Bianca Bertelsen, som har hatt migrene siden barndommen, oppsøkte Glenn Jarle Jordheim i Lillestrøm for å få en migrenepiercing. Jordheim hevder at 90-95% av hans pasienter opplever effekt, men norske eksperter er kritiske og mener det er uetisk å markedsføre udokumentert behandling til en sårbar pasientgruppe.
Overlege Erling Tronvik påpeker at placeboeffekten kan gi reell, men ofte kortvarig, helseeffekt. Hodepine Norge advarer også mot å stole på piercing som kur mot migrene, selv om noen opplever umiddelbar lindring.
Jordheim selv mener han bare prøver å hjelpe folk, uavhengig av vitenskapelige bevis.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
Artikkelen tar for seg migrenepiercing, en behandling som markedsføres som lindring for migrene. Hodepine Norge advarer mot metoden og omtaler den som svindel, mens piercer Atle Karlsen rapporterer om positive resultater hos sine pasienter. Piercingen plasseres i et bestemt punkt i øret, angivelig for å påvirke «migrenenerven», men Camilla Lid Annaniassen fra Hodepine Norge påpeker at denne nerven ikke eksisterer. Hun forklarer at eventuell umiddelbar effekt kan skyldes placebo eller adrenalin, og understreker at migrene er en nevrologisk sykdom som ikke kan kureres med et enkelt stikk. Karlsen, derimot, mener at piercingen stimulerer nervereflekspunktet til tykktarmen, som er viktig for immunforsvaret.
1 måned siden
Artikkelen omhandler den økende bruken av medisinsk piercing mot migrene og angst, som markedsføres på sosiale medier. Hodepine Norge og nevrologer advarer mot behandlingen, da det mangler vitenskapelig bevis for effekt, og de frykter at pasienter får et falskt håp. Forbrukertilsynet er varslet om villedende markedsføring av piercingstudioer som lover effekt mot konkrete sykdommer. En piercer i Fredrikstad forsvarer behandlingen og ønsker en debatt rundt temaet, men er forberedt på å endre praksis dersom Forbrukertilsynet konkluderer med at han har brutt regelverket.
2 måneder siden
Beslutningsforum har godkjent en ny behandling for klasehodepine, også kjent som selvmordshodepine, som rammer tusenvis av nordmenn. Behandlingen innebærer bruk av elektriske impulser via et apparat plassert på halsen, som demper aktiviteten i de delene av hjernen som er involvert i smerteopplevelsen. Overlege Erling Andreas Tronvik ved St. Olavs Hospital forklarer at klasehodepine er en invalidiserende sykdom med få effektive behandlingsalternativer, og at denne nye behandlingen kan hjelpe mange pasienter. FHI mener også at innføringen av behandlingen kan spare samfunnet for millioner, da pasientene i mindre grad vil ha behov for akuttbehandling.
1 måned siden
Artikkelen omhandler den kraftige økningen av migrenerelatert sykefravær i Norge, hvor NAV-statistikker viser en tredobling siden 2015. Det anslås at opptil 800 000 nordmenn lever med migrene. Artikkelen belyser viktigheten av tilrettelegging på arbeidsplassen gjennom historien til Svein Olav, som opplever god støtte fra sin arbeidsgiver Bravida, som er kåret til en av Norges mest «hodevennlige» arbeidsplasser. Telemark og Agder har hatt størst økning i migrenefravær siden 2015. Samtidig understrekes behovet for mer forskning på årsaker og bedre medisiner for å hjelpe de som rammes.
3 måneder siden
Flere sykehus krever egenbetaling for smertelindring av barn ved stikk, noe som møter kritikk fra fagmiljøer og politikere. Overlege Tor Thomas Vatsgar ved Oslo universitetssykehus påpeker at mange barn er redde for stikk og kan bli traumatisert. Han anbefaler bruk av bedøvelseskrem eller plaster, men dette koster 75 kroner per gang. Rødt-politiker Seher Aydar krever at helseministeren fjerner egenbetalingen, da det strider mot prinsippet om gratis helsetjenester for barn under 16 år. Hun mener egenbetalingen er en unødvendig utgift for foreldre og at det er viktig å forebygge angst hos barn.
2 måneder siden
Flere sykehus i Norge praktiserer egenbetaling for bedøvelse av barn, selv om helsetjenester for barn under 16 år skal være gratis. Dette gjelder blant annet bedøvelsesplaster som brukes før sprøytestikk. Foreldre beskriver ordningen som kynisk og urettferdig, spesielt for familier med barn som trenger hyppige prosedyrer. Rødt kritiserer praksisen og mener gratis helsehjelp må gjelde alle barn. Helseminister Jan Christian Vestre har lovet å rydde opp og har bedt om en oversikt fra alle sykehus for å sikre lik behandling.
3 måneder siden
Skuespiller Mel Gibson har i en podkast fortalt om tre venner som skal ha blitt kreftfrie etter å ha brukt parasittmedisinene Ivermectin og Fenbendazole. Kreftforeningens Sigrid Bratlie advarer mot å bruke disse medisinene utenfor kontrollerte studier, da effekten på kreft er uklar. Hun advarer også mot bruk av Methylene Blue som kreftmedisin, da det er et giftig fargestoff. Bratlie kritiserer kjendiser for å fremme udokumenterte behandlinger, og understreker viktigheten av å lytte til etablerte fagmiljøer. Hun påpeker at alvorlig syke mennesker kan være desperate og villige til å prøve eksperimentell behandling, noe som kan utnyttes av uetiske aktører.
6 dager siden
Debatten om økningen i ADHD-diagnoser har skapt bekymring blant fagfolk. Barnepsykiater Henriette Kirkaune Sandven mener ADHD overdiagnostiseres, og peker på at diagnosekriteriene er for vide og at mange barn får diagnosen selv om de bare er umodne. Professor Lars Lien og andre eksperter avviser påstanden og advarer mot at slik skepsis kan hindre nødvendig hjelp og behandling. De understreker at mange med ADHD har reelle funksjonsutfordringer som krever oppfølging, og at medisinering har dokumenterte positive effekter, blant annet ved å redusere risiko for rus, kriminalitet og depresjon. Antall henvisninger til barne- og ungdomspsykiatrien har økt betydelig siden pandemien, og bruken av ADHD-medisin øker. Samtidig har private utredningstilbud økt, noe som har skapt debatt om kvalitet og tilgang. Pasienter som Charlotte Fredstad Huuse forteller om viktigheten av å bli trodd og få riktig diagnose etter å ha opplevd avvisning i det offentlige helsevesenet.
1 måned siden
Artikkelen forteller historien om Elina, som ble diagnostisert med det sjeldne syndromet PHACE etter at et fødselsmerke i nakken hennes vokste og skapte store smerter. Overlege Ingvild Heier ved Rikshospitalet advarer om at mange leger ikke er tilstrekkelig oppmerksomme på at visse fødselsmerker kan indikere alvorlige underliggende sykdommer. Hun oppfordrer helsepersonell til å øke sin kunnskap om dette, slik at flere barn kan få riktig diagnose og behandling raskere. Elinas mor oppfordrer andre foreldre til å stole på sin egen intuisjon hvis de mistenker at noe er galt med barnet sitt.
2 måneder siden
Artikkelen belyser at enkelte sykehus i Norge krever betaling for smertelindring til barn, som bedøvelseskrem ved sprøytestikk. Dette rammer spesielt familier med kronisk syke barn som trenger hyppig behandling, og kan føre til økonomisk belastning. Forfatteren argumenterer for at dette er en usosial utvikling som strider mot prinsippet om gratis helsehjelp for barn, og at det kan skape frykt for helsevesenet. Helseministeren har foreløpig ikke tatt affære, og forfatteren oppfordrer stortingsrepresentantene til å stemme for å stoppe denne praksisen.