FrP-leder Sylvi Listhaug har foreslått at Norge bør vurdere å kjøpe fregatter fra USA, noe som har utløst kritikk fra flere politiske partier. Venstre og MDG reagerer på Listhaugs innblanding og mener det er uklokt å favorisere en leverandør før en grundig vurdering er gjennomført.
MDG fremhever at et slikt kjøp sender et uheldig signal, gitt usikkerheten rundt Trump-administrasjonens engasjement i NATO.
Høyre understreker behovet for å vurdere alle de fire gjenværende kandidatene nøye, og mener det er viktig å ikke forhaste seg i beslutningsprosessen.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
Frp-leder Sylvi Listhaug mener Norge bør vurdere å kjøpe nye fregatter fra USA, da president Trump er glad i gode avtaler. Hun mener et slikt kjøp vil redusere handelsunderskuddet mot USA. Regjeringen har informert om at fregattkjøpet vil være den største anskaffelsen i forsvaret noensinne, med Frankrike, Storbritannia, Tyskland og USA som mulige leverandører. Listhaug uttrykker også bekymring for Trumps utenrikspolitikk, spesielt normaliseringen av forholdet til Russland og mulige avtaler knyttet til Ukraina uten Ukrainas deltakelse.
2 måneder siden
Frp-leder Sylvi Listhaug mener Norge bør vurdere å kjøpe fregatter fra USA, til tross for bekymringer rundt Donald Trumps utenrikspolitikk. Hun understreker at Norge må ta Trumps signaler om at Europa må ta mer ansvar for egen sikkerhet på alvor, og at Norge må være forberedt på å styrke sitt forsvar. Listhaug mener en fregatt-avtale kan være en god deal for Norge, da Trump er kjent for å være «glad i en god deal». Hun uttrykker også bekymring for Trumps tilnærming til Russland, spesielt med tanke på Ukraina.
1 måned siden
Politikerne er uenige om Norge bør kjøpe nye fregatter fra USA etter at Donald Trump ble president. SV og Rødt ønsker å redusere avhengigheten av USA, mens Høyre, Frp og KrF mener felles sikkerhetsinteresser tilsier at USA bør vurderes. MDG og Senterpartiet mener man bør stole på den fagmilitære prosessen, og Venstre ønsker en grundig vurdering av alle kandidater. Investeringen i nye fregatter er den største i norsk forsvarshistorie, og det er viktig å danne partnerskap med en nær alliert.
6 dager siden
Fremskrittspartiet krever at Stortinget utsetter den endelige behandlingen av den nye Sivilbeskyttelsesloven for å få svar på flere spørsmål, blant annet om lovens forhold til Grunnloven. Partileder Sylvi Listhaug mener det er uklokt å vedta loven uten grundigere avklaringer. Frp truer med å stemme mot loven dersom den ikke utsettes. Også Kristelig Folkeparti (KrF) har snudd og vil stemme nei, da de mener viktige spørsmål i den offentlige debatten må avklares først. Lovforslaget har skapt debatt om hvorvidt det gir regjeringen for vide fullmakter i beredskapssituasjoner, noe som flere frykter kan stride mot Grunnloven. Stortingsgruppene i begge partier ønsker en grundigere behandling før loven vedtas.
1 måned siden
Frp-leder Sylvi Listhaug reagerer kraftig på SV-leder Kirsti Bergstøs forslag om et nordisk sikkerhetssamarbeid, og mener SV sår tvil om NATOs sikkerhetsgarantier. Bergstø ønsker et sikkerhetssamarbeid med land i Norden og Nord-Europa, men utelukker Frankrike. Listhaug kritiserer SV for manglende realisme etter krigen i Ukraina, og mener SVs bruk av oljepenger til opprustning er hyklersk, gitt deres ønske om å avvikle oljeindustrien. Listhaug uttrykker bekymring over SVs innflytelse på Stortinget.
2 måneder siden
Norge står overfor et kostbart innkjøp av nye fregatter, og valget mellom USA, Tyskland, Storbritannia og Frankrike kan ha store utenrikspolitiske konsekvenser. Frykten er at et kjøp av europeiske fregatter vil provosere USA. Samtidig ønsker Norge å styrke båndene til Europa. Frankrike seiler opp som en favoritt, men det finnes skepsis mot fransk industri. Uansett valg jobbes det med å involvere vestlandsk næringsliv i forsvarsindustrien, selv om Bergen har vist liten interesse for sin rolle som forsvarskommune.
24 dager siden
Frp-leder Sylvi Listhaug kritiserer Arbeiderpartiets nye oljevedtak, og mener det skaper usikkerhet for Norges viktigste næring i en tid med internasjonal uro. Vedtaket, som ble gjort på Aps landsmøte, innebærer at leteaktivitet etter olje og gass skal foregå i allerede åpne, «modne» områder. AUF er fornøyd med vedtaket, og ser det som en viktig delseier i kampen for en strengere oljepolitikk. SV derimot, mener Ap ikke tar klimakrisen på alvor og at vedtaket signaliserer en uendret oljepolitikk. Statsminister Jonas Gahr Støre forsikrer at vedtaket ikke betyr slutten på nye konsesjonsrunder, og at det handler om å utvikle, ikke avvikle, næringen, samtidig som utslippene skal kuttes.
1 måned siden
Venstre og MDG retter kritikk mot Arbeiderpartiet og Høyre for deres manglende vilje til å åpne for en ny EU-debatt i Norge. De argumenterer for at den nåværende situasjonen i Europa krever en grundig vurdering av Norges forhold til EU, spesielt med tanke på sikkerhetspolitiske og økonomiske utfordringer. Venstre-leder Guri Melby understreker at Norge ikke lenger kan tillate seg å stå utenfor, mens MDG tar til orde for en offentlig utredning for å kartlegge fordeler og ulemper ved et eventuelt EU-medlemskap. Kritikken kommer i kjølvannet av økende krav fra eksperter om en ny debatt, men både statsminister Jonas Gahr Støre og Erna Solberg har vist tilbakeholdenhet i spørsmålet.
2 måneder siden
Artikkelen omhandler Norges forestående beslutning om å anskaffe nye fregatter og spesialskip, og hvordan Donald Trumps politikk påvirker vurderingen av potensielle allierte leverandører. Den tidligere forsvarssjefen beskriver Trump som en «selvsentrert gangster» og stiller spørsmål ved USAs pålitelighet. Flere eksperter argumenterer for at Norge bør prioritere europeiske leverandører for å styrke europeisk forsvarsindustri og unngå å støtte en upålitelig partner. Det fremheves en bekymring for at Norge ikke kan stole på USA og risikerer å bli behandlet som et krigsbytte.
1 måned siden
Artikkelen kritiserer Frp-leder Sylvi Listhaug for å advare mot en opprivende EU-debatt, da hun selv er kjent for polariserende retorikk. Det fremheves som et paradoks at Listhaug, nå uttrykker bekymring for en tilspisset EU-diskusjon. Artikkelen argumenterer for at EU-debatten fortjener en grundig og nyansert tilnærming, og oppfordrer politikere som Listhaug til å bidra konstruktivt uten å ty til polariserende virkemidler. Det understrekes viktigheten av en debatt basert på respekt for fakta og meningsmotstandere for å styrke demokratiet.