Norges Bank har ingen planer om å inkludere bitcoin i valutareservene, ifølge sentralbanksjef Ida Wolden Bache. Beslutningen er basert på at dagens valutareserver er tilstrekkelig for å sikre finansiell stabilitet og møte pengepolitiske mål.
Banken følger likevel kryptomarkedet nøye, spesielt med tanke på potensiell systemrisiko og smitteeffekter til det finansielle systemet. Utviklingen i USA, hvor det er interesse for å etablere en bitcoin-reserve, følges også.
Samtidig jobber Norges Bank med digitale sentralbankpenger, i lys av redusert kontantbruk og konkurranse fra kryptovaluta.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
Tsjekkias sentralbanksjef, Aleš Michl, ønsker å undersøke muligheten for å inkludere bitcoin i landets valutareserve. Dette vil gjøre Tsjekkia til det første vestlige landet som tar et slikt skritt. Michl mener bitcoin kan være en god måte å diversifisere landets verdier på, til tross for kryptovalutaens volatilitet. Han viser til økt investorinteresse etter lanseringen av bitcoin-fond. Utspillet kommer etter at Donald Trump har tatt til orde for å bygge opp en strategisk bitcoin-reserve i USA. Bitcoin-prisen har steget til rekordnivåer den siste tiden. Norges Bank har foreløpig ingen planer om å investere i bitcoin.
3 måneder siden
DNB vurderer å lansere et kryptofond som følge av økt interesse fra kunder og et trendskifte i finansmiljøet. Banken ser på bitcoin som et alternativ til gull, med begrenset tilbud og økende etterspørsel. Donald Trumps kryptovennlige holdning og utnevnelse av Paul Atkins til SEC-sjef har påvirket markedet. Flere selskaper som eier mye krypto har sett aksjekursene stige. Bitcoin har fått mer respekt i finansmiljøet, og flere banker og fond har oppdatert sine investeringsmandater. DNB ser etterspørsel blant kundene for spissere fond, slik som det nylig lanserte kjernekraftfondet.
21 dager siden
Sentralbanksjef Ida Wolden Bache advarer om økt usikkerhet og svingninger i finansmarkedene, spesielt knyttet til handelskonflikten mellom USA og Kina. Hun uttaler at Norges Bank følger situasjonen nøye og er beredt til å bruke renten for å holde inflasjonen stabil. Bache påpeker at rammene for global handel er satt i spill, og at dette skaper utfordringer for pengepolitikken. Selv om Norges Bank legger vekt på sysselsettingen, vil de reagere med renteøkning hvis inflasjonen truer med å bli for høy.
4 dager siden
Regjeringen vil gjennomføre en evaluering av Norges Banks mandat for pengepolitikken i 2026, åtte år etter forrige gjennomgang i 2018. Evalueringen skal særlig vurdere erfaringene med mandatet etter en periode med høy inflasjon. Finansdepartementet vil be Norges Bank om en vurdering i første kvartal 2026, før de innhenter innspill fra nasjonale og internasjonale fagmiljøer. Målet er å ferdigstille evalueringen og eventuelt foreslå endringer høsten 2026. Norges Banks mandat, regulert av sentralbankloven, har som hovedmål å holde inflasjonen rundt to prosent, samtidig som det skal bidra til stabil produksjon og sysselsetting. LO har tatt til orde for en vurdering av mandatet, og sentralbanksjef Ida Wolden Bache har støttet regelmessige gjennomganger for å styrke demokratisk forankring og forutsigbarhet. Evalueringen kommer etter en periode med betydelige renteøkninger, hvor Norges Bank har holdt styringsrenten stabil på 4,5 prosent siden slutten av 2023.
3 måneder siden
Oljefondet investerer indirekte i kryptovaluta gjennom aksjer i selskaper som Coinbase og MicroStrategy, selv om de ikke kan kjøpe kryptovaluta direkte. Finansprofessor Dagfinn Rime advarer mot dette, og mener kryptovaluta er spekulativt og ikke egnet for fondet. Han viser til «greater fools»-teorien og mener at bobler sprekker når det ikke er flere som vil kjøpe til høyere priser. Rime er overrasket over at Oljefondet eier aksjer i MicroStrategy, som har en stor beholdning av bitcoin. Bitcoin-entusiast Svein Ølnes er usikker på om Oljefondet bør eie bitcoin, men ønsker en opplyst debatt om temaet. Oljefondet følger en indeks og har ingen aktiv kryptostrategi, men er likevel eksponert mot kryptovaluta gjennom sine investeringer.
2 måneder siden
Finansminister Jens Stoltenberg (Ap) åpner for å vurdere Norges Banks mandat for pengepolitikken etter spørsmål fra Rødt-leder Marie Sneve Martinussen om en evaluering hvert femte år, som anbefalt av Gjedrem-utvalget. Nåværende mandat er å holde prisveksten rundt 2 prosent og sikre høy sysselsetting. Sentralbanksjef Ida Wolden Bache understreket viktigheten av et fast mandat, men ser også positivt på hyppigere gjennomganger for å unngå tvil om sentralbankens uavhengighet i rentesettingen.
2 måneder siden
Sentralbanksjef Ida Wolden Bache advarer mot potensielle negative konsekvenser av Donald Trumps økonomiske politikk, særlig knyttet til handelskriger, for norsk økonomi, og understreker viktigheten av Norges Banks uavhengighet. Hun påpeker at internasjonal handelspolitikk gjør det vanskeligere å forutse renteutviklingen i Norge, og at Norges Bank følger nøye med på utviklingen i EU og USA. Bache ser frem til samarbeid med ny finansminister Jens Stoltenberg, og forventer at lønningene vil stige raskere enn prisene fremover.
3 måneder siden
Eksperter spår et spennende, men ustabilt 2025 for kryptovaluta. Bitcoin forventes å sette nye rekorder, potensielt over 200.000 dollar, drevet av faktorer som en mulig amerikansk bitcoin-reserve og forventninger om rentekutt. Samtidig er det bekymring for finansiell ustabilitet og en mulig korreksjon i markedet. Reguleringer i USA og EU vil påvirke sektoren, men kan også hemme innovasjon. Meme coins vil trolig fortsette å være populære for spekulasjon, men anses som svært risikable. Bitcoin-halveringen i 2024 kan føre til en prisøkning i 2025, med potensial for dobling. Det er også forventninger om økt bruk av NFT-er på bitcoin-blokkjeden.
2 måneder siden
Oljefondet har oppnådd en betydelig gevinst gjennom sin indirekte investering i Bitcoin via MicroStrategy. Denne strategien innebærer imidlertid høy risiko, da MicroStrategy er sterkt belånt og dermed sårbar for prisfall i Bitcoin. Kritikere mener investeringen kan omgå Oljefondets mandat og retningslinjer, ettersom MicroStrategys kjernevirksomhet er liten sammenlignet med selskapets Bitcoin-beholdning. Det foreslås at Oljefondet vurderer en mer direkte og kontrollert investering i Bitcoin, med tydelige rammer for å sikre ansvarlig forvaltning og unngå store tap. Fondet har tidligere uttrykt uenighet med selskapets ledelse og stemte blant annet mot økning av preferansekapital.
3 måneder siden
Sentralbanksjef Ida Wolden Bache svarer på kritikken om at pengepolitikken har ført til en svak krone. Hun understreker at Norges Bank ikke har et mål for kronekursen, men fokuserer på lav prisvekst og høy sysselsetting. Bache forklarer at rentedifferanser påvirker kronekursen, men også andre faktorer som oljepris og produktivitet spiller inn. Den norske kronen har svekket seg betydelig mot dollar de siste årene, noe som gjør import dyrere, men eksport lettere. Sentralbanken varsler et mulig rentekutt i mars, men forventer ikke nødvendigvis en svekkelse av kronen som følge av dette.