Norge står overfor et kostbart innkjøp av nye fregatter, og valget mellom USA, Tyskland, Storbritannia og Frankrike kan ha store utenrikspolitiske konsekvenser. Frykten er at et kjøp av europeiske fregatter vil provosere USA.
Samtidig ønsker Norge å styrke båndene til Europa. Frankrike seiler opp som en favoritt, men det finnes skepsis mot fransk industri.
Uansett valg jobbes det med å involvere vestlandsk næringsliv i forsvarsindustrien, selv om Bergen har vist liten interesse for sin rolle som forsvarskommune.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
Artikkelen omhandler Norges forestående beslutning om å anskaffe nye fregatter og spesialskip, og hvordan Donald Trumps politikk påvirker vurderingen av potensielle allierte leverandører. Den tidligere forsvarssjefen beskriver Trump som en «selvsentrert gangster» og stiller spørsmål ved USAs pålitelighet. Flere eksperter argumenterer for at Norge bør prioritere europeiske leverandører for å styrke europeisk forsvarsindustri og unngå å støtte en upålitelig partner. Det fremheves en bekymring for at Norge ikke kan stole på USA og risikerer å bli behandlet som et krigsbytte.
1 måned siden
Politikerne er uenige om Norge bør kjøpe nye fregatter fra USA etter at Donald Trump ble president. SV og Rødt ønsker å redusere avhengigheten av USA, mens Høyre, Frp og KrF mener felles sikkerhetsinteresser tilsier at USA bør vurderes. MDG og Senterpartiet mener man bør stole på den fagmilitære prosessen, og Venstre ønsker en grundig vurdering av alle kandidater. Investeringen i nye fregatter er den største i norsk forsvarshistorie, og det er viktig å danne partnerskap med en nær alliert.
2 måneder siden
Frp-leder Sylvi Listhaug mener Norge bør vurdere å kjøpe fregatter fra USA, til tross for bekymringer rundt Donald Trumps utenrikspolitikk. Hun understreker at Norge må ta Trumps signaler om at Europa må ta mer ansvar for egen sikkerhet på alvor, og at Norge må være forberedt på å styrke sitt forsvar. Listhaug mener en fregatt-avtale kan være en god deal for Norge, da Trump er kjent for å være «glad i en god deal». Hun uttrykker også bekymring for Trumps tilnærming til Russland, spesielt med tanke på Ukraina.
2 måneder siden
FrP-leder Sylvi Listhaug har foreslått at Norge bør vurdere å kjøpe fregatter fra USA, noe som har utløst kritikk fra flere politiske partier. Venstre og MDG reagerer på Listhaugs innblanding og mener det er uklokt å favorisere en leverandør før en grundig vurdering er gjennomført. MDG fremhever at et slikt kjøp sender et uheldig signal, gitt usikkerheten rundt Trump-administrasjonens engasjement i NATO. Høyre understreker behovet for å vurdere alle de fire gjenværende kandidatene nøye, og mener det er viktig å ikke forhaste seg i beslutningsprosessen.
16 dager siden
En kronikk i Dagens Næringsliv argumenterer for at Norge bør unngå å kjøpe fregatter fra USA for å redusere avhengigheten, spesielt med tanke på usikkerheten rundt USAs rolle i NATO. Sikkerhetsekspert Janne Haaland Matlary mener Norge bør satse på europeisk samarbeid og en helgarderingsstrategi ved å spre investeringene. Forsvarsminister Tore O. Sandvik avviser imidlertid å utelukke USA som leverandør, og understreker at USA er en viktig alliert. Han fremhever også betydningen av gjenkjøpsavtaler og dypere samarbeid med leverandørlandene. Både Matlary og Sandvik understreker behovet for at Europa standardiserer militært utstyr for å styrke forsvarssamarbeidet og øke effektiviteten.
1 måned siden
Frankrike intensiverer sitt samarbeid med norsk forsvarsindustri, uavhengig av utfallet av Norges fregattanskaffelse. Den franske marinen vil uansett operere i norske farvann med sine FDI-fregatter, som utmerker seg innen anti-ubåtkrigføring. Frankrike understreker allerede etablert samarbeid med norske selskaper som Kongsberg, Nammo og Space Norway, og fremhever viktigheten av at Norge beholder strategisk kontroll ved å velge en europeisk partner. Den franske forsvarsattachéen fremhever også felles interesser i Arktis og etablerte samarbeid innen vitenskap.
2 måneder siden
Artikkelen belyser hvordan Trumps press på Europa for økt sikkerhetsansvar skaper et dilemma for Norge, som balanserer mellom USA og EU. Usikkerhet rundt USAs NATO-forpliktelser får eksperter til å anbefale at Europa vurderer alternativer, samtidig som de advarer mot å fremmedgjøre USA. Norsk utenrikspolitikk trues av splittelse i EU-spørsmålet. Artikkelen trekker frem Ukrainas ønske om en europeisk hær og Norges potensielle bidrag til USA gjennom etterretning og gassleveranser.
2 måneder siden
Frp-leder Sylvi Listhaug mener Norge bør vurdere å kjøpe nye fregatter fra USA, da president Trump er glad i gode avtaler. Hun mener et slikt kjøp vil redusere handelsunderskuddet mot USA. Regjeringen har informert om at fregattkjøpet vil være den største anskaffelsen i forsvaret noensinne, med Frankrike, Storbritannia, Tyskland og USA som mulige leverandører. Listhaug uttrykker også bekymring for Trumps utenrikspolitikk, spesielt normaliseringen av forholdet til Russland og mulige avtaler knyttet til Ukraina uten Ukrainas deltakelse.
2 måneder siden
Norge risikerer å bli skadelidende i en potensiell handelskrig mellom USA og EU. USA sin tolløkning på metaller rammer norske bedrifter, og EU sine mulige mottiltak kan også treffe Norge hardt. EØS-avtalen gir Norge tilgang til EUs indre marked, men Norge står utenfor EUs handelspolitikk, noe som kompliserer situasjonen. Selv om statsminister Støre og finansminister Stoltenberg har gode kontakter, er det usikkert om det er nok for å unngå negative konsekvenser.
2 måneder siden
Norge forsøker å navigere i spenningen mellom EU og USA, i frykt for en potensiell handelskrig. Statssekretær Maria Varteressian understreker viktigheten av EØS-avtalen for å sikre Norges interesser, men erkjenner at landet kan havne i en vanskelig tollskvis siden Norge ikke er en del av EUs tollunion. Regjeringen arbeider for å overbevise EU om at Norge bør behandles som en del av det indre markedet. Varteressian advarer mot å bruke norske gassleveranser som pressmiddel, og fremhever behovet for å overholde EØS-avtalen og redusere etterslepet i implementeringen av EU-direktiver. Hun ser Jens Stoltenbergs erfaring som en styrke i dette arbeidet.