Stortinget retter opp en historisk forsømmelse ved å endelig plassere portretter av Anna Rogstad og Karen Platou i Eidsvollgalleriet. Anna Rogstad var den første kvinnen som møtte i Stortinget i 1911, mens Karen Platou var den første faste kvinnelige representanten.
Stortingspresident Masud Gharahkhani fremhever at det er på tide å anerkjenne disse kvinnelige pionerene, spesielt med tanke på den høye kvinneandelen i dagens parlament. For å gi plass til de nye portrettene, flyttes portrettet av Gunnar Knudsen til et annet rom i Stortinget.
Denne handlingen markerer en viktig anerkjennelse av kvinners bidrag til norsk politikk og historie.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
Kvinnenettverket i Oslo Arbeiderparti krever at statsminister Jonas Gahr Støre sørger for full likestilling i sin nye regjering. De påpeker at dagens regjering ikke har 50 prosent representasjon av begge kjønn, verken i alle departementer eller i regjeringen som helhet. Nettverket mener det er særlig problematisk at flere departementer med skjev representasjon følger kjønnsstereotypiske mønstre, med overvekt av kvinner i familie- og utviklingsdepartementet, og menn i finans-, samferdsels- og justisdepartementet. Kvinnenettverket viser til at Arbeiderpartiet har vedtatt at begge kjønn skal være representert i alle valg og oppnevninger, og mener dette også må gjelde regjeringen.
1 måned siden
I anledning den internasjonale kvinnedagen har Nettavisen intervjuet flere kjendiser om hvordan de markerer dagen og hvilke kvinner de ser opp til. Erlend Elias hyller dronning Sonja og kronprinsesse Mette-Marit for deres styrke og som rollemodeller. Kim Wigaard feirer dagen med venner, mens Hedda Skaug hedrer kvinnene i sin familie. Else Kåss Furuseth vektlegger viktigheten av å støtte hverandre, og Evelina Moholt hyller sin mor for hennes rolle som bestemor. Maria Mena planlegger å delta i tog med sin sønn, og Bjørg Thorhallsdottir samler inn penger til utdanning for kvinner.
2 måneder siden
Regjeringen Støre har kunngjort at FN-konvensjonen om funksjonshemmedes rettigheter (CRPD) vil bli innlemmet i norsk lov. Statsministeren understreker at dette er et viktig signal om rettigheter og likeverd. Konvensjonen skal sikre at personer med funksjonsnedsettelse får oppfylt sine menneskerettigheter, inkludert retten til å bestemme eget bosted. Avsløringer om ulovlige flyttinger har satt fokus på sårbarheten til denne gruppen. Kultur- og likestillingsminister Lubna Jaffery fremhever at dette er en viktig seier for Norges Handikapforbund. Kommunesektorens organisasjon (KS) har uttrykt bekymring for at kommunene mangler ressurser til å følge opp kravene som vil følge av lovfestingen.
1 måned siden
En italiensk politiker har foreslått at nyfødte automatisk skal få morens etternavn, som et brudd med tradisjonen der barn får farens etternavn. Tidligere kulturminister Dario Franceschini mener dette vil rette opp historisk urettferdighet og kjønnsulikhet. Forslaget følger opp en dom fra 2022 som anser automatisk farsnavn som diskriminerende. Selv om forslaget har møtt motstand fra høyresiden, har det også fått støtte fra opposisjonen. En vedtakelse vil bringe Italia nærmere systemet i Norge, hvor barn registreres med mors etternavn dersom navnevalg ikke meldes innen seks måneder.
5 dager siden
Utstillingen «Passing Motherhood» på Trondheim kunstmuseum undersøker hva det betyr å være mor, og hvordan historiske, politiske og sosiale endringer former morsrollen. Den inngår i Hannah Ryggen-triennalen, en kunstfestival til ære for tekstilkunstneren Hannah Ryggen, kjent for å gjøre vev til en ekspressiv kunstform. Utstillingen viser verk av både eldre og samtidskunstnere som Käthe Kollwitz, Louise Bourgeois, Thora Dolven Balke og Elise Storsveen. Temaet spenner fra det krigerske og omsorgsfulle i mennesket til moderskapets tidløse kvaliteter, illustrert blant annet i Ryggen-verket «Grini» og installasjonen «Når våpenet heves, stopper dialogen» av Sheba Chhachhi og Sonia Jabbar. Elise Storsveen skildrer fødselens kroppslige kaos i et monumentalt applikasjonsverk. Utstillingen inviterer til refleksjon over morsrollen, arv og identitet, og gir et mangfold av perspektiver som utfordrer og engasjerer publikum.
4 dager siden
Fastlegeyrket i Norge har lenge vært mannsdominert, men nå nærmer kjønnsbalansen seg likhet, og kvinner er i ferd med å bli i flertall. Ifølge lederen i Allmennlegeforeningen, Nils Kristian Kleiv, vil kvinner snart utgjøre flertallet blant fastlegene, støttet av at 7 av 10 medisinstudenter nå er kvinner. Helsedirektoratets tall viser at kvinnelege fastleger har færre pasienter på venteliste enn mannlige, noe som kan henge sammen med at mange kvinner foretrekker lege av samme kjønn, særlig ved sensitive undersøkelser som celleprøver. Flere tiltak, som mulighet for kvinneleg helsepersonell til stede og egne celleprøvekvelder, bidrar til å trygge kvinnelige pasienter. Selv om kjønnsbalansen bedres, er det fortsatt for få fastleger i Norge, og rundt 136 000 innbyggere mangler fastlege. Det er viktig at pasientene har reelt valg av fastlege, både med tanke på kjønn og personlighet, for å sikre god kommunikasjon og trygghet i legebesøkene.
3 måneder siden
Christian Krohgs maleri «Albertine i politilægens venteværelse» skal stilles ut på Musée d'Orsay i Paris. Maleriet, som skildrer en kvinne som har blitt voldtatt, skapte stor debatt i Norge på slutten av 1880-tallet og bidro til å forby offentlig prostitusjon. Utstillingen i Paris, som varer fra 25. mars til 27. juli, er en viktig markering av Krohgs kunstnerskap utenfor Norge. Nasjonalmuseet understreker at dette er en unik mulighet de ikke ville la gå fra seg. Maleriet er sentralt i Nasjonalmuseets faste utstilling og har sjelden vært utlånt. Det er nå forsiktig fraktet ned fra veggen for en sjekk før den lange reisen til Frankrike.
3 måneder siden
Artikkelen tar for seg dronning Sonjas militære bakgrunn og hennes rolle som brigader i Hæren. Til tross for sin offisersutdannelse og engasjement for likestilling i Forsvaret, er hun avbildet i sivil i Oslo Militære Samfund, i motsetning til kong Olav og kong Harald som er avbildet i uniform. Artikkelen belyser også prinsesse Ingrid Alexandras militærtjeneste som et eksempel på kvinnelig engasjement i Forsvaret. Dronning Sonjas militære karriere ble møtt med skepsis fra kong Olav, og hun ble ikke forfremmet til høyere grad. Artikkelen argumenterer for at dronning Sonjas militære rolle bør anerkjennes bedre, spesielt i lys av hennes innsats for likestilling i Forsvaret.
1 måned siden
I denne kronikken reflekterer forfatteren over likestilling og feminisme i lys av en annen kronikk som tar et oppgjør med underbevisste holdninger mot kvinner. Forfatteren understreker at likestilling handler om frihet til å leve det livet man ønsker, og fremhever at selv om det har vært fokus på guttas utfordringer, er det fortsatt viktig å jobbe for kvinners rettigheter. Regjeringen har gjennomført flere tiltak, som en ny abortlov, kjønnskvotering i styrerom, vern mot seksuell trakassering og en partnerdrapskommisjon. Forfatteren avslutter med å understreke at kampen for likestilling er en kontinuerlig prosess som krever politisk vilje og engasjement.
1 måned siden
Artikkelen gir en oversikt over arrangementer i flere norske byer i forbindelse med den internasjonale kvinnedagen 8. mars 2025. Kvinnedagen har røtter i kvinnesaks- og arbeiderbevegelsen, og markeres over hele verden for å feire kvinners prestasjoner og øke bevisstheten om likestilling. I Norge har dagen vært markert siden 1915 og har spilt en viktig rolle i kampen for kvinners rettigheter. Oversikten viser arrangementer i Bergen, Oslo, Trondheim, Kristiansand, Tromsø og Bodø, Stavanger og Drammen med et variert program som inkluderer demonstrasjoner, appeller, konserter, debatter og kulturelle innslag.