som absorberer dem. Personer med hudtilstander som rosacea bør velge fysiske filtre. Mange undervurderer også viktigheten av å beskytte seg når solen endelig kommer etter vinteren eller ved reiser til varmere strøk. Riktig og regelmessig påføring av solkrem er avgjørende for å redusere risikoen for hudkreft.
1 måned siden
Kiwi har startet en priskrig på solkrem ved å tilby rabatt tilsvarende solfaktoren, med mål om å fremme bruk av høyere faktor og redusere hudkreft. Kreftforeningen støtter initiativet som et folkehelsetiltak. En hudlege ved Volvat påpeker at høy faktor er viktig fordi folk ofte smører for lite solkrem. Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet anbefaler solbeskyttelse på grunn av høy UV-stråling. Konkurrentene Meny, Rema 1000 og Coop svarer med å justere prisene for å opprettholde konkurransedyktigheten.
12 dager siden
Artikkelen belyser en økende trend blant unge som bruker UV-apper for å maksimere soling og oppnå et markant bikiniskille. Mange utsetter bruken av solfaktor til huden begynner å svi, i et forsøk på å bli så brune som mulig. Kreftforeningen uttrykker bekymring for denne praksisen, da feil bruk av UV-indeksen kan øke risikoen for hudkreft. Influensere på sosiale medier forsterker trenden ved å dele tips og bilder av sine bikiniskiller. Til tross for at mange er klar over risikoen for hudkreft, er ønsket om brunfarge sterkt, særlig etter en lang vinter.
13 dager siden
Artikkelen tar for seg vanlige myter om soling og solkrem. Hudlege Miray Al-Mustafa understreker viktigheten av å unngå sterk sol, bruke fysiske barrierer som klær og hatt, og bruke solkrem som siste utvei. Fagrådgiver Anne Blakseth Nordby i Apotek 1 avkrefter også flere myter, som at solkrem gir kviser, reduserer vitamin D-produksjonen, er klissete, eller at sminke med solfaktor er tilstrekkelig. Det understrekes at tilstrekkelig mengde solkrem og hyppig påføring er viktig for å oppnå tilstrekkelig beskyttelse, og at soling generelt øker risikoen for hudkreft.
2 måneder siden
Norge ligger i Europatoppen når det gjelder kreftforekomst, spesielt for føflekk- og tykktarmskreft, hvor fire av ti nordmenn vil utvikle kreft før 80 år. Samtidig er kreftdødeligheten lav og synkende. Høy forekomst settes i sammenheng med økt snusbruk, alkoholforbruk og overvekt. En ny nasjonal kreftstrategi lanseres for å redusere forekomsten og forbedre livskvaliteten for kreftpasienter. Strategien har som mål å gjøre Norge ledende innen kreftforebygging, gode pasientforløp og økt livskvalitet for pasienter og pårørende.
15 dager siden
Debatten om solkrem og dens effekt mot hudkreft pågår i sosiale medier. Ulike eksperter og organisasjoner presenterer motstridende synspunkter.