Frp-leder Sylvi Listhaug mener Norge bør vurdere å kjøpe fregatter fra USA, til tross for bekymringer rundt Donald Trumps utenrikspolitikk. Hun understreker at Norge må ta Trumps signaler om at Europa må ta mer ansvar for egen sikkerhet på alvor, og at Norge må være forberedt på å styrke sitt forsvar.
Listhaug mener en fregatt-avtale kan være en god deal for Norge, da Trump er kjent for å være «glad i en god deal».
Hun uttrykker også bekymring for Trumps tilnærming til Russland, spesielt med tanke på Ukraina.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
Frp-leder Sylvi Listhaug mener Norge bør vurdere å kjøpe nye fregatter fra USA, da president Trump er glad i gode avtaler. Hun mener et slikt kjøp vil redusere handelsunderskuddet mot USA. Regjeringen har informert om at fregattkjøpet vil være den største anskaffelsen i forsvaret noensinne, med Frankrike, Storbritannia, Tyskland og USA som mulige leverandører. Listhaug uttrykker også bekymring for Trumps utenrikspolitikk, spesielt normaliseringen av forholdet til Russland og mulige avtaler knyttet til Ukraina uten Ukrainas deltakelse.
2 måneder siden
FrP-leder Sylvi Listhaug har foreslått at Norge bør vurdere å kjøpe fregatter fra USA, noe som har utløst kritikk fra flere politiske partier. Venstre og MDG reagerer på Listhaugs innblanding og mener det er uklokt å favorisere en leverandør før en grundig vurdering er gjennomført. MDG fremhever at et slikt kjøp sender et uheldig signal, gitt usikkerheten rundt Trump-administrasjonens engasjement i NATO. Høyre understreker behovet for å vurdere alle de fire gjenværende kandidatene nøye, og mener det er viktig å ikke forhaste seg i beslutningsprosessen.
2 måneder siden
Frp-leder Sylvi Listhaug mener Norge må være tydelige, men også pragmatiske i sin tilnærming til Donald Trump. Hun understreker viktigheten av å konfrontere uakseptable uttalelser, spesielt om Ukraina, samtidig som hun påpeker behovet for å forklare USAs syn på handelsbalansen. Listhaug ønsker å styrke forsvaret raskere ved å kutte byråkrati og åpne for investeringer i våpenindustrien via Oljefondet. Hun ser behov for å øke forsvarsbudsjettet og mener det er viktig å investere i våpenindustrien fremover.
2 måneder siden
Artikkelen omhandler Norges forestående beslutning om å anskaffe nye fregatter og spesialskip, og hvordan Donald Trumps politikk påvirker vurderingen av potensielle allierte leverandører. Den tidligere forsvarssjefen beskriver Trump som en «selvsentrert gangster» og stiller spørsmål ved USAs pålitelighet. Flere eksperter argumenterer for at Norge bør prioritere europeiske leverandører for å styrke europeisk forsvarsindustri og unngå å støtte en upålitelig partner. Det fremheves en bekymring for at Norge ikke kan stole på USA og risikerer å bli behandlet som et krigsbytte.
1 måned siden
Politikerne er uenige om Norge bør kjøpe nye fregatter fra USA etter at Donald Trump ble president. SV og Rødt ønsker å redusere avhengigheten av USA, mens Høyre, Frp og KrF mener felles sikkerhetsinteresser tilsier at USA bør vurderes. MDG og Senterpartiet mener man bør stole på den fagmilitære prosessen, og Venstre ønsker en grundig vurdering av alle kandidater. Investeringen i nye fregatter er den største i norsk forsvarshistorie, og det er viktig å danne partnerskap med en nær alliert.
2 måneder siden
Frp-leder Sylvi Listhaug oppfordrer statsminister Jonas Gahr Støre til å ta direkte kontakt med Donald Trump for å søke om unntak fra den varslede tollen på europeiske varer, og viser til Australias eksempel. Listhaug mener Norges handelsunderskudd med USA, samt landets investeringer i amerikanske selskaper, kan være gode argumenter. Hun påpeker at Trump har et positivt syn på Norge, og at landets posisjon utenfor EU kan være en fordel. Listhaug kritiserer Ap og Høyre for å skape frykt for at EU vil ramme Norge med mottiltak, og understreker at EØS-avtalen forbyr toll mellom avtalepartene.
2 måneder siden
Artikkelen omhandler bekymringer knyttet til Donald Trumps tollpolitikk og dens potensielle innvirkning på Norge. Under en debatt på NRK ble statsminister Jonas Gahr Støre utfordret av programleder Fredrik Solvang angående Norges forhold til EØS-avtalen og implementeringen av EU-direktiver. Støre understreket at Norge er forberedt på mulige handelshindringer og vil jobbe for tilpasninger. Trygve Slagsvold Vedum og Erna Solberg advarte mot EU-medlemskap, mens Sylvi Listhaug mente Norge er en viktig aktør i Europa og at Trump er positivt innstilt til Norge.
3 måneder siden
Under en debatt på NRK omtalte Kirsti Bergstø (SV) Sylvi Listhaug (Frp) som «Trumps norske tvillingsøster», noe Listhaug avviste. Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) uttrykte bekymring for Trumps handelspolitikk og vil følge nøye med på hans innsettelsestale. Støre er likevel trygg på at EU vil forstå Norges situasjon ved en eventuell handelskrig. Både Frp og SV ønsker en egen handelsavtale med USA. Bergstø mener Norge bør redusere sin sikkerhetspolitiske avhengighet av USA, mens Støre understreker at Norge fortsatt skal ha et nært samarbeid med USA innenfor Nato.
3 måneder siden
Artikkelen diskuterer Norges sikkerhetspolitiske situasjon i lys av Donald Trumps uttalelser om å utvide USAs territorium og Russlands invasjon av Ukraina. Det argumenteres for at Norge bør vurdere EU-medlemskap for å styrke sin sikkerhet, spesielt med tanke på et mer uforutsigbart USA under Trump. Artikkelen fremhever at Sverige og Finland søkte NATO-medlemskap som følge av krigen i Ukraina, og at Norge bør ha en lignende diskusjon om sin plass i verden. Det påpekes at et tettere samarbeid med EU kan være en fordel i møte med nye trusler, og at Norge kan risikere å havne i en vanskelig situasjon mellom USA og EU utenfor unionen.
1 måned siden
FrP-leder Sylvi Listhaug etterlyser en betydelig opprustning av det norske forsvaret, fordi hun mener Europa må ta et større ansvar for egen sikkerhet. Bakgrunnen er usikkerhet rundt USAs engasjement og Russlands økende militære kapasitet. Listhaug foreslår å øke forsvarsbudsjettet til 3 prosent av BNP innen 2030, samt å fremskynde våpenproduksjonen. Hun kritiserer byråkratiske prosesser som hindrer rask gjennomføring av nødvendige forsvarsrelaterte prosjekter, og mener miljøhensyn må vike i visse tilfeller. Flere andre partiledere har også tatt til orde for økt støtte til Ukraina, og det diskuteres å hasteinnkalle Stortinget for å behandle saken.