Beslutningsforum har godkjent en ny behandling for klasehodepine, også kjent som selvmordshodepine, som rammer tusenvis av nordmenn. Behandlingen innebærer bruk av elektriske impulser via et apparat plassert på halsen, som demper aktiviteten i de delene av hjernen som er involvert i smerteopplevelsen.
Overlege Erling Andreas Tronvik ved St. Olavs Hospital forklarer at klasehodepine er en invalidiserende sykdom med få effektive behandlingsalternativer, og at denne nye behandlingen kan hjelpe mange pasienter.
FHI mener også at innføringen av behandlingen kan spare samfunnet for millioner, da pasientene i mindre grad vil ha behov for akuttbehandling.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
Artikkelen tar for seg migrenepiercing, en behandling som markedsføres som lindring for migrene. Hodepine Norge advarer mot metoden og omtaler den som svindel, mens piercer Atle Karlsen rapporterer om positive resultater hos sine pasienter. Piercingen plasseres i et bestemt punkt i øret, angivelig for å påvirke «migrenenerven», men Camilla Lid Annaniassen fra Hodepine Norge påpeker at denne nerven ikke eksisterer. Hun forklarer at eventuell umiddelbar effekt kan skyldes placebo eller adrenalin, og understreker at migrene er en nevrologisk sykdom som ikke kan kureres med et enkelt stikk. Karlsen, derimot, mener at piercingen stimulerer nervereflekspunktet til tykktarmen, som er viktig for immunforsvaret.
1 måned siden
Bianca Bertelsen, som har hatt migrene siden barndommen, oppsøkte Glenn Jarle Jordheim i Lillestrøm for å få en migrenepiercing. Jordheim hevder at 90-95% av hans pasienter opplever effekt, men norske eksperter er kritiske og mener det er uetisk å markedsføre udokumentert behandling til en sårbar pasientgruppe. Overlege Erling Tronvik påpeker at placeboeffekten kan gi reell, men ofte kortvarig, helseeffekt. Hodepine Norge advarer også mot å stole på piercing som kur mot migrene, selv om noen opplever umiddelbar lindring. Jordheim selv mener han bare prøver å hjelpe folk, uavhengig av vitenskapelige bevis.
1 måned siden
Artikkelen omhandler den kraftige økningen av migrenerelatert sykefravær i Norge, hvor NAV-statistikker viser en tredobling siden 2015. Det anslås at opptil 800 000 nordmenn lever med migrene. Artikkelen belyser viktigheten av tilrettelegging på arbeidsplassen gjennom historien til Svein Olav, som opplever god støtte fra sin arbeidsgiver Bravida, som er kåret til en av Norges mest «hodevennlige» arbeidsplasser. Telemark og Agder har hatt størst økning i migrenefravær siden 2015. Samtidig understrekes behovet for mer forskning på årsaker og bedre medisiner for å hjelpe de som rammes.
1 måned siden
Artikkelen omhandler den økende bruken av medisinsk piercing mot migrene og angst, som markedsføres på sosiale medier. Hodepine Norge og nevrologer advarer mot behandlingen, da det mangler vitenskapelig bevis for effekt, og de frykter at pasienter får et falskt håp. Forbrukertilsynet er varslet om villedende markedsføring av piercingstudioer som lover effekt mot konkrete sykdommer. En piercer i Fredrikstad forsvarer behandlingen og ønsker en debatt rundt temaet, men er forberedt på å endre praksis dersom Forbrukertilsynet konkluderer med at han har brutt regelverket.
19 dager siden
Alvorlig syke pasienter i Norge får nå mulighet til å søke om å få dekket livsviktige medisiner, selv om Beslutningsforum tidligere har sagt nei til nasjonal godkjenning. Helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre understreker at dette gjelder kun i «klinisk eksepsjonelle» tilfeller, hvor pasientens situasjon vurderes individuelt. Pasientorganisasjonen LHL hyller endringen og mener det kan være avgjørende for mange alvorlig syke.
2 måneder siden
Artikkelen omhandler den økende sykemeldingen grunnet psykisk uhelse, særlig blant unge, og presenterer et nytt forskningsprosjekt som tilbyr digital, jobbfokusert terapi. Prosjektet har som mål å hjelpe pasienter raskere tilbake i jobb og samtidig avlaste en presset helsetjeneste. Sykefråværet i Norge er høyt, og helsetjenestene er presset. Et eksempel er Henrik Skjørstad, som var sykemeldt i over ett år, men kom tilbake gjennom arbeidsprøving og ny utdanning. Han mener arbeidsfokusert terapi kan være nyttig for å finne ut hva som fungerer for den enkelte, men understreker viktigheten av individuell tilpasning.
2 måneder siden
Artikkelen omhandler tinnitus, en tilstand som rammer over en halv million nordmenn. Artister som Gaute Ormåsen og Jack Rubinacci engasjerer seg i Tinnitus Quest for å fremme forskning og øke bevisstheten rundt tinnitus. De deler sine personlige erfaringer og understreker behovet for mer kunnskap og bedre behandlingstilbud. Hørselshemmedes Landsforbund støtter kravet om mer forskning og etterlyser bedre kompetanse om tinnitus blant fastleger. En tidligere klinikkleder mener likevel at fokus bør være på å hjelpe pasienter med å leve med tilstanden, da det er lite fremskritt i å fjerne ulyden. Artikkelen belyser viktigheten av forebygging og tidlig hjelp for å unngå at tinnitus forverres.
2 måneder siden
Sykehuset Østfold har mottatt 24,9 millioner kroner til en nasjonal studie som skal undersøke effekten av ketaminbehandling for alvorlig depresjon. Studien vil se på langtidseffekter og identifisere hvilke pasientgrupper som har best nytte av behandlingen. Ti sykehus deltar i studien, som skal dokumentere effekten av ketamin, en behandling som har vist lovende resultater for pasienter som ikke har respondert på tradisjonelle metoder. Sykehuset Østfold var det første offentlige sykehuset i Norge som tok i bruk ketamin i behandling. Forskere håper studien kan føre til at begrepet «behandlingsresistent depresjon» fjernes, og at ketamin også kan brukes i akuttbehandling av selvmordstanker.
19 dager siden
Helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre har kunngjort en ny ordning som gir alvorlig syke pasienter mulighet til å få livsviktige medisiner, selv om Beslutningsforum tidligere har sagt nei. For å kvalifisere må pasientens situasjon vurderes som «klinisk eksepsjonell», noe som gir håp for dem som tidligere er blitt nektet livsforlengende behandling. Samtidig åpnes det for at klinikere og brukerorganisasjoner kan delta i diskusjonene i Beslutningsforum, men uten beslutningsrett. Regjeringen vil også prioritere medisiner og vaksiner som reduserer behovet for helsepersonell, for å effektivisere ressursbruken i helsevesenet.
4 måneder siden
Freddy Varnås, talsperson for Essensiell Tremor-foreningen, kritiserer norske helsemyndigheter for å ikke godkjenne en ny behandlingsmetode (MRgFUS) for essensiell tremor, en sykdom som rammer rundt 50 000 nordmenn. Han har solgt huset sitt for å finansiere behandlingen i utlandet, da Norge ikke tilbyr den. Varnås mener norske myndigheter er for trege og at dette fører til unødvendig lidelse for mange. Han har tatt saken opp med Stortingets helsekomité, som erkjenner at saksbehandlingstiden er lang, men viser til nødvendig dokumentasjon og prisforhandlinger. Direktoratet for medisinske produkter (DMP) jobber med en metodevurdering, men en endelig avgjørelse er ikke ventet før i 2025.