Sykehuset Østfold har mottatt 24,9 millioner kroner til en nasjonal studie som skal undersøke effekten av ketaminbehandling for alvorlig depresjon. Studien vil se på langtidseffekter og identifisere hvilke pasientgrupper som har best nytte av behandlingen.
Ti sykehus deltar i studien, som skal dokumentere effekten av ketamin, en behandling som har vist lovende resultater for pasienter som ikke har respondert på tradisjonelle metoder. Sykehuset Østfold var det første offentlige sykehuset i Norge som tok i bruk ketamin i behandling.
Forskere håper studien kan føre til at begrepet «behandlingsresistent depresjon» fjernes, og at ketamin også kan brukes i akuttbehandling av selvmordstanker.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
Svenske forskere undersøker om legemidler mot Parkinson, som øker dopaminnivået, kan ha effekt på depresjon. En pilotstudie viste lovende resultater, og har ført til en større studie med over 80 deltakere, hvor effekten av pramipeksol sammenlignes med placebo. Forskerne understreker at dagens behandlingsmetoder ikke alltid er tilstrekkelig effektive, og at det er viktig å finne nye, mer individualiserte behandlingsformer for depresjon. MR-undersøkelser og prøver av spinalvæske benyttes for å måle dopaminnivå og aktivitet i hjernen.
2 måneder siden
Beslutningsforum har godkjent en ny behandling for klasehodepine, også kjent som selvmordshodepine, som rammer tusenvis av nordmenn. Behandlingen innebærer bruk av elektriske impulser via et apparat plassert på halsen, som demper aktiviteten i de delene av hjernen som er involvert i smerteopplevelsen. Overlege Erling Andreas Tronvik ved St. Olavs Hospital forklarer at klasehodepine er en invalidiserende sykdom med få effektive behandlingsalternativer, og at denne nye behandlingen kan hjelpe mange pasienter. FHI mener også at innføringen av behandlingen kan spare samfunnet for millioner, da pasientene i mindre grad vil ha behov for akuttbehandling.
4 måneder siden
En ny norsk studie gir håp for personer med long covid. Studien, utført ved Kysthospitalet i Stavern, fokuserer på pasientenes mestring og funksjonsevne, heller enn å kun dempe symptomer. Pasientene oppmuntres til å utforske aktiviteter de savner, og resultatene viser at dobbelt så mange ble friske med denne behandlingen sammenlignet med de som ikke fikk den. Inger-Johanne Thorstein, en av pasientene, ble frisk etter kun to timer med behandling. Studien viser at det er fullt mulig å bli frisk fra long covid, og overlege Tom Farmen Nerli håper behandlingen kan brukes bredere. Studien har fått støtte fra FHI, selv om det er uenighet rundt long covid.
24 dager siden
Et nytt forskningsprosjekt ved OUS og UiO, kalt SAINT, skal undersøke om bikarbonat og Buscopan kan bidra til tryggere fødsler etter igangsetting. Overlegene Trond Melbye Michelsen og Ingvil Krarup Sørbye står bak studien, som ser på om medisinen, kjent fra idrettsutøvere som Johannes Høsflot Klæbo og Jakob Ingebrigtsen, kan redusere behovet for operative inngrep som keisersnitt. Bikarbonat reduserer melkesyre og gir mer effektive rier, mens Buscopan virker avslappende på muskelvevet i livmorhalsen. Forskerne håper medisinen vil føre til raskere åpning av livmoren og en tryggere fødselsopplevelse. Prosjektet er den største kliniske undersøkelsen av fødende kvinner noensinne og støttes av offentlige midler.
4 måneder siden
Sykehuset Østfold har vedtatt å holde Åsebråten barne- og ungdomspsykiatriske klinikk åpen i helgene fra 2025, samt opprette tre nye døgnplasser. Dette skjer etter sterk kritikk fra pårørende, TV 2 og en rapport fra Statsforvalteren. Kritikken omhandler tidligere helgestengninger som førte til at tvillingene Mina og Mille ble sendt til barnevernsinstitusjoner, og at ansatte varslet om uforsvarlig praksis allerede i 2019. Sykehuset erkjenner at saken har gjort det lettere å prioritere tiltakene, og at det har vært en økning i henvisninger til barne- og ungdomspsykiatrien siden 2019.
19 dager siden
Alvorlig syke pasienter i Norge får nå mulighet til å søke om å få dekket livsviktige medisiner, selv om Beslutningsforum tidligere har sagt nei til nasjonal godkjenning. Helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre understreker at dette gjelder kun i «klinisk eksepsjonelle» tilfeller, hvor pasientens situasjon vurderes individuelt. Pasientorganisasjonen LHL hyller endringen og mener det kan være avgjørende for mange alvorlig syke.
2 måneder siden
En studie ved Kysthospitalet i Stavern viser at mange pasienter med long covid opplevde markant bedring etter en behandling som kombinerer legetime og individuell oppfølging av fysioterapeut. Koronaforsker Arne Søraas roser studien, men mener at de fleste pasientene ikke vil bli helt friske med denne tilnærmingen, da han mener det er viktig å finne de biologiske årsakene til plagene. Overlege Tom Farmen Nerli er uenig og mener behandlingen kan hjelpe mange, og at den ikke er rent psykologisk. Norsk Covidforening er kritisk til studien og mener det er uetisk å fremheve en metode som kan gjøre noen sykere. Studien inkluderte 310 pasienter, hvorav halvparten fikk behandling.
4 måneder siden
En ny undersøkelse viser at ventetiden for helsehjelp har økt med nesten tre uker siden Støre-regjeringen overtok, med 260.000 personer i helsekø. Fire av ti nordmenn er bekymret for helsetjenesten. Høyre kritiserer regjeringens politikk for å skape en todelt helsetjeneste der de med ressurser kan kjøpe seg raskere behandling. De foreslår å styrke sykehusøkonomien med 1,2 milliarder og øremerke 0,5 milliarder til kjøp av privat kapasitet. Høyre fremhever også at det nye sykehuset i Drammen, som åpner i 2025, er et resultat av deres initiativ.
1 måned siden
Etter Syver Blindheims deltakelse i NRK-serien «Team Pølsa» har en spleis til forskning på barnedemens samlet inn over 8,2 millioner kroner. Syver har diagnosen JNCL, en sjelden og alvorlig sykdom som fører til demens og motoriske vansker. Innsamlingen skal støtte forskning ved NTNU og Oslo Universitetssjukehus, ledet av Magnar Bjørås. Bjørås forklarer at midlene vil muliggjøre ansettelse av flere forskere og innkjøp av nødvendig utstyr, noe som vil intensivere arbeidet med å finne en behandling. Han påpeker også at forskningen kan ha positive ringvirkninger for andre genetiske sykdommer. Familien Blindheim uttrykker stor takknemlighet og håp for fremtiden.
1 måned siden
Syver Blindheim fra Team Pølsa har samlet inn over 11 millioner kroner via Spleis til forskning på barnedemens, en sykdom han selv har. Innsamlingen har satt ny rekord på Spleis. Pengene skal gå til professor Magnar Bjørås og hans team ved NTNU, som jobber med å utvikle en kur. I laboratoriet dyrker de mini-hjerner fra pasientprøver for å teste medisiner og forsøke å sette inn et friskt gen. Bjørås takker Syver for innsatsen og understreker at forskningen også kan hjelpe andre med sjeldne sykdommer. Syver hadde ikke forventet en så stor respons, men er optimistisk med tanke på å nå målet om 15 millioner kroner.